Novosti Hrvatska

igra 'toplo-hladno'

Hladni pogledi i kurtoazno rukovanje - svi su primijetili netrpeljivost između predsjednice i premijera, a stručnjak objašnjava što je u pozadini sukoba te zašto moraju smiriti tenzije

igra 'toplo-hladno'

Kurtoazno rukovanje, hladan pogled, tek uzgredni pozdrav. Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković sreli su se u ponedjeljak navečer na svečanosti dodjele "Zlatne kune" u zagrebačkoj Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Bilo je to tek koji dan nakon što je predsjednica Republike uputila niz otvorenih kritika HDZ-ovoj Vladi: u prvom koraku zbog gospodarskog zaostajanja Hrvatske za zemljama srednje Europe, u drugom zbog neodgovarajuće demografske politike uslijed koje se građani iseljavaju, a zemlja izumire.

Suzdržan susret dviju najvažnijih političkih figura u državi otkrio je da svoje nesuglasice nisu ni razriješili ni raščistili. Štoviše, da su premijer i predsjednica na udaljenijim pozicijama nego što su ikada bili otkako Plenković ima mandat u Banskim dvorima, a Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku.

I da je njihov odnos sve bliže kohabitaciji dvaju političara iz suprotnih tabora, a ne suradnji dvaju izbornih pobjednika iste političke stranke.

Moraju naći mjeru

– Bez obzira na sve nesuglasice, premijer i predsjednica Republike upućeni su jedno na drugo. Kad bi HDZ odlučio na predsjedničke izbore izići s nekim drugim kandidatom, to bi drastično umanjilo šanse desnome centru da ponovno pobijedi – tvrdi dr. Damir Jugo, dekan Visoke škole za komunikacijski menadžment "Edward Bernays" i nekadašnji savjetnik u Oreškovićevoj vladi.

Nema nikakve dvojbe da bi odluka o drugom kandidatu zbunila HDZ-ove članove, većina kojih smatra da u predsjedničkom uredu već ima "svoju" predsjednicu.

Osim toga, iako njezin rejting pokazuje određene slabosti, Kolinda Grabar-Kitarović s potporom HDZ-a i dalje ostaje favoritkinja predsjedničkih izbora. Bez potpore vladajuće stranke, pak, i ona i neki novi kandidat HDZ-a podijelili bi glasove desnoga centra i – slično kao što se to dogodilo 2009., kad su na desnici bila čak četiri snažna takmaca – otvorili put ka pobjedi nekome s ljevice.

– Predsjednica Republike želi izbjeći zamku da joj, kada krene predsjednička kampanja, prigovore da je štitila Vladu. U njezinu Uredu očito ne žele ponoviti Josipovićevu pogrešku i previše sigurno ući u kampanju.

Prije tri mjeseca ona je bila u potpunoj defenzivi i analitičari su u pitanje dovodili njezin reizbor. Nakon susreta s Putinom, nekoliko svojih inicijativa i kritike upućene Vladi, njezine su šanse porasle – procjenjuje Jugo, napominjući da je ključno i za nju i za HDZ da predsjednica i premijer nađu mjeru kako da ovaj odmak u potpunosti ne uništi njihov odnos.

– Logično je da Vladi i premijeru smetaju kritike koje dolaze od predsjednice. To može otići u krajnost ili na način da HDZ uskrati predsjednici podršku na izborima, ili da joj daju podršku sa zadrškom, kakvu je SDP dao Josipoviću, koja ga je na koncu i koštala izbornog poraza.

A sve se može i iznivelirati, pa predsjednica za koji tjedan može reći i koju pohvalnu o radu Vlade – zaključuje ovaj komunikacijski stručnjak. I onda do izbora još koji put reciklirati ovaj toplo-hladni ciklus kritika i pohvala, kako bi vuk bio sit, a ovce na broju.

'Ukinuti izravan izbor'

I dok u HDZ-u muku muče zbog odnosa predsjednice i premijera, potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin tvrdi da postojeći sustav s izravnim izborom predsjednika države treba ukinuti.

"Osim što trošimo silne milijune na izbore za državnu funkciju bez stvarnih ovlasti, stvaramo latentan sukob koji samo dodatno opterećuje funkcioniranje države koja je već sama po sebi puna problema.

PRH, u nedostatku stvarnih ovlasti, šeće svoj ured po državi, putuje po svijetu ne predstavljajući nikoga, a kad joj rejting padne, odjednom progleda i vidi sve ono za što je još jučer tvrdila da je novinarska izmišljotina. Mamića da ni ne spominjem", navodi u najnovijoj objavi na svojem Facebook profilu Grbin, zauzevši se za to da se izbor premjesti u Sabor.

"Osim što ćemo uštedjeti pokoji milijunčić, vjerujem da više nećemo morati svjedočiti ovakvim ili sličnim cirkusima", zaključuje Grbin.

Na Iblerovu trgu pak poručuju da se vrh stranke nije bavio temom izbora predsjednika Republike u Saboru.

 

 

Naslovnica Hrvatska