Novosti Hrvatska

kontroverzni stavovi

Stručnjaku iz Srbije zabranjeno da dođe na simpozij pod pokroviteljstvom predsjednice

kontroverzni stavovi

Liječnik dr. Zoran Milivojević iz Novog Sada, poznat po zagovaranju tjelesnog kažnjavanja kao legitimne odgojne metode u pojedinim situacijama kod djece od 18 mjeseci do 12 godina, ipak neće sudjelovati na uglednom stručnom simpoziju “Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te”, koji danas počinje u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar”.

Simpozij na koji je pozvan i dr. Milivojević uživa ozbiljan ugled u stručnim krugovima, organiziraju ga Dom zdravlja Zagreb - Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska - CroMSIC, sufinancira ga Grad Zagreb, podržavaju Agencija za odgoj i obrazoanje, Ministarstvo znanosti i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, piše Jutarnji list.

- S obzirom na sve medijske napise o dr. Zoranu Milivojeviću koji su skrenuli interes na neke druge teme, dr. Milivojević neće sudjelovati u programu kako ne bismo umanjili važnost ciljeva stručnog simpozija. Ograđujemo se od bilo kakvih izjava dr. Zorana Milivojevića koje nisu tema simpozija, a iznesenih u medijima po pitanju tjelesnog kažnjavanja manje djece, koje je u Hrvatskoj zabranjeno - potvrdio nam je dr. Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Podsjetimo, dr. Milivojević bio je jedan od najžešćih protivnika zabrane tjelesnog kažnjavanja u Srbiji tijekom 2014. godine, kad je novi Zakon o porodici - po uzoru na europske obiteljske zakone, među kojima je od 1999. i hrvatski - namjeravao zabraniti tjelesno kažnjavanje jer je dokazano da ne daje nikakvih rezultata osim što kod djeteta stvara strah od roditelja, sram i inat da neželjena ponašanja ponavlja kad zna da roditelji za to neće saznati.

Dr. Milivojević pak misli suprotno, a za Nedjeljni Jutarnji dao je i detaljne upute kada se djecu smije istući, kako, po kojim dijelovima tijela i slično.

Gotovo 150 sveučilišnih profesora, psihologa, psihijatara i pedagoga iz Srbije potpisalo je peticiju u kojoj objašnjavaju pogrešnost njegovih stavova sa stručne pozicije, a dr. Milivojeviću u najvećoj se mjeri zatvorio prostor javnog djelovanja u matičnoj državi nakon što je ove godine objavio kontroverznu kolumnu u Politici nakon dvostrukog ubojstva u centru za socijalni rad. Otac je ubio bivšu partnericu i 4-godišnje dijete, a dr. Milivojević je, ugrubo, zaključio kako je možda ne bi ubio da je slijedila sudske odluke i davala mu da viđa dijete, piše Jutarnji list.

Naslovnica Hrvatska