Novosti Hrvatska

BURNO U SABORU

Plenković nakon višesatne rasprave izgubio živce:  Ovo je dno dna, najniža moguća razina, jedna teška žalost, očaj, to nema veze sa zdravim razumom...

BURNO U SABORU

Andrej Plenković pred saborskim zastupnicima podnio je izvještaj o sastanku Europskog vijeća nakon čega je uslijedila rasprava koja je trajala više od tri sata. Naravno, u raspravi se najmanje pričalo o spomenutom izvještaju što je premijera poprilično razočaralo. Na kraju rasprave to je i zorno pokazao obraćanjem u kojem je koristio riječi kakve vrlo rijetko koristi, piše Jutarnji list.

- Ovo je dno dna. Ne mogu se oteti dojmu da je ovo najniža razina koju možete naći u bilo kakvom parlamentu bilo koje zemlje. Ovo je samo jedna teška žalost, očaj... Zaboravljamo da je predstavnička institucija najviša institucija u Hrvatskoj koju eto neki zastupnici, a vidim da je nastala jedna fascinantna koalicija u Hrvatskom saboru, aktera koji će sigurno zaslužiti da dobiju biste u ovom visokom domu, u takvom sastavu imamo prigodu slušati, pamtiti, bilježiti i voditi se jednom razinom komentara rasprave koji ne da nemaju nikakve veze s temom već nemaju nikakve veze sa zdravim razumom - rekao je premijer Plenković, prenosi HRT, dodavši da je njegova inicijativa bila dobronamjerna i da je samo želio senzibilizirati i Sabor i hrvatsku javnost o europskim temama.

Plenković se potom počeo obraćati zastupnicima poimence. Prvi je na redu bio Gordan Maras.

- Uopće ne čitate materijale Vlade. Vi ste bili ministar u hrvatskoj Vladi u momentu kad smo bili članica EU. Ono što vi govorite je neshvatljivo, kolega Maras, nije dostojno druge najveće stranke u RH. Ovo što ste vi rekli u zadnjoj intervenciji, to je strašno...

Potom je na 'tapetu' bio Miro Bulj...

- I ja mogu jednako biti čovjek iz naroda kao i vi, i više, ali to ne znači da ne mogu biti i predsjednik Vlade na Europskom vijeću, u Sinju, na Perući, u Vukovaru... jednako angažiran, jednako ozbiljan i odgovoran.
Za kraj je ostavio Ivana Pernara.

- Ovaj cirkus koji radi gospodin Pernar - to je utjecaj društvenih mreža na demokraciju u Hrvatskoj. Trošite svoje vrijeme, trošite vrijeme ljudi koji ovdje rade, zagađujete javni prostor retorikom koja je nepopravljiva - rekao je Plenković.

Maras se pozvao na povredu poslovnika te povišenim tonom optužio premijera da je izvrijeđao parlament. Vi ste ovdje da branite zastupnike, a ne da im docirate, da ih vrijeđate. Vi biste trebali braniti svakoga onoga koji je izabran glasovima hrvatskih građana. Nismo ovdje radi vas. Mi smo ovdje jer nas nećete na taj način ušutkati. Ovo nije način na koji premijer diskutira sa zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić podsjetio je Marasa kako ima mikrofon i da nema potrebe za glasnim govorom. Rekao je i kako nije čuo ni jednu uvredu od premijera Plenkovića.

Tražeći repliku Maras je nastavio kako je još uvijek pod dojmom. I u Europskom parlamentu ima zastupnika koji govore o temama koje su nezamislive, iznose stavove koji su nezamislivi, ali ih nitko ne ušutkava. To je elementarni standard demokracije, mi smo slobodni narodni zastupnici, rekao je Maras.

Nakon rasprave o Plenkovićevom izvještaju, nešto poslije 21 sat započela je rasprava o prijedlogu za opozivom ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić. Da bi se ta rasprava mogla protegnuti do dugo u noć svjedoči činjenica da se samo na uvodno izlaganje predlagateljice Anke Mrak Taritaš javilo čak 17 zastupnika s replikama, piše Jutarnji list.

Naslovnica Hrvatska