Novosti Hrvatska

Topovnjače "Krešimir" i "Zvonimir" idu u rashod

Motori nabavljeni u Rusiji potpuni su promašaj, nepouzdani, komplicirani i gutači goriva

Zbog potpune tehničke neispravnosti, na vezu u ratnoj luci Lora mjesecima su privezane raketne topovnjače HRM-a “Kralj Petar Krešimir IV.” i “Dmitar Zvonimir” te će, kako neslužbeno doznajemo, nakon neuspješnih pokušaja prodaje nekolicini zemalja (“Krešimir” je nuđen Gruziji) oba broda, prema prvim informacijama, završiti u raspremi.

Zagorčevi motori

Ključni su problem neispravni pogonski strojevi ruske proizvodnje tipa “zvezda” M-503, koji su se pokazali kompliciranima za održavanje, nepouzdanim u radu uz visok stupanj zagrijavanja, a glavna im je odlika visoka potrošnja goriva (2500 litara goriva na sat!). Pogonski strojevi na “Dmitru Zvonimiru” ugrađeni su u drugoj polovini 90-ih godina.

Premda su plaćeni novi motori (operaciju nabave vodio je glavni vojni logističar general Vladimir Zagorec), iz Rusije su isporučeni rabljeni motori.

− Odluka još nije donesena, ali posve je jasno da od modernizacije i konačnog opremanja raketnih topovnjača neće biti ništa. Ako već topovnjače odlaze u rashod, nije jasno zašto se u paketu topovnjača nedavno kupljenih u Finskoj, nalaze i dva pričuvna, remontirana motora MTU. Kad je građen “Dmitar Zvonimir”, trup mu je produžen nekoliko metara u odnosu na “Krešimira” kako bi se ugradili MTU motori.

- Međutim, zbog embarga na oružje, polovni motori kupljeni su u Rusiji. Ti se motori mogu, dakle, bez problema ugraditi na “Dmitra”, koji je u odnosu na finska plovila gotovo 15 godina mlađi. Mornarica nikako da dobije status koji zaslužuje – kazao nam je visoko pozicionirani časnik Glavnog stožera Oružanih snaga, čiji identitet s razlogom ne možemo otkriti.

Pramčani topovi “bofors” 40 mm na obje su topovnjače neispravni, a zbog neispravnosti i sustava za navođenje protubrodskih raketa RBS-15, teško se može govoriti o borbenoj vrijednosti tih plovila, čije su plovne karakteristike neusporedivo bolje od nedavno kupljenih topovnjača klase “Helsinki”.

Da je “Krešimir” već otpisan, potvrđuje i informacija da su kontejneri s raketama već skinuti. Za modernizaciju “kraljeva” potrebno je 25 milijuna eura, što neki u MORH-u ocjenjuju nerentabilnom investicijom.

denis krnić
IVO RAVLIĆ /CROPIX

Juras: To je žalosno

- ”Petar Krešimir” i “Dmitar Zvonimir” su brodovi daleko boljih maritimnih svojstava od brodova klase “Helsinki”. Ako je točna informacija o otpisu makar jednog, onda je to žalosno jer su to noviji brodovi i u cijelosti proizvod domaće pameti. Uz minimalne zahvate, MTU motori mogu se ugraditi na “Dmitra”, koji je ponos domaće ratne brodogradnje – kazao nam je Krste Juras, najpoznatiji domaći projektant ratnih plovila, koji je vodio glavnu riječ i u projektu rađanja “Dmitra Zvonimira”.

Naslovnica Hrvatska