Novosti Hrvatska

život na visokoj nozi

Za lijekove bolesnoj djeci novci se skupljaju donacijama, a ovi političari odlučili su spiskati 2,8 milijuna kuna na nove automobile: kupuju se bijesne limuzine, alu felge...

život na visokoj nozi

Ponuđače za nova vozila traže u Karlovačkoj, Varaždinskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Odgovor je svugdje isti: kupovinom se štedi, piše Jutarnji list.

Taman što su na izborima u svibnju zasjeli u fotelje čelnika županija, trojicu nova župana - varaždinskog, karlovačkog i osječko-baranjskog - dočekali su pohabani vozni parkovi pa su ih brže-bolje odlučili obnoviti novcem poreznih obveznika.
Novi varaždinski župan Radimir Čačić, karlovački Damir Jelić te osječko-baranjski Ivan Anušić raspisali su tako natječaje za nabavu 27 novih vozila, vrijedne sve skupa 2,8 milijuna kuna s PDV-om, a njima kupuju ili unajmljuju osobne automobile za vlastite ili potrebe tvrtki kojima su županije osnivači.

Najveću nabavu pritom je raspisao karlovački župan Damir Jelić, HDZ-ovac koji posljednjim natječajem za Karlovačku županiju, na čijem je čelu, nabavlja 17 novih vozila vrijednih 1,5 milijuna kuna od kojih mnoga imaju prilično detaljno opisane specifikacije.
 

 

 


Primjerice, djelatnici županije očito tijekom vožnje trebaju privatnost, zbog čega devet komada vozila moraju imati tonirana ili zatamnjena bočna i stražnja stakla, svih devet komada mora također obavezno imati i volan presvučen kožom, a jedno vozilo uz kožnati volan istu presvlaku mora imati i na mjenjaču.

Osim toga, propisano je i da svih 17 vozila obavezno mora biti metalik boje, devet komada isporučitelji će morati dovesti s alu naplacima, a jedno vozilo morat će imati i gume od minimalno 17 “cola”. Pritom se u Karlovačkoj županiji nije pretjerivalo sa snagom vozila - najjače među njima mora imati minimalno 110 konja - no zato u Osječko-baranjskoj ipak vole nešto moćnije modele.

Tamošnji novi župan Ivan Anušić, HDZ-ovac koji je nakon deset godina županiju “oteo” HDSSB-u, pola godine nakon zasjedanja u fotelju naručio je tri nova osobna automobila vrijedna 575 tisuća kuna s PDV-om.

Od toga, županija za dva vozila uvjetuje da imaju minimalno 135 konjskih snaga (jedno može biti oko 110 konja), ali je zato predviđeno da sva tri modela budu metalik boje, nijansi od tamnosive pa sve do crne.

Jedini župan reformist, Radimir Čačić, krajem studenoga raspisao je natječaj za najam sedam novih vozila, na razdoblje od 48 mjeseci u vrijednosti od 750 tisuća kuna. Varaždinska županija ovom će nabavom po sklapanju ugovora biti bogatija za sedam novih osobnih automobila od kojih će tri biti srednje, a četiri niže klase.

I ovaj natječaj podrazumijeva da sva isporučena vozila budu metalik boje, a najjače među njima morat će imati stotinjak konjskih snaga, tako da se županijski službenici neće voziti u premoćnim autima, piše Jutarnji list.

Ipak, novac koji će Varaždinska županija ovim natječajem uložiti u nove automobile jednak je iznosu koji će županija u 2018. godini uložiti u projekt asistenata u nastavi za djecu s poteškoćama, ali i iznosu koji će županija u cijeloj sljedećoj godini uložiti u izgradnju školskih objekata. Iznos namijenjen automobilima za potrebe djelatnika Karlovačke županije jednak je, pak, svoti koju će županija 2018. godine, naprimjer, uložiti u projekt energetske obnove osnovnih škola, ali u županiji tvrde da nisu rastrošni.

- Vozila koja trenutačno koristimo stara su više od deset godina, većina je već prešla 300 tisuća kilometara i njihovo održavanje prilično je izdašno za županijski proračun. Stoga smo se odučili nabaviti nova, a nabavu smo spojili s nabavom drugih tijela županije jer ćemo na veću količinu uspjeti dobiti popust. Konkretno, objedinjenom nabavkom uštedjet ćemo 182 tisuće kuna - poručuju iz ureda karlovačkog župana.

Dodaju također kako zahtjevi u natječaju sa zatamnjenim staklima nisu hir, nego zbog “zaštite od sunca”, piše Jutarnji list.

Varaždinska županija: Objavljene su netočne informacije

Informacije koje je objavio Jutarnji list, a vezane su uz Varaždinsku županiju, nisu provjerene sa službama Varaždinske županije te su objavljene netočne informacije, stoji u priopćenju Vesne Margetić-Slatki, savjetnice za odnose s javnošću Varaždinske županije.

Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

"1. U tekstovima je navedeno da "ponuđače za nova vozila traže" i u Varaždinskoj županiji. Varaždinska županija ne nabavlja nove automobile, nego će i dalje imati u najmu jednaki broj vozila. Naime, operativni leasing za šest vozila ističe 24. prosinca 2017. godine, dok za jedno vozilo ističe 14. veljače 2018. godine. Vozila moraju biti vraćena dan ili dva prije isteka leasinga. Zbog toga je 30. studenoga 2017. pokrenuta javna nabava za najam sedam motornih vozila na četiri godine, a procijenjena vrijednost je 750.000 kuna s PDV-om.

Postupak nabave je pokrenut za svih sedam vozila istovremeno s ciljem da se ostvari što povoljnija cijena. Obavezan uvjet je da cijena budućeg najma sedam vozila bude niža od dosadašnjeg operativnog leasinga istog broja vozila u skladu s politikom racionalizacije troškova.

2. Netočne su tvrdnje da je iznos koji će "Varaždinska županija ovim natječajem uložiti u nove automobile jednak iznosu koji će županija u 2018. godini uložiti u projekt asistenata u nastavi za djecu s poteškoćama". Ukupna vrijednost projekta "Ja mogu" je, naime,  10,6 milijuna kuna.

Isto tako, potpuno su neutemeljene i neistine tvrdnje da će Županija u cijeloj sljedećoj godini uložiti u izgradnju školskih objekata koliko u najam sedam automobila. Ulaganja Varaždinske županije u školske objekte 2018. godini iznose 60,5 milijuna kuna u različitim formama, a to je doista više od 187.500 kuna koliko bi se u 2018. godini izdvojilo za najam sedam automobila. Naime, Varaždinska županija ima daleko najveća izdvajanja za školstvo od svih županija u Hrvatskoj. Za školstvo izdvaja 65 posto svojeg izvornog proračuna."

 

 

Naslovnica Hrvatska