Novosti Hrvatska

ponude su prezentirane

Hrvatska korak bliže realizaciji najveće vojne investicije u povijesti: nebo će nam čuvati izraelski zrakoplovi?

ponude su prezentirane

Hrvatska je od četvrtka korak bliže realizaciji najveće investicije ikad u Hrvatskoj vojsci, ali se službeno još ne zna ni cijena, ni odabir proizvođača.
Saborski Odbor za obranu jednoglasno je podupro projekt nabave novoga višenamjenskoga borbenog zrakoplova. Iza čvrsto zatvorenih vrata za novinare primio je na znanje prezentacije svih ponuđača, te preporuku stručnog povjerenstva Ministarstva obrane za nabavu novih višenamjenskih borbenih zrakoplova, ali se nije izjašnjavao o samome tipu zrakoplova, jer je to posao Vlade.
– Konačna odluka je na Vladi i Vijeću za obranu, nije na nama da se u to miješamo – kazao nam je po okončanju sjednice Odbora njegov predsjednik Igor Dragovan (SDP).
– Mogu reći samo da su sve ponude bile prezentirane vrlo detaljno i stručno i da će, po svemu sudeći, o definitivnom izboru odlučivati financije – naglasio je Dragovan.
Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio se saborskom Odboru na odgovornoj odluci, odnosno pozitivnom i jednoglasnom mišljenju. Niti on se nije želio izjašnjavati o preferencijama prema pojedinačnim ponudama.
Odluku, prema njegovim riječima, još čeka instancija rasprave pred Vijećem za obranu gdje sjede predsjednica države, premijer, predsjednik Sabora, načelnik Glavnog stožera, ministar financija i predsjednik saborskog Odbora za obranu.
– Završni korak u procesu donošenja odluke je odluka Vlade, kada ćemo izići pred javnost i detaljno prezentirati sve četiri ponude, cijeli proces odlučivanja i razloge koji su prevagnuli u definitivnom izboru – obećao je Krstičević.
Za Hrvatsku, prema njegovim riječima, ključni elementi u ovom poslu su tip i sposobnosti aviona, ali i dugoročno strateško partnerstvo, te sama cijena.
Sjednici odbora nazočio je i zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Mato Mikić koji nije krio oduševljenje jednoglasnom sviješću ovoga parlamentarnog tijela o važnosti hrvatskoga povijesnog iskoraka prema novom borbenom avionu četvrte generacije.
Riječ je, inače, o proračunskom poslu koji se kuloarski procjenjivao između 500 milijuna i milijardu eura. Još koncem studenoga završen je proces validacije četiriju ponuda (američke, grčke, izraelske i švedske). Stručni tim MORH-a je izradio tehničko-taktičku studiju u kojoj su opisane potrebe i zadaće novoga borbenog zrakoplova, nakon čega se izbor, prema napisima u medijima, tehnički i financijski suzio između novih švedskih Gripena i polovnih izraelskih aviona F-16 Barak.
Nije tajna ni da stručno povjerenstvo MORH-a, navodno, preferira izraelske zrakoplove, i to ne samo zbog povoljnije cijene u odnosu na preskupe švedske Gripene: riječ je i o procjenama koje se tiču razvoja strateškog savezništva, operativnih sposobnosti zrakoplova i gospodarske suradnje koju bi ovaj posao mogao dodatno otvoriti između dviju zemalja.
Izraelski F-16 Barak je čak trideset godina star zrakoplov koji datira još s kraja osamdesetih, te zahtijeva više troškove održavanja, no prednosti su mu ojačana konstrukcija te dodatna oprema i tehnološka unaprjeđenja kojima ga u Izraelu sustavno moderniziraju. F-16 Barak Izraelci su nam neslužbeno ponudili po cijeni od oko 25 milijuna eura po komadu, dok nam Gripene C i D serije Šveđani neslužbeno nude za oko 70 milijuna eura po komadu, ali sa znatno nižim troškovima korištenja.

 

Naslovnica Hrvatska