Novosti Hrvatska

agrokor u vrzinom kolu

Ovo je splitski poduzetnik koji je prvi rekao 'ne' Todoriću: Mene nije mogao prevariti, taj čovjek je svoje carstvo stvorio uz pomoć države i na račun dugovanja dobavljačima

agrokor u vrzinom kolu

Političke elite stvorile su Ivicu Todorića, a on neplaćanje inaugurirao kao model bogaćenja preko noći, koji su onda, čast iznimkama, rado slijedili i drugi veliki poduzetnici u Hrvatskoj. Todorić je na račun dugovanja dobavljačima, bankarima, državi i jedinicama lokalne samouprave stvorio najveće trgovačko carstvo na Balkanu.

Oni su bili njegovi kreditori, pa je umjesto da im plati svoje obvezu u roku od 60 dana, kako to zakon nalaže - otvarao nove trgovačke centre i poput Miroslava Kutle vrtio pedale bicikla koji je vozio sve dok ga nije zaustavila moćna Sberbanka zbog duga od oko milijardu i tristo milijuna eura.

Poštovao rokove

S bicikla je pao jer nije mogao prijeći Most u Vladi, koji, za razliku od HDZ-ovih i SDP-ovih garnitura, nije htio žmiriti na činjenicu da Todorić ne izvršava svoje financijske obveze na vrijeme ili ih ne izvršava nikako, pa su ga odbili u namjeri da po tko zna koji put zavuče ruku u državnu blagajnu i posluži se našim zajedničkim novcem.

Jedino što je svih ovih godina koliko toliko uredno plaćao državi bio je PDV, no kad je i tu akumulirao dug od gotovo šest milijardi kuna - povratka natrag nije bilo. Više Banskim dvorima nije mogao poručiti niti to "da on plaća najveći PDV u državi", pa je jedino sredstvo potkusurivanja s političarima ostala činjenica da je zapošljavao oko četrdeset tisuća ljudi.

No, je li Todorić poštovao zakonske rokove plaćanja od šezdeset dana? Naš ugledni gospodarstvenik Branko Roglić, vlasnik "Orbica", najveće tvrtke za distribuciju u Europi - kaže da je Todorić bio sasvim druga pjesma dok je bio "mali" u odnosu prema onome dokle je poslije dogurao.

 
– On je u početku stvarno poštovao rokove plaćanja, no kako je "Agrokor" rastao, dugovi su prema dobavljačima bili sve veći. Kvaka je u tome što njegov plasman robe nije slijedio njegov rast, jer je u međuvremenu u Hrvatskoj dobio konkurenciju ne samo u "Lidlu", "Kauflandu", "Sparu" i drugim stranim trgovačkim lancima - nego i u domaćim trgovcima. I onda je počeo izmišljati imovinu da bi se dodatno zaduživao jer mu je nedostajalo novca da pozatvara sve te obveze. I jednostavno se zamrsio u klupku dugova. Da upadne u to vrzino kolo, "pomogla" mu je i država. Darivali su mu velike državne tvrtke za kunu i tako kupovale socijalni mir, a on se na račun stvorenog monopola - osilio – objašnjava Roglić.

Pošteni mostovci

Država je za krah "Agrokora", koji je umalo zaljuljao cijeli gospodarski sustav, kriva i zato što ga nije nadzirala. U Poreznoj upravi nisu se, ili se nisu dovoljno bavili "Agrokorom", a Agencija za tržišno natjecanje dopustila mu je da uspostavi monopol i s te pozicije krene ucjenjivati sve oko sebe: Vladu, dobavljače, bankare, medije....

Najveći grijeh je, ipak, na revizorskoj kući "Baker Tilly" koja je izrađivala, kako se sumnja, lažna revizorska izvješća za "Agrokor" dok ga je vodio Todorić, i tako obmanula i dobavljače, i Vladu, i banke koje su davale kredite koncernu misleći da je i dalje financijski potentan vraćati ih. Ubrzo su svi saznali za goleme Todorićeve dugove, no stvari su prelomili ruski bankari i Most, koji je koalirao s HDZ-om u Vladi Andreja Plenkovića.

"Rusi su se našli u situaciji da im se duguje ogroman novac, a postali su svjesni da ga nemaju odakle naplatiti, a ljudi iz Mosta su jednostavno postupili pošteno i dali do znanja Todoriću da se više ne može zaduživati kod države. Čujte, ja Mostu ne bih bio ni donirao novac da nisam znao da se tu radi o poštenim ljudima koji su spremni braniti nacionalne interese. Ja se čak nisam nikada vidio s Božom Petrovom, samo sam razgovarao s Ivanom Kovačićem jer je on u Omišu, a ja u Makarskoj, pa bismo se znali susresti."

Branko Roglić je duže vrijeme znao da bivšem uzgajivaču cvijeća i sada bivšem najvećem trgovcu na jugoistoku Europe - Ivici Todoriću, ne cvjetaju ruže, iako je gotvo sve uspio obmanuti lažnim bilancama.

- Samo nije obmanuo mene! Ja sam znao da loše stoji. Nikada nisam prema Todoriću bio "otvoren" više od dvadeset milijuna kuna, a kad su počeli problemi - pustio sam zadužnicu, i tada je dug iznosio 12 milijuna kuna, da bi mi na koncu ostao dužan tri i pol milijuna kuna. Čak mi ni Kutle nije ostao dužan ni lipe, a eto, Todorić jest - kaže na kraju Roglić.

Hoće li s Todorićem u povijest otići i neplaćanje - najomiljeniji sport u Hrvata?


Smrtni grijesi države u slučaju Todorić


1. Porezna uprava nije dovoljno nadzirala 'Agrokor' Ivice Todorića pa je on, sumnja se, iskoristio tu situaciju, frizirao financijska izvješća o imovini i poslovanju i tako bankare navukao da mu daju kredite iako za to nije bilo osnove.


2. Agencija za tržišno natjecanje, na čelu s Olgicom Spevec, nije zaustavila Todorića u uspostavi tržišnog monopola pa su dobavljači bili prisiljeni s njim surađivati i pristajati na uvjete o odgodi plaćanja preko zakonskog roka od 60 dana, a koje zakon - u iznimnim slučajevima - omogućava.


3. Država je Todoriću, kupujući socijalni mir, naročito u ratom poharanoj Slavoniji - za kunu darivala gubitaške PIK-ove, što je on iskoristio da ih s vremenom počne ucjenjivati radnim mjestima koja su ovisila o njegovu koncernu, tražeći od HBOR-a povoljne kredite jer je sve teže prolazio kod poslovnih banaka.


4. Ne nadzirući Todorića u poštovanju zakonskih rokova plaćanja do 60 dana, država je 'pozvala' i ostale poduzetnike da se ponašaju isto ili slično, pa tako generirala veliki unutarnji dug. U Hrvatskoj je zbog poslovanja 'a la Todorić' postalo modom osnivati firme, na njih nabijati dugove prema državi i dobavljačima i puštati ih da po sili zakona otplove u stečaj, odnosno da ih država besplatno izbriše iz Sudskog registra trgovačkih društava.


5. Koncern 'Agrokor' i njegov bivši gazda Todorić - plod su 'politekonomije' tranzicijskih država, u kojima je umjesto privatizacije, nekadašnja općenarodna imovina samo po(do)dijeljena stranačkim tajkunima po uzoru na ruske oligarhe. Todorić je, jasno je, bio HDZ-ov oligarh, ali ga ništa manje nisu voljeli i SDP i njegovi sateliti s ljevice.

 

Naslovnica Hrvatska