Novosti Hrvatska

'upropastila muža'

Poznati psihijatar smatra da je Mara Tomašević 'namjerno provocirala' nasilnog župana: što je htio reći skandaloznom izjavom o silovatelju i izazovnoj odjevenoj ženi?!

'upropastila muža'

Nakon što je ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak izjavio da ne zna ništa vezano za povlačenje svih optužbi za zlostavljanje Mare Tomašević protiv svojeg supruga Alojza Tomaševića, ali da je to u najmanju ruku čudno, a ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić komentirajući slučaj zapanjila javnost izjavom 'Tako vam je to u braku', svoj je komentar dao i psihijatar Vladimir Gruden.

Kujundžić smatra da je povlačenje optužbi Mare Tomašević protiv nasilnog supruga 'u najmanju ruku čudno', a komentar ministrice obitelji o tom slučaju u najmanju ruku je - šokantan

Koji su motivi zlostavljane žene da se, nakon što je obavila veći dio posla, iz svega povuče, Gruden je komentirao za dnevno.hr.

-  Moguće je da ju je na ovaj potez nagnao strah, no ja nisam sklon vjerovati u to. Puno mi je realnije da je ovdje riječ o tradicionalnoj ženi koja smatra da je njena 'odmazda' bila prežestoka te ovim povlačenjem tužbe želi popraviti stvari - tvrdi dr. Gruden i u nastavku objašnjava:

- Ona je željela pravdu, ali nije željela uništiti supruga. Sada se na neki način kaje i osjeća krivnju jer, ma što mi kazali, u nas je duboko ukorijenjena potreba za lojalnošću. Možemo reći da je u ovom slučaju pobijedila ljubav, ali čak ako i nema ljubavi, sigurno ima neke bračne povezanosti i želje za očuvanjem „mira u kući” - smatra psihijatar.

Vladimir Gruden tvrdi kako razvoj situacije uvelike ovisi o sredini u kojoj je žrtva odrasla, a spomenuo je i pojam 'viktimologije' pri čemu žrtve same izazivaju napadače:

- Ništa ne insinuiram, ali što očekujete da će se dogoditi ako izazovno obučena žena namjerno i svjesno šeće pokraj silovatelja? To namjerno provociranje moguće je i u ovom slučaju, ali ja sam najsigurniji u teoriju da je Mara Tomašević procijenila kako je učinila 'zlo', i upropastila muža, pa je povlačenje tužbe jedino što joj je preostalo - zaključio je svoj komentar za dnevno.hr psihijatar Vladimir Gruden.

Naslovnica Hrvatska