Novosti Hrvatska

i tako već 26 godina

Godišnjica pada Vukovara otvara stare rane: Petrovci, Marinci... dalje im se gubi svaki trag

 i tako već 26 godina

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 1532 osobe nestale tijekom Domovinskog rata te posmrtnim ostacima 420 smrtno stradalih, što ukupno čini 1952 neriješena slučaja iz Domovinskog rata.Od navedenog broja neriješenih slučajeva, najveći udio čini broj osoba nasilno odvedenih i nestalih u Vukovaru 1991. godine.

Naime, prema službenoj evidenciji Uprave za zatočene i nestale, još uvijek je nepoznata sudbina 480 ljudi s područja Vukovarsko-srijemske županije, od čega je 286 nestalih i nasilno odvedenih iz samog grada Vukovara. Uzimajući u obzir i podatke o osobama kojima se u pokušaju proboja iz Vukovara gubi svaki trag na području Petrovaca, Marinaca i dr., danas brojimo 308 nasilno odvedenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Vukovara.

Podaci su to Uprave za zatočene i nestale osobe Ministarstva hrvatskih branitelja, koja je u zadnjih godinu dana intenzivirala potragu za nestalima i posmrtnim ostacima poginulih osoba u Domovinskom ratu. Najveći broj njih nestao je tijekom 1991. i 1992. godine u agresiji Srbije i JNA na Hrvatsku, a najveći broj nestalih je na području Slavonije, tako da obitelji svoje najmilije traže već više od 26 godina! I nemaju nikakvih informacija. Nemaju mjesta gdje mogu zapaliti svijeću i isplakati se zbog gubitka svojih najdražih. Djeca su izgubila roditelje, bake i djedove, roditelji su izgubili djecu, žene muževe, djevojke svoje ljubavi. I samo oni znaju kako je nositi taj križ satkan od nade i neizvjesnosti...

– I ja sam deset godina tražio roditelje koji su ubijeni u Vukovaru. I nisam mogao stati dok ih nisam našao. Bili su zakopani u dvorištu pa premješteni na druge lokacije, a na kraju sam ih našao na Novom groblju – kaže nam Vukovarac Stjepan Sučić, koji vodi Upravu za zatočene i nestale osobe Ministarstva hrvatskih branitelja kao pomoćnik ministra branitelja Tomislava Medveda.

Baš su ovaj tjedan, uoči obljetnice pada Vukovara, njih dvojica, u pratnji gradonačelnika VukovaraIvana Penave, obišli mjesta na kojima se provode terenska istraživanja radi pronalaska posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja i civila nasilno odvedenih i nestalih u agresiji na Vukovar.

– Već tri mjeseca intenzivno radimo na vukovarskom području. Imamo saznanja da bi na području kod spomen-obilježja, tamo gdje je ona šuma Vorginac, moglo biti posmrtnih ostataka naših nestalih. Isto tako istražujemo područje inženjerijskog poligona i svaku drugu lokaciju za koju imamo određena saznanja da bismo tamo mogli naći naše najmilije. U ovom trenutku provode se terenski izvidi i istraživanja na više lokaliteta na području Vukovara – od sustavnog istraživanja Ovčare, uključujući Vorginac i Grabovo, Bobotskog kanala, šire područje Borova (Sela) i Negoslavaca, a od 10. studenoga provode se izvidi na prostoru nekadašnje gradske tržnice u Vukovaru kako bi se provjerili navodi o posmrtnim ostacima pokopanim na ovom lokalitetu – pojašnjava Sučić.

Iako do sada na tržnici u Vukovaru nisu pronađene nikakve anomalije u tlu, Uprava za nestale će u suradnji s Gradom Vukovarom i dalje biti uključena u sve planirane infrastrukturne i građevinske radove kako bi spriječili bilo kakvu mogućnost da negdje nekoga – ne primijete i, ne znajući za njih, zabetoniraju im kosti.

– Prekopavamo i Ovčaru i sistemom deminiranja pregledavamo teren, jer želimo temeljito i sustavno pregledati svaki mogući teren gdje su možda posmrtni ostaci naših nestalih – kaže nam Sučić.

Kad je prije godinu i pol preuzeo Upravu za nestale, potpuno je promijenio dotadašnju metodologiju rada i uveo niz novih disciplina u potrazi za nestalim osobama.

– Sklopili smo sporazum s Hrvatskom vojskom o suradnji u potrazi za nestalima, tako da sada izvidnici s georadarima pretražuju teren. Uz to koristimo bespilotne letjelice, dronove i posebno dresirane pse. Kad dobijemo informaciju o potencijalnom terenu, izlazimo na lice mjesta, snimamo teren iz zraka i uspoređujemo ga sa snimkama iz 1991. i 1995. godine. Svaka promjena, pa i ona najmanja, za nas je signal za istragu – pojašnjava Sučić metodologiju potrage za nestalima od dojave do izvida.

Srećom je sada u terenske izvide i istraživanja prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica uključena i Gardijska oklopno-motorizirana brigada Hrvatske vojske (GOMBR). Oni georadarom snimaju svaki centimetar sumnjivog područja kako im ništa ne bi promaknulo. Ili, kako je pojasnio satnik Mario Maslov: "Provodimo dubinsko snimanje podzemlja sumnjivoga prostora na kojem bi mogli biti posmrtni ostaci. Pojavi li se i najmanja nepravilnost u slojevima tla na dubini do 15 metara, uređaj će to prepoznati. Podaci koji se nalaze u centralnoj procesorskoj jedinici poslije se premještaju u ured gdje se analiziraju."

Sučić kao glavni problem vidi nedostatak informacija o prikrivenim masovnim i pojedinačnim te sekundarnim grobnicama u koje su premješteni posmrtni ostaci žrtava.

– Srbi su to sustavno premještali i prikrivali asanacijom terena, a sada vrlo teško pristaju na suradnju. Oni koji znaju istinu šute jer se boje kaznenog progona i bježe od toga. Čekaju da biologija odradi svoje i da odu s ovoga svijeta. Stoga je ovo pitanje svih pitanja, a mi nećemo stati s potragom dok i posljednji nestali ne bude pronađen i dostojno pokopan – kazuje Sučić.

Ministarstvo branitelja namjerava organizirati i seriju tribina po Hrvatskoj kako bi potaknuli ubrzanje rješavanja pitanja nestalih osoba konstruktivnim dijalogom sa svim sudionicima u procesu, iako su duboko svjesni kako je ključ rješenja pitanja nestalih osoba u Republici Srbiji.

Nevjerojatno je da Srbija ni do dana današnjega ne želi vratiti Republici Hrvatskoj dokumentaciju iz vukovarske bolnice, to više što Hrvatska još traži 54 osobe nestale iz bolnice. Ne znamo gdje su, a službeno se ne zna ni gdje je ta "druga Ovčara" o kojoj se samo spekulira, ali nitko točno ne zna na kojoj je lokaciji. A oni koji bi mogli znati – šute.
Rijetki su i političari u Hrvatskoj koji pokazuju senzibilitet za rasvjetljavanje sudbine nestalih u Domovinskom ratu.

Ministar Medved jedan je od takvih. On nikada ne propušta naglasiti žrtvu hrvatskih branitelja i inzistira na rasvjetljavanju sudbine nestalih, svjestan kako je Hrvatska premrežena masovnim grobnicama. Samo na području Vukovarsko-srijemske županije otkriveno je 56 masovnih grobnica, koje svjedoče o strašnim zločinima nad Hrvatima i o razmjeru počinjenih zločina tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Kad se sve to zna, ostaje nejasno zašto hrvatski politički vrh ne postavi rasvjetljavanje sudbine nestalih kao uvjet Republici Srbiji za zatvaranje primjerice Poglavlja 23. o pravosuđu, u pristupnim pregovorima za ulazak u Europsku uniju? Nitko od njih ne bi sjedio na tim pozicijama u hrvatskoj državi da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja i civila. Hoće li do njih doprijeti glas nevinih žrtava barem danas kad stanu u kolonu sjećanja, 26 godina poslije pada grada Vukovara, ili je i to za njih postala samo forma koju odrade i vrate se kući?

– Neki autoriteti mogu govoriti: "Rat je završen. Okrenimo se budućnosti." Ali kako ćemo se okrenuti budućnosti kad ne znamo gdje su naši najmiliji? I zato, dok se ne pronađe i posljednji nestali, mi nećemo stati s potragom – zaključuje Vukovarac koji je i sam godinama tragao za svojim roditeljima.

Naslovnica Hrvatska