Novosti Hrvatska

sukob interesa

Bandić će ipak odgovarati zbog zapošljavanja brata ministra Marića, ali stvari za koje neće biti kažnjen još su skandaloznije

sukob interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u utorak pokrenuti postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog mogućeg utjecaja na zapošljavanje Svetimira Marića, brata ministra državne imovine Gorana Marića, koji je zaposlen u Zagrebačkom holdingu, podružnici ZET.

Povjerenstvo smatra da je Bandić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je 3. ožujka ove godine prilikom javnog obraćanja medijima dao izjavu koja sadržajno predstavlja uputu Upravi Zagrebačkog holdinga da zaposli Svetimira Marića, iako kao zastupnik Grada Zagreba u Skupštini toga trgovačkog društva, nije ovlašten odlučivati o zapošljavanju, osim o imenovanju članova Nadzornog odbora i Uprave Zagrebačkog holdinga.

Izvjestiteljica u tom predmetu Branka Lukačević-Gregić rekla je da Bandić može na neki način kroz utjecaj na izbor članova Nadzornog odbora, koji onda bira Upravu Zagrebačkog holdinga, posredno utjecati na zapošljavanje pojedine osobe.

Svetimir Marić u kolovozu ove godine zaposlen je u podružnici ZET-a.

Lukačević-Gregić je rekla da se na temelju Bandićeve izjave medijima može stvoriti dojam da je utjecao na zapošljavanje Svetimira Marića, jer je ono i realizirano.

Povjerenstvo je odbilo pokrenuti postupak protiv Bandića u više drugih prijava za mogućeg kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je odlučilo ne pokrenuti postupak protiv Bandića vezano uz plan izgradnje crkve u parku na Savici, jer smatra da zagrebački gradonačelnik svojim medijskim istupima nije utjecao na odluku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje je poništilo lokacijsku dozvolu koju je donio zagrebački Ured za prostorno uređenje, izgradnju grada i graditeljstvo, komunalne postupke i promet i to vratilo na ponovno odlučivanje. Uz to, nije dokazano koji bi osobni interes ili interes neke druge povezane osobe izgradnjom te crkve Bandić ostvario.

Također, zagrebački gradonačelnik nije prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa vezano uz dodjele nagrada Grada Zagreba za prošlu godinu književnici Milani Vuković Runjić i nagrade Zagrepčanka godine za 2016. atletičarki Sandri Perković za što se dobiva i novčana nagrada, a koje su članice njegove političke stranke – Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti.

Te odluke nije donio Bandić već je taj prijedlog Gradskoj skupštini predložio nadležni odbor, a Skupština prihvatila.

Povjerenstvo je odlučilo i da zagrebački gradonačelnik nije prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa vezano uz to što je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića besplatna wi-fi mreža u predizbornoj kampanji promijenila naziv iz Grad Zagreb u naziv "365 dana s vama", da je odlukom o smanjenju broja odvoza smeća i pozivom za njegovo recikliranje koristio položaj gradonačelnika u predizbornoj kampanji te da je stupiće duž zagrebačkih ulica ugrađivala tvrtka "Cestodom" bez javnog natječaja već iz osobnog poznanstva s Bandićem.

Također, Bandić nije prekršio Zakon o sprječavanju sukoba vezano uz odluku da se u Petrinji dodijele besplatni udžbenici učenicima te što je u predizborno vrijeme dodijelio 250 ugovora o zapošljavanju radnika Čistoće, smatra Povjerenstvo.

Bandić: Povjerenstvo neka radi svoj posao, ja znam koje su moje ovlasti

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je poručio neka Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa radi svoj posao, istaknuvši kako "zna koje su njegove ovlasti i da se sukladno tim ovlastima i ponaša".   

Novinare je zanimalo misli li gradonačelnik da je pogriješio što je prije nekoliko mjeseci zaposlio u ZET-u brata ministra državne imovine Gorana Marića, Svetimira Marića, zbog čega je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv gradonačelnika.

"Ne, ne to nema veze s mojom preporukom, ima veze sa kvalitetom čovjeka, ako je kvalitetan čovjek, on se zaposlio tamo gdje se zaposlio, a za sve ostalo se obratite direktorici ZET-a", rekao je Bandić na otvaranju novog zagrebačkog luksuznog hotela 'Le Premier'.

Dodao je da su svi kvalitetni ljudi u Gradu Zagrebu sukladno Zakonu i proceduri dobro došli.

"Ne znam što je Povjerenstvo odlučilo, ja ću samo provjeriti je li poštivana procedura i Zakon, ako je poštivana procedura i Zakon onda je sve Ok", drži Bandić.

Upitan zašto smatra da je Svetimir Marić dobar za mjesto pomoćnika u ZET-u, novinarima je odgovorio kako to trebaju pitati direktoricu ZET-a.

Na tvrdnju novinara kako je upravo on inzistirao da mu se da posao Bandić je rekao da on ne inzistira. "Ja sam postavio Upravu Holdinga, Uprava Holdinga imenuje direktore, a direktori biraju suradnike", kazao je.

Novinare je nadalje zanimalo i je li pošteno da bude na njegovu preporuku jer možda postoje bolji, kvalitetniji kandidati za to mjesto, a Svetimira Marića je prema novinarima preporučio gradonačelnik. "Ona odlučuje", rekao je. "To nema veze sa mojom preporukom, ima veze sa kvalitetom čovjeka, ako je kvalitetan čovjek, on se zaposlio tamo gdje se zaposlio, a za sve ostalo se obratite direktorici ZET-a", rekao je gradonačelnik.

Poručio je Povjerenstvu da radi svoj posao, a a da će on raditi svoj. "Znam koje su moje ovlasti i sukladno tim ovlastima se i ponašam, Povjerenstvo neće voditi kadrovsku politiku Grada dok sam ja gradonačelnik, kada ja ne budem gradonačelnik, onda će Povjerenstvo to raditi, Ok?", poručio je Bandić. 

Na pitanje pokaže li se da je u sukobu interesa hoće li razgovarati da se Svetimir Marić povuče sa tog mjesta, Bandić je rekao da on nije Svetimira Marića zapošljavao, niti će ga povlačiti. "Ali vam odmah mogu tvrditi da je poštivana procedura i Zakon", kaže. 

Rekao je i da o Svetimiru Mariću nikada nije razgovarao sa Goranom Marićem, niti je osobno razgovarao sa Svetimirem Marićem, iako ga poznaje još od prije 40 godina kada su igrali na Savi nogomet. "Pa zar ne bih smio nikoga niti poznavati, pa hajte molim Vas", branio se Bandić.

Naslovnica Hrvatska