Novosti Hrvatska

odbijenica iz švicarske

Hoće li arbitraža u slučaju Ina-MOL otvoriti novu aferu? Svjedoci s hrvatske strane nisu ni dobili pozive za svjedočenje!; Šuker sve svaljuje na Milanovićevu vladu, Petrov ne sumnja da će problem riješiti 'Superman' Plenković

odbijenica iz švicarske

Vlada je u petak priopćila da je švicarski Savezni vrhovni sud odbio poništiti odluku Arbitražnog suda, koji nije prihvatio hrvatski zahtjev da se ponište ugovori o upravljanju Inom, pa će se ta odluka provoditi  kroz održavanje postojećeg stanja u korporativnom upravljanju Inom.

Vlada je 26. listopada od svojih pravnih zastupnika obaviještena o odluci švicarskog Saveznog vrhovnog suda od 17. listopada da se odbija zahtjev Republike Hrvatske za poništajem arbitražne odluke koju je 23. prosinca 2016. donio Arbitražni sud, utemeljen prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo, stoji u priopćenju.

S obzirom da je kao mjesto arbitraže bila određena Ženeva, Hrvatska je 1. veljače 2017. zatražila švicarski Savezni vrhovni sud da poništi arbitražnu odluku, što je u skladu s pravilima i mogućnostima propisanima švicarskim međunarodnim privatnim pravom.

U obrazloženju odluke, švicarski Savezni vrhovni sud nije se upuštao u ocjenu biti hrvatskog zahtjeva, umjesto toga pozvao se na dijelove ugovora između Hrvatske i MOL-a o upravljanju Inom, za koje je Hrvatska zahtijevala poništaj smatrajući da su rezultat koruptivnih aktivnosti, kojima je mogućnost naknadnog pobijanja eventualnih arbitražnih odluka bila isključena.

Hrvatska je arbitražni postupak protiv MOL-a pokrenula u siječnju 2014. sa zahtjevom da se ponište ugovori o upravljanju Inom.

Arbitražni sud nije udovoljio hrvatskom zahtjevu, a sada kada je švicarski Savezni vrhovni sud odbio poništiti tu odluku Arbitražnog suda, ona se provodi kroz održavanje postojećeg stanja u korporativnom upravljanju najvećom hrvatskom naftnom kompanijom, kaže se u priopćenju.

Šuker: Milanovićeva vlada arbitražu postavila na krivim temeljima

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker rekao je u petak kako je bivša Milanovićeva vlada arbitražu postavila na krivim temeljima istaknuvši da je ova vlada pokušala spasiti "što se spasiti da".

"Očigledno da oni koji su pokretali arbitražu, Milanovićeva vlada, to su postavili na krivim temeljima i situacija je završila kako je završila", kazao je Šuker novinarima upitan kako komentira odluku švicarskog Saveznog suda  koji je odbio poništiti odluku Arbitražnog suda, koji nije prihvatio hrvatski zahtjev da se ponište ugovori o upravljanju Inom, pa će se ta odluka provoditi  kroz održavanje postojećeg stanja u korporativnom upravljanju Inom.

Dodao je i kako ga sada zanimaju komentari onih koji su nas prije godinu dana uvjeravali da sjajno stojimo u arbitraži, kao i onih koji su je pokrenuli kako su je pripremili. Smatra kako se u samoj žalbi ne može puno stvari izokrenuti ističući kako je ova vlada pokušala spasiti "što se spasiti da".

Šuker se upitao i kakva bi bila logika da vlada nije uložila žalbu, ponovivši kako se zna tko je pokrenuo arbitražu i kako ju je postavio. 

Petrov: Švicarski sud je presuđivao po formalnom sadržaju ne gledajući pravu bit spora 

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov rekao je u petak kako je švicarski Savezni sud, koji je odbio zahtjev za poništenje arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a, presuđivao po formalnom sadržaju ne gledajući pravu bit spora.

"Švicarski savezni sud presuđivao je po formalnom sadržaju ne gledajući pravu bit spora. Nije gledao je li se mitom i korupcijom dobio nemoralni ugovor", rekao je Petrov novinarima upitan o odluci toga švicarskog suda. 

Smatra i da tu postoji sličnost sa hrvatskim sudom, jer i jedan i drugi, smatra,  gledaju neku drugu bit, a ne onu pravu. 

Petrov je rekao i da ga ta odluka nije iznenadila jer zna kako oni to gledaju. 

Na pitanje je li ta odluka mogla biti i drugačija, s obzirom na odluku hrvatskog Ustavnog suda, rekao je kako mu je žao zbog te odluke Ustavnog suda jer su, ocjenjuje, time pripomogli da se donese ovakav pravorijek o arbitraži. 

"S druge strane vjerujem da će predsjednik Vlade, aka 'ja mogu što hoću', sve to riješiti. On će biti Superman i ne trebamo se bojati", kazao je Petrov.

Giunio: Hrvatska nije uspjela na švicarski Savezni sud dovesti svoje svjedoke

Član arbitražnog sudišta HGK Miljenko Giunio kazao je u petak za Hinu kako je švicarski Savezni sud odbio zahtjev za poništenje arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a jer je očito ocijenio da je arbitraža provedena korektno, a na samu odluku arbitražnog suda, po njegovom mišljenju, utjecalo je to što Hrvatska nije uspjela dovesti sve pozvane svjedoke.

Upitan što je po njegovu mišljenju dovelo do odbijanja hrvatskoga zahtjeva, Giunio je odgovorio da je odluka švicarskog Saveznog suda očito utemeljena na ocjeni da je arbitražni postupak proveden korektno te da nije bilo grešaka koje je Hrvatska navela.

Što se, pak, tiče same arbitražne odluke i toga zašto ona nije drugačija, navodi kako je to "malo značajnije pitanje". Prema onome što se moglo čuti, kaže Giunio, neki koji su bili pozvani kao svjedoci s hrvatske strane, zapravo nisu ni dobili pozive za svjedočenje.

"To nedobivanje može biti nedobivanje bez ili s navodnicima, a arbitražni sud nema mogućnosti koje ima državni, da prisili svjedoke da dođu", kaže Giunio.

No, dodaje da strana koja želi svjedoke dovesti pred sud može osigurati da oni dobiju pozive putem javnog bilježnika.

"Tada je malo teže 'eskivirati' primitak poziva", kaže Giunio te dodaje da bi u tom slučaju dokazni postupak bio kompletniji, uz napomenu da je hrvatski zahtjev odbijen upravo zbog nedostatka dokaza.

Na arbitražu je, dodaje, utjecalo i što je Ustavni sud ukinuo presudu u slučaju Ina-MOL (kojom je bivši premijer Ivo Sanader osuđen na osam godina zatvora zbog primanje mita od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija).

Na pitanje što je Hrvatskoj sada na raspolaganju želi li se i dalje putem arbitraže sporiti s MOL-om, odgovorio je da hrvatska strana više nema mogućnosti dokazivati ništetnost ugovora odnosno ugovornih odredbi (o upravljanju Inom) koje su, kako je rekao, "očigledno neravnopravne odnosno besmislene u normalnom trgovačkom odnosno korporativnom poslovanju".

"Nažalost, sad smo izgubili tu mogućnost, jer je arbitražna odluka konačna i pravomoćna i ona je sada zakon", ističe Giunio.

Dodaje kako predstoji arbitražni postupak u Washingtonu, u kojem bi, ocjenjuje, za Hrvatsku bilo bolje da je spor u Švicarskoj završio u njenu korist.

"Nažalost, to se nije dogodilo i sad moramo pokušati drugim argumentima tamo dokazivati da hrvatska država nije napravila takve propuste koji bi MOL-u nanijeli štetu", zaključuje Guinio.

Naslovnica Hrvatska