Novosti Hrvatska

jad i čemer

'Dom iz snova' za proplakat od muke: zašto su pred kamerama zaštićeni pedofili, silovatelji, lopovi, a djeca nisu?

jad i čemer

Dobila sam i naočale za vid koje mi tata nije mogao priuštiti, presretna sam, kaže skromna petnaestogodišnjakinja nakon đira po preuređenom stančiću koji zahvaljujući serijalu Nove TV "Dom iz snova" više nije vlažna, mračna rupa, nego stan dostojan života jedne obitelji.

Samohrani otac i dvoje djece od 13 i 15 godina živjeli su u strašnim uvjetima. On je ostao bez posla pa radi samo povremeno, a njih dvoje su marljivo učili i gotovo navikli na život bez stola, udobnog kreveta, pristojnog kupatila, a o računalu i mobitelu su mogli samo sanjati. Majka ih je napustila kad su bili mali.

- Četiri godine prolazi kraj naše kuće i nikad nije došla vidjeti svoju djecu. Ne mogu to shvatiti - kaže tužni, skromni čovjek kojemu pomažu roditelji, također siromašni umirovljenici.

Čemer i brutalna okolina

- Znam da mama sad ima novo dijete, ali volio bih da nas se ponekad sjeti - dodaje trinaestogodišnjak koji pod bremenom života već djeluje kao zrela osoba. Brine se za tatu i zna da će se novom stanu baš on najviše radovati.

I šta, reći ćete, samo još jedna teška priča iz Hrvatske. Gledala sam je s težinom u prsima, suzile su mi oči, ne samo zato jer se loše nosim s ljudskom patnjom, već zato što su sve to iznijeli pred milijunski auditorij. Jesu li to dvoje maloljetne djece u izuzetno osjetljivim godinama zaslužili da uz sve životne nedaće baš moraju biti toliko izloženi? Lica nisu zasjenjena, nisu snimani s leđa, nije im promijenjena boja glasa. Nego baš onako. Direktno, da jasnije ne može biti.Zašto su pred kamerama zaštićeni pedofili, silovatelji, lopovi, a djeca nisu?

Ni na trenutak ne sumnjajući u dobre namjere autora serijala i Nove TV koja je prikupila sponzore i svakog će tjedna jednoj siromašnoj obitelji darovati novi dom, ipak mi ostaje otvoreno pitanje zašto nisu zaštitili djecu. Evo što kažu na Novi TV:

- "Dom iz snova'' je projekt koji ima humanitarni predznak i kao takav ima cilj obiteljima osigurati život dostojan čovjeka. Nova TV vodi računa u svom postupanju sa maloljetnicima te osim što za sve koji sudjeluju u emisiji raspolaže s izričitim suglasnostima zakonskih zastupnika/skrbnika, vodi računa da i ta pomoć dođe upravo onima koje su teške životne okolnosti doveli na rub egzistencije.

Jasno je već iz prvih nekoliko epizoda da zaista jako vode računa da pomoć dođe do najugroženijih obitelji, no to da baš vode računa o postupanju s maloljetnicima ne bih potpisala, čak ni uz činjenicu da imaju suglasnost njihovih zastupnika. Prilično sam sigurna da je takvo izlaganje dodatno stigmatiziranje mališana koji se uz čemerni život moraju nositi i s brutalnom okolinom. Ali što učiniti?

- Ništa se ne može osim pozvati na savjest - kaže nam pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Ni ona, a ni država nemaju alate da bi takvo "razgolićivanje" djece zabranili.

- Takav pristup djeci je svakako posve nepotrebno kršenje njihove privatnosti i dodatno stigmatiziranje djece. Mediji bi morali voditi računa o najvišim etičkim standardima i to je moja preporuka. No, s druge strane, licemjerno bi bilo reći - nemojte pomagati. Ne možemo osuditi hvalevrijednu akciju kojom se obiteljima nastoji osigurati život dostojan čovjeka.

Možemo samo reći da takve akcije postoje jer država ne radi svoj posao. Nitko ne bi trebao živjeti u tako lošim uvjetima. A kad država ne radi ono što je njezin posao, onda se javljaju ljudi, mediji i naprave to umjesto njih. Ja drugo ništa ne mogu nego preporučiti svima koji se bave humanitarnim radom da paze na zaštitu djece - kaže pravobraniteljica.

I samo da na kraju ponovimo gradivo: svi mi koji radimo u medijima znamo da ne bismo smjeli objaviti identitet niti jednog nepravomoćno osuđenog kriminalca. Ali, eto, dječju muku izložiti možemo, a granicu do koje ćemo ići postavlja naša savjest.

Naslovnica Hrvatska