Novosti Hrvatska

Tužne priče iz Domovinskog rata

Ozbiljna potraga još nije počela: Hrvati od Crne Gore traže 17 nestalih u ratu, oni od nas njih 11

Tužne priče iz Domovinskog rata

Obitelj Pilsel jedna je od najmanje 17 obitelji hrvatskih državljana koje već dvadesetak godina od Crne Gore čekaju informaciju o svome članu stradalom u ratu, dok, s druge strane, Crna Gora od Hrvatske traži odgovore na pitanja o sudbini njezinih 11 državljana.

Branko Pilsel je s petoricom suboraca – dvojicom Argentinaca, Miljenkom Tadićem iz Splita, Mostarcem Arnoldom Nožićem i Miljenkom Kaznačićem – isplovio 23. listopada 1991. godine iz mjesta Doli prema Šipanu s eksplozivnim materijalom. Nestali su nakon razmjene vatre s patrolnim čamcem Jugoslavenske ratne mornarice. Točnije, preživio je jedino Kaznačić, dok su obitelji ostalih osuđene na dva i pol desetljeća dugog i mučnog iščekivanja.

Drago Pilsel, Brankov brat, veli:

– Nije mi poznato jesu li predstavnici vlada Republike Hrvatske, Republike Crne Gore i Republike Srbije razgovarali o sudbini mojega brata i njegovih suboraca. Bivši predsjednici Republike Hrvatske Stjepan Mesić i Ivo Josipović uvjeravali su me da su pokrenuli to pitanje u službenim kontaktima s predstavnicima susjednih zemalja, ali nikada nisam dobio ni jednu mjerodavnu i konkretnu informaciju ni od koga.

Jedina institucija RH koja mi se obratila bila je kriminalistička policija u Dubrovniku, koja je radila na hipotezi da je netko od nastradalih nakon razmjene vatre kod otoka Šipana toga 23. listopada 1991., oko dva ujutro, izvučen iz mora na patrolni čamac JRM-a 178 te da je to tijelo sahranjeno u Crnoj Gori – veli Pilsel i dodaje kako nikad nije dobio službenu potvrdu pa je prisiljen voditi privatnu istragu.
 

 

Zbog iritantne neefikasnosti državnih administracija, ozbiljna potraga za nestalima još nije počela, a protokol o suradnji hrvatskog povjerenstva i crnogorske komisije za nestale, taj minimalni administrativni preduvjet za službeno otvaranje ove teme, bit će potpisan tek u roku od mjesec i pol. Naravno, ne bude li neočekivanih komplikacija.

U Ministarstvu branitelja o ovoj temi službeno ne žele govoriti. Poslali su nam mail u kojem, zapravo, ne kažu ništa.

– Nakon potpisivanja Protokola o suradnji, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja bit će u mogućnosti dostaviti relevantne informacije o suradnji u rješavanju slučajeva nestalih osoba tijekom Domovinskoga rata između nadležnih tijela Republike Hrvatske i Crne Gore – poručuju.

Neslužbeno, dobivamo potvrdu da su brojke nestalih koje spominjemo na početku blizu točnih. Sugovornik iz Ministarstva branitelja nije htio razgovarati za novine.

Ipak je rekao:

– To je otprilike to. Imamo nedefinirano još nekoliko ročnih vojnika s njihove strane. Dosad nismo imali protokol, a kad ga potpišemo, utvrđivat ćemo liste i posmrtnih ostataka i nestalih osoba. Tu je dosta kompliciranih priča.

Prema njihovim riječima, protokol je "prošao crnogorsku vladu i sada još treba proći našu".

Ministarstvo branitelja nije nam poslalo detaljnije informacije o identitetu nestalih osoba i lokacijama na kojima su viđene zadnji put. Poznato je da su na početku rata neki pripadnici JNA, podrijetlom iz Crne Gore, nakon zarobljavanja zlostavljani i likvidirani u splitskoj Lori, no nismo uspjeli provjeriti je li netko od njih na popisu nestalih.

 

Naslovnica Hrvatska