Novosti Hrvatska

Tajkun uzvraća udarac

Odbjegli Todorić podnio kaznene prijave protiv Dalić, Ramljaka i Wagnera, pročitajte za što ih tereti

Tajkun uzvraća udarac

Ivica Todorić je na svom blogu u nedjelju kasno poslijepodne objavio da je podnio kaznenu prijavu protiv Martine Dalić, potpredsjednice Vlade, Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora, Thomasa Wagnera, čelnika investicijskog fonda Knighthead Capital Managementa (KCM), te samog KCM fonda.

„Zbog nevjerojatnih, potpuno vidljivih, kriminalnih aktivnosti koje provodi izvanredna uprava Agrokora, podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih. Potezi izvanredne uprave, koje odobrava Vlada, kao rezultat imaju pogodovanje odabranima i zastrašujuće urušavanje vrijednosti tvrtki iz koncerna čemu svjedoče i burzovni rezultati trgovanja dionicama Agrokorovih tvrtki koje, očito, treba uništiti kako bi se prodale u bescjenje“, istaknuo je Todorić, koji je kao svoju adresu u kaznenoj prijavi Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu naveo „Zagreb, Himper 5“.

U obrazloženju prijave Todorić ističe kako je očigledno da se Knighthead u visoko rizičan posao kupovanja korporativnih obveznica Agrokora kojima je jako pala cijena u prva tri mjeseca ove godine “nije upustio slučajno, već je imao unaprijed dogovoren aranžman o konverziji svojih rizičnih ulaganja u super-senior status, čime će ulaganje koje je vrijedilo prosječno 30centi/1 USS postati priznato u 100% iznosu“.

„Na taj način, naoko nerazumna investicija visokog rizika postaje izrazito profitabilno ulaganje i to bez ikakvog rizika. S obzirom da je Knighthead u taj posao izložio više od 5%, a u konačnici možda i više od 10% svog ukupnog kapitala, evidentno je da je takav aranžman ne samo dogovoren unaprijed, nego da su za njega data i čvrsta jamstva, kao i uspostavljeni mehanizmi kontrole dogovora ugrađeni u tekst roll-up Ugovora.

Prema našim saznanjima, kreatori dogovora i davatelji jamstava da će se on moći realizirati, bili su upravo prvo osumnjičena Martina Dalić, kao najviša državna dužnosnica RH resorno zadužena za to područje, i Ante Ramljak, drugo osumnjičeni kao predestinirani, a kasnije i imenovani izvanredni povjerenik Vlade RH u Agrokoru“, napisao je u krivičnoj prijavi Todorić.

Cijeli tekst njegove prijave možete pogledati OVDJE.

Naslovnica Hrvatska