Novosti Hrvatska

GRIJEH CRKVENIH STRUKTURA

Kako je vrijedna nekretnina pripala talijanskim benediktincima, umjesto sirotinji: jedan od glavnih krivaca je prvi čovjek Katoličke crkve u Hrvatskoj!

GRIJEH CRKVENIH STRUKTURA
Poznavajući i cijeneći osjetljivost i zauzetost koju Sveti Otac Franjo pokazuje za siromašne, ne sumnjam da će i u ovom predmetu donijeti najbolju odluku - poručio je biskup Milovan

Slobodna Dalmacija, podsjetimo, nedavno je objelodanila tekst o izvornoj oporuci grofa Francesca de Grisonija, pokojnog grofa iz Kopra, koju je sa stručnom skupinom suradnika otkrio nadbiskup Martin Vidović.

Gostinjac u Dajli oporučitelj je ostavio u korist i na pomoć sirotinji istarskoj, a ne talijanskim benediktincima koji ga svojataju.
Iz Fažane, gdje provodi svoje dane u miru, zbog afere Dajla prije vremena umirovljeni porečko-pulski biskup Ivan Milovan kratko se očitovao o našoj ekskluzivi pod naslovom: "Gostinjac u Dajli ne pripada talijanskim benediktincima, nego istarskoj sirotinji".
- Mogu biti samo vrlo zadovoljan novim saznanjima u vezi s Oporukom grofa Grisonija koja se odnosi na imanje u Dajli, a što sve baca novo svjetlo na cjelokupnost "slučaja Dajla". Vjerujem da su u tekstu u Slobodnoj Dalmaciji vjerno i precizno prenesene izjave mons. Martina Vidovića u vezi s njegovim arhivskim istraživanjima dokumenata o imanju u Dajli. Poznavajući i cijeneći osjetljivost i zauzetost koju Sveti Otac Franjo pokazuje za siromašne, ne sumnjam da će i u ovom predmetu donijeti najbolju odluku - poručio je biskup Milovan.

Tko je kriv?

Na kraju bi trebalo postaviti nekoliko pitanja koja se tiču navlastito trojice kardinala, članova kardinalske komisije koja je u vezi Dajle presudila na štetu Porečko-pulske biskupije i cijele Crkve u Hrvata. Jedan je naš i još je u službi. Druga dvojica su: Talijan i Slovenac. Obojica su "u miru". Talijan Tarsicio Bertone bio je državni tajnik pape Benedikta XVI., a Slovenac Franc Rode, u vrijeme kad je kulminirala afera Dajla, bio je pročelnik Kongregacije za redovnike.
Prvo i najvažnije - tko je za slučaj Dajle kriv?

Po autoru ovog teksta odgovor je sljedeći...

Pod brojem jedan - kardinal Bertone, inače poznat i kao pregraditelj penthousea od nekoliko stotina kvadrata u Rimu, čiji je preuređenje stajalo gotovo milijun eura, a koji je jednim dijelom sagrađen novcem od zaklade dječje bolnice Bambin Gesù.
Pod brojem dva - kardinal Franc Rode, za kojeg je jedan crkveni izvor kolegi Darku Pavičiću iz Večernjeg lista, u članku "Dajla: slovenski kardinal Rode odradio posao za benediktince" od 5. rujna 2011., doslovno ovako kazao: "Kardinal Rode je ključna osoba u cijelom slučaju. On je redovnik, kao i kardinal Bertone, i išao je na ruku redovnicima benediktincima. Sigurno je svoje usluge i dobro naplatio jer je to u Vatikanu javna tajna."
Pod brojem tri, ali nimalo manje od dvojice prije navedenih - kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. Radi svoje karijere koju je godinama minuciozno pleo, zabio je kao noj glavu u pijesak, biskupu Milovanu nije niti odgovarao na njegova brojna pisma, i nije mu ni na kraj pameti bilo da se suprotstavi Bertoneu.

Zaslužio je ispriku

Ne bi bilo zgorega upitati i kad će talijanski benediktinci iz Praglie kraj Padove isplatiti oko pola milijarde eura duga pravim baštinicima Gostinjca Dajle.

I konačno, i najvažnije, tko će se u ime Crkve javno ispričati umirovljenom porečko-pulskom biskupu Ivanu Milovanu za sramotu koja je ni kriva ni dužna nanesena čovjeku koji je samo branio ono što je bilo očigledno po božjem i ljudskom pravu.
Istini za volju, trebalo bi se upitati i kako se - nakon što je devedesetih provedena denacionalizacija i imovina nekadašnjeg Gostinjca pripisana rimokatoličkoj župi Sv. Ivana Krstitelja u Dajli, koja je u sastavu Porečko-pulske biskupije - upravljalo imanjem i tko je sve od toga imao koristi: sirotinja, ili netko drugi, odnosno treći.

Međutim, nitko ne može osporiti Milovanovu hrabrost, osobito zbog činjenice što nije popustio da se na silu provodi odluka koja je očigledno bila na štetu istarske i hrvatske zemlje. Biskup Milovan je zaslužio i ispriku i poštovanje.

 

Naslovnica Hrvatska