Novosti Hrvatska

Crne prognoze

Hrvatsku čekaju još veći udarci od sloma Agrokora: dvije tužbe odnose milijarde!?

Crne prognoze

Naša najveća opasnost ne krije se u "Agrokoru", nego u milijardama kuna koje će država platiti zbog arbitraža koje je izgubila i koje će izgubiti jer nije u stanju donositi odluke.

Tvrdi to u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju šef Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić, uvjeren da će Hrvatska, nakon poraza u arbitraži u Švicarskoj u sporu oko plinskog biznisa, hladan tuš doživjeti i u Washingtonu u sporu s MOL-om, ali i u arbitraži oko golf-terena na dubrovačkom Srđu.

- Spiskat ćemo milijarde jer ne želimo donositi ozbiljne odluke, nego prodavati demagogiju. Sad ćemo nakon Švicarske izgubiti Washington s milijardu i pol kuna. Za to je kriv Ivan Vrdoljak. Srđ će nas koštati dodatnih 500 milijuna kuna na arbitraži, a odgovornost za to snose Predrag Štromar i Andrej Plenković, iako oni to nisu "skuhali". Država je pitanje projekta na Srđu mrcvarila godinama, potom donijela odluku, a zatim tu odluku povukla. Što je više nego dobar temelj za tužbu – procjenjuje Čačić, uvjeren da će Hrvatska, čisto kao suza, izgubiti arbitražu oko Srđa.

Još početkom jeseni Čačić je upozoravao da kriza u "Agrokoru" nije dotaknula svoje dno i da najgore tek dolazi. Ipak, ističe da hrvatski bankarski sustav u njoj nije izložen zahvaljujući intervenciji HNB-a te pozdravlja što je država prepoznala da treba zaštititi male dobavljače. Srednje i velike tvrtke ušle su u roll-up model i bitno su zainteresirane da "Agrokor" živi i da ih isplaćuje, kako ne bi, po njegovim riječima, imali prevelik udar na svoje bilance, a naročito ne jednokratan.

- Jedina neobična ptica u tom je društvu Knighthead Capital Management. Ulazak u poslove poput ovog s "Agrokorom", odnosno u visoko rizične kupovine je core business takvih fondova, unatoč našem silnom cendranju nad lešinarenjem. Tko vodi posao, odgovara na njega, i nije ništa strašno ako se o poslu razgovara. Pa nije to prodaja staroga golfa ili odabir predsjednika HNS-a preko Njuškala. To je ozbiljan posao u međunarodnim razmjerima, u igri je 500 milijuna eura i prirodno je da se razgovara – ističe Čačić.

On je uvjeren da je svima, pa i prozivanom američkom fondu, u interesu da "Agrokor" poživi jer samo tako mogu vratiti ono što su u njega uložili. Za Vladina povjerenika Antu Ramljaka smatra da je smjenjiv, ali i da bi njegova smjena jako puno koštala.
- Ili će se trebati vratiti sva lova, ili će kamata biti znatno viša. A "Agrokor" će definitivno umrijeti ako kamata bude između 10 i 15, pa do 20 posto. To je ubilo i Ivicu Todorića – ističe šef Reformista.

"Agrokor" je, prema njegovu sudu, u ovoj prvoj fazi nemoguće podijeliti jer je ispremrežen hipotekarno. Kada je riječ o "Agrokoru", Čačić ne štedi svoje kolege političare, ni u opoziciji niti na vlasti.

- S "Agrokorom" počinju dnevnici kako bi Gordan Maras i Ivan Lovrinović imali što govoriti. Njima je zadnja briga korist države. SDP nije u stanju dati rješenje, ali o "Agrokoru" ima što reći. HDZ s druge strane otvoreno od svih nas pravi budale.

Povjerenstvo za "Agrokor" na njihovo inzistiranje počinje s Mesićevim svjedočenjem. Ako ne od Adama i Eve, onda od Mojsija, samo zato da bi što kasnije došli do Zdravka Marića i Martine Dalić. I time građanima poručuju da ih smatraju hrpom idiota – kaže nam Čačić, uvjeren da ni pozicija ni opozicija ne žele utvrditi pravu istinu oko "Agrokora".

- Kakva pozicija, takva i opozicija. Oni su nas i doveli tu gdje jesmo. Još 2005. godine bili smo po BDP-u 2 posto bolji od tranzicijskih zemalja. Danas smo od njih lošiji 17 posto. Mi smo naprosto zemlja propuštenih šansi, koja kada dođe no nekog novca, njega ne troši za projekte i reforme, nego za skupljanje političkih poena – ističe Čačić, koji ne propušta napomenuti da je jedina godina kada država nije išla u minus bila 2012., u vrijeme kada su on i Slavko Linić kontrolirali ekonomske procese u Milanovićevoj Vladi.

A upravo se Linić, uz Vladimira Šeksa, našao na meti kritika mostovca Nikole Grmoje oko nezakonitosti u "Agrokoru".

- Za transakcije koje Grmoja sada vidi mogli su biti upoznati ljudi koji su se bavili tim poslom. No, svi koji su u hrvatskom gospodarstvu imalo relevantni igrači, znali su da je "Agrokor" objektivno više dužan nego što vrijedi. Todorić nikada nije otpuštao, a kada je preuzimao tvrtke, kupovao je samo najbolju tehnologiju. A cijenom kapitala koja je prelazila 10 posto više nije mogao. BMW 5 po 1200 eura. Toga nema nigdje. To je nemoguć koncept. A svi koji su ulagali stotine milijuna, to su znali, samo su se igrali nadajući se da će s vremenom izvući uloženi novac, a potom ostvariti i ekstraprofit.


Glumac na čelu HNS-a
HNS u Vladi ima potpuno promašenog ministra koji nijednu poruku ne zna artikulirati, a na čelu stranke će dobiti glumca koji je do dan prije ulaska u Vladu tvrdio da HNS neće ući u Vladu. Iako su mediji već tada procjenjivali da nije imao izbora: mogao je ili u Vladu ili u zatvor. To će biti jedna divna kombinacija. HNS je danas na jedan posto. Sve frustracije građana tom strankom su opravdane. Sve to gađenje prema politici, koju su ranije apsorbirali Laburisti ili Mirela Holy, danas se usmjerilo na HNS, točku koja se sama ponudila, poručivši svima da su moralno i političko smeće koje se spremno prodati za minutu vlasti. Ta siročad, ti provincijski polupismeni bezveznjaci, jedan agronom, drugi šumar, nisu spremni prepoznati ni da rečenicu o tome da se građani ne trebaju pitati što zemlja može učiniti za njih, nego što oni mogu učiniti za svoju zemlju nije izrekla Savka Dabčević Kučar, nego Kennedy - kaže Čačić.

Naslovnica Hrvatska