Novosti Hrvatska

zapuhalo

Olujni vjetar stvara kaos u Hrvatskoj: meteorolozi izdali upozorenje, očekuju se udari od 110 km/h

zapuhalo

Vrijeme u dobrom dijelu Hrvatske u nedjelju obilježavaju snažni udari vjetra, kako na Jadranu, tako i u unutrašnjosti. Dapače, u unutrašnjosti su udari vjetra neuobičajeno snažni, a meteorolozi su izdali i niz upozorenja s obzirom da bi na mahove vjetar mogao puhati i brzinom do 110 kilometara na sat.

Državni hidrometeorološki zavod je putem Meteoalarma objavio narančasto upozorenje za Zagreb i širu okolicu zbog olujnih udara jugozapadnjaka, koji će u poslijepodnevnim satima okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjak. Narančasta upozorenja na snazi su i za Liku, Gorski kotar, Slavoniju i Baranju, dok je za šire karlovačko područje na snazi žuto upozorenje, javlja Jutarnji list.

Narančasta uzbuna izdaje se u situacijama kada su vremenski uvjeti opasni, a žuta kada su oni potencijalno opasni.

 Hrvatski autoklub je izvijestio da jak do olujni vjetar povremeno i mjestimice usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Ravna Gora i Vrbovsko te na dionicama: čvor Oštrovica-čvor Delnice i vijadukt Zečeva Draga-čvor Bosiljevo.

Preporučuje se rizičnim kategorijama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače, furgoni s metalnim sanducima) da koriste obilazni smjer državnom cestom DC3 od čvora Vrbovsko do čvora Ravna Gora zbog jakih udara, navode u HAK-u.

Trajekti i katamarini zasad plove prema redu plovidbe.

Meteorolozi za nedjelju najavljuju djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i razmjerno vjetrovito. U drugom dijelu dana mjestimice oblačnije, ponegdje uz kišu, uglavnom u unutrašnjosti. U Dalmaciji će biti najsunčanije i zadržat će se suho.

Najviša temperatura većinom između 15 i 20 °C.

U ponedjeljak pretežno ili djelomice sunčano te osjetno hladnije. Vjetar većinom slab, samo još u Slavoniji do umjeren sjeverozapadni, a na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5 na kopnu, od 9 do 14 na Jadranu, a najviša dnevna između 9 i 14 u unutrašnjosti te od 16 do 20 °C na obali i otocima.

Početkom sljedećeg tjedna stabilno i većinom sunčano, no hladnije. Na kopnu povremeno oblačnije, no zadržat će se uglavnom suho, a od utorka je moguća jutarnja magla. Na Jadranu će puhati umjerena, još u ponedjeljak i jaka bura.

Naslovnica Hrvatska