Novosti Hrvatska

pat-pozicija

Kome smeta splitski 'Prljavi Harry'? Uspješnog kriminalista već dva tjedna pokušavaju maknuti s mjesta šefa područnog PNUSKOK-a

pat-pozicija

Skoro dva tjedna traje pat-pozicija sa statusom načelnika splitskog PNUSKOK-a Ivana Kasuma, koji je na prijedlog glavnog ravnatelja policije Nikole Miline trebao biti premješten na puno niže radno mjesto. 

Kasum je trebao postati pomoćnik načelnika PP Kaštela za krim-policiju na rok ne duži od šest mjeseci, ali stvar se zakomplicirala jer je odbio potpisati svoj premještaj unatoč tome što bi zadržao istu plaću koju je imao kao šef splitskog PNUSKOK-a.

Kasum je trebao biti premješten, odnosno smijenjen nakon što je pet godina bio na tome mjestu na koje je imenovan krajem studenoga 2012., u mandatu SDP-ove Vlade. Inače, za njegovu funkciju ne postoji vremensko ograničenje mandata, kao što je to u slučaju načelnika policijskih uprava ili još viših razina rukovođenja u policiji.

Prljavi Harry

Ovaj Kasumov ne baš uobičajeni čin (jer svi uglavnom šutke prihvaćaju premještaje da im ne bi bilo još gore) omeo je inauguraciju Marinka Ivandića, dosadašnjeg načelnika Odjela organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, koji je trebao doći na Kasumovo mjesto, također na rok ne duži od šest mjeseci. Ivandić se nevjerojatnom lakoćom "udomaćio" na prijašnjem mjestu i odradio već dva mandata, puno duže nego što je Kasum proveo u PNUSKOK-u, ali obojica su jako dugo na rukovodećim mjestima jer je Kasum prije dolaska u PNUSKOK bio i šef Službe kriminaliteta droga.

Bio je poznat po svojem radu i dobio je nadimak Prljavi Harry, a njegova "zvijezda Danica" najviše je medijski zasjala nakon velikih zasluga za uhićenje korčulanskog dilera Jakše Cvitanovića Cvika.

No, hvatanje dilera i narkomana je jedno, a rad u PNUSKOK-u (suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta najviše razine) sasvim drugo, što je vodeće ljudi u Ravnateljstvu policije navelo na zaključak da bi splitski PNUSKOK s novim čovjekom umjesto Kasuma radio puno bolje i učinkovitije nego do sada.

 'Nije taj'

Odluka o Kasumovu premještaju donesena je nakon stručne analize njegova rada koju su proveli njegov neposredno nadređeni Antonio Gerovac, šef nacionalnog PNUSKOK-a, Gerovčev nadređeni – načelnik Uprave krim-policije Ante Gudelj i Gudeljev nadređeni, glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Oni su načisto da Kasum "nije taj", ali sada treba pronaći način za realizaciju smjene.

Ne znamo koji su bili Kasumovi argumenti kad je u Upravi krim-policije u Zagrebu odbio potpisati svoj premještaj, a budući da je riječ o osobi koja rado tuži novinare sudu ako smatra da je oštećen njihovim pisanjem, nećemo naslućivati. Ali članak 76. Zakona o policiji jasno definira da se policijski službenik koji je proveo više od 20 godina u službi ne može premjestiti na novo radno mjesto bez njegova pismenog pristanka, bez obzira na to što u članku 72. istog zakona stoji da se policijskog službenika po potrebi službe može premjestiti na slobodno radno mjesto u okviru njegova stečenog stupnja obrazovanja i policijskog zvanja u istoj ili drugoj ustrojstvenoj jedinici, u istom ili drugom mjestu rada.

Kasuma se već dva tjedna premješta u okviru njegove stručne spreme i zvanja u drugu ustrojstvenu jedinicu (PP Kaštela), ali on ne daje svoj pismeni pristanak na to, što je obavezno s obzirom na to da je 20 godina proveo u policiji.

Grljenje i ljubljenje

Oni koji su Ivandića grlili i ljubili kad su čuli da baš on postaje šef splitskog PNUSKOK-a (a i čuđenje ovim premještajem bilo je isto takvih epskih razmjera) morat će pričekati da Kasum ode, kao i sam Ivandić, a oni koji imaju razloge za Kasumovu smjenu vjerojatno će podastrijeti javnosti što je to on učinio ili nije učinio u svojem petogodišnjem mandatu.

A možda se čekaju i izmjene Zakona o policiji koje je izradio MUP-a, ali još nisu upućene u saborsku proceduru. Te će izmjene izbaciti mnoge članke Zakona koji su na snazi, a onemogućuju brz i učinkovit premještaj policijskih službenika za koje njihovi neposredno nadređeni procijene da im rezultati nisu na razini zahtjeva koje MUP treba i traži. A za Kasuma je očito procijenjeno baš to.

Naslovnica Hrvatska