Novosti Hrvatska

Pravni udar

Agrokor se upušta u riskantan pravni presedan: Ramljak će pokušati osporiti Sberbankova potraživanja od milijardu eura u postupku nezabilježenom u sudskoj praksi

Pravni udar

Sberbank u susjednim zemljama pokušava ovršiti imovinu Agrokora mimo postupka prisilne uprave u Hrvatskoj, a pravni zastupnik Agrokora smatra da se ne može o istoj stvari odlučivati u različitim sudskim postupcima i time diskvalificira Sberbankovo potraživanje

Izvanredna uprava Agrokora će, prema svim dostupnim informacijama, osporiti potraživanja ruske državne banke Sberbank od 1,15 milijardi eura prema Agrokoru.

Kao glavni razlog za takvu odluku, kao što je već prethodno kazao Tin Dolički, pravni zastupnik Agrokora, bit će to što Sberbank u pravnim sporovima izvan Hrvatske pokušava ovršiti imovinu Agrokora mimo postupka prisilne uprave u Hrvatskoj. Dolički se poziva na argument da se ne može o istoj stvari odlučivati u različitim sudskim postupcima, a kako je proces "lex Agrokor" također sudski postupak, on ističe kako to diskvalificira Sberbankovo potraživanje prema Agrokoru.

To je pravno dosta kontroverzno stajalište i nismo našli nikoga tko bi potvrdio barem jedan slučaj da je zbog tih razloga "poništeno" potraživanje vjerovnika u insolventnim postupcima, poput stečaja i predstečajnih nagodbi. Na taj način će, pak, izvanredni povjerenik izbaciti Sberbank iz igre u Vijeću vjerovnika i Skupštine vjerovnika i tako će znatno lakše realizirati većinu od 66 posto vjerovnika za izglasavanje nagodbe vjerovnika i plana restrukturiranja.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak će, naime, ovog četvrtka s Alastairom Beveridgeom, glavnim savjetnikom za restrukturiranje, te Vladimirom Bošnjakom, savjetnikom za financije i strategiju, predstaviti zaprimljene tražbine koncerna Agrokor. Zadnji dan za prijavu tražbina vjerovnika Agrokora i 77 njegovih povezanih društava bio je 11. rujna, nakon čega je počeo teći rok od 60 dana u kojem je izvanredna Uprava morala objaviti tablice na osnovi kojih će biti vidljivo kome je sve dužan Agrokor i koliki je ukupan iznos duga.

Neslužbeno se moglo doznati kako Agrokorov spis na Trgovačkom sudu ima više od 14 tisuća stranica. U tablicama će izvanredni povjerenik naznačiti priznaje li ili osporava svako prijavljeno potraživanje, a tablice će biti objavljene na stranici e-Oglasna ploča sudova. Ramljak je, podsjetimo, već kazao kako dug te kompanije, priznatih i nepriznatih tražbina, iznosi oko 58 milijardi kuna, ali u to vjerojatno nisu uključena i korporativna jamstva vrijedna desetke milijardi kuna, koja su tvrtke davale za istu Agrokorovu tražbinu.

Ta jamstva će zapravo vjerojatno biti samo "registrirana" i neće biti ni priznata ni osporena. Svi vjerovnici će potom moći zatražiti osporavanje tražbina drugih vjerovnika u roku od osam dana od dana objave tablice, a to će osporavati na odvojenim i posebnim sudskim postupcima. Osporene tražbine, pak, taj pravni ili fizički subjekt neće moći "prijaviti" za sudjelovanje u Vijeću vjerovnika ili Skupštini vjerovnika koji će izglasati nagodbu.

Međutim, Agrokor će za svaku tu osporenu tražbinu morati rezervirati onoliki iznos koliko toj tražbini pripadne u nagodbi vjerovnika.

Na primjer, u slučaju Sberbanka: ako njihovo potraživanje iznosi 1,15 milijardi eura, a nagodbom vjerovnika im pripadne 200 milijuna eura, Agrokor će u svojoj imovini morati rezervirati 200 milijuna eura ako na sudu dokažu da je njihovo potraživanje od 1,15 milijardi eura zakonito.

I ta će "formula" vrijediti za sve slučajeve u kojima vjerovnik za osporene tražbine bude tražio pravdu na sudu. Naravno, ti sporovi mogu trajati godinama, pa i desetak, te će se u tom slučaju zaračunavati kamata, dokaže li vjerovnik zakonitost svoje tražbine.

Naslovnica Hrvatska