Novosti Hrvatska

glavni odbor sdp-a

U 'pomirbenu misiju' u Split idu Rajko Ostojić, Arsen Bauk i Romana Jerković

glavni odbor sdp-a

Član Predsjedništva SDP-a Domagoj Hajduković rekao je u subotu u stanci sjednice Glavnog odbora da su članovi Odbora zadovoljni učinjenim u ovoj godini, da je SDP neupitno lider oporbe, što se vidi, istaknuo je, kroz zakonske inicijative i veliku aktivnost u Saboru.
Glavni odbor i planira što treba učiniti u sljedećoj godini, rasprava je vrlo konstruktivna, rekao je.
Što se tiče problema u organizacijama u Vukovaru i Splitu, Hajduković je kazao da je Predsjedništvo u četvrtak formiralo medijacijske timove koji trebaju razgovarati s ljudima u tim organizacijama i pokušati u dogovoru riješiti probleme. Stav je Predsjedništva da se svi problemi trebaju rješavati dijalogom, da tvrdi i nepopustljivi stavovi ni s jedne strane nisu dobri jer smo svi tu iz istog razloga, da radimo za bolju Hrvatsku i to je ono što nas spaja, a ne razdvaja.
Gradski odbor u Vukovaru još nije formiran zbog neslaganja koja su nastala nakon izbora Željka Sabe za čelnika vukovarskog SDP-a, ali nakon konzultacija koje ćemo provesti u najskorije vrijeme, mislim da će kolege biti otvorene za razgovor i dogovor jer svi imamo zajednički cilj, vjeruje Hajduković.
Upitan kakvu poruku šalje SDP izborom Sabe, Hajduković je kazao da je Statut SDP jasan i po njemu se svaki član može kandidirati ako ima određene uvjete kao što je plaćena članarina. Ja sam legalist i dalje to ne mogu komentirati, kazao je. O poslanoj poruci izborom Sabe trebate pitati članstvo vukovarske organizacije, oni su svoje rekli i izabrali, i na njima je bilo da razmišljaju o tome, ustvrdio je Hajduković.
Na pitanje hoće li vodstvo stranke Sabi sugerirati da se sam povuče sa čelnog mjesta, Hajduković je rekao da najprije žele razgovarati i da ne može prejudicirati kako će razgovori završiti, ali želi da se dogovor postigne zajednički, uz pristanak svih snaga te da će se na tome inzistirati.
Bi li vodstvu stranke bilo prihvatljivo i da Goran Kotur odstupi sa čela splitske organizacije, upitan je Hajduković, koji je ponovio da ne želi prejudicirati ishod.
Do 'pobune' u Vukovaru i opstrukcije konstituiranja Gradskog odbora došlo je nakon što je za tamošnjeg čelnika stranke izabran bivši gradonačelnik Željko Sabo, koji je odslužio zatvorsku kaznu zbog pokušaja podmićivanja HDZ-ove vijećnice Marije Budimir, a pred njim su dva sudska procesa zbog pronevjere novca. Kao medijatori u Vukovar će se zaputiti članovi članovi Predsjedništva Hajduković, Predrag Matić i Ivo Jelušić, a bude li potrebno, uključit će se i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.
Nezadovoljstvo u Splitu eskaliralo je izborom Gorana Kotura za šefa splitskog SDP-a s obzirom na to da ga je potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a Katica Glamuzina optužila za nasilno ponašanje. Glamuzina, koja je danas i predsjedala Glavnim odborom, nije bila voljna davati izjave o tome. U Split će se u 'pomirbenu misiju' zaputiti potpredsjednik Rajko Ostojić te Arsen Bauk i Romana Jerković.

Naslovnica Hrvatska