Novosti Hrvatska

čuvajte se

Već je 10 osoba umrlo od gripe, broj zaraženih vrtoglavo raste, a vrhunac sezone tek se očekuje! Evo objašnjenja zašto je Hrvatsku tako jako pogodila i ima li se smisla cijepiti

čuvajte se

Vrhunac sezone gripe očekuje se tek sljedećega tjedna, u Hrvatskoj je već 10 osoba umrlo od posljedica te zarazne bolesti.

U prvom tjednu 2018. godine zabilježeno je oko 2.500 osoba oboljelih od gripe u cijeloj Hrvatskoj, a već sljedećega tjedna broj oboljelih je premašio 5 tisuća. Od početka sezone gripe zabilježeno je ukupno oko 9 tisuća slučajeva, kazao je za N1 Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu.

- Cjepivo protiv gripe nikada nije najidealnije pogođeno jer virus influence se stalno mijenja. Željeli bi u budućnosti koristiti četverovalentno cjepivo - protiv dva A i dva B soja virusa. Građani koji se redovito cijepe svake godine trovalentnim cjepivom imaju određenu zaštitu i protiv dominantnog tipa gripe B jer su zaštićeni zbog kumulativnog imuniteta koji su razvili kroz godine i zbog unakrsnog poklapanja sojeva koje stvara solidnu zaštitu. No problem u Hrvatskoj je što se 90% stanovništva ne cijepi, a samo 20% starijih je cijepljeno - rekao je prošloga tjedna na HTV-u Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu.

Naslovnica Hrvatska