Novosti Hrvatska

šefica povjerenstva

Dalija Orešković o 'osobnom ratu' protiv predsjednice: Mogla bih štošta reći, no moram podignuti ručnu jer imamo još dva predmeta mogućeg sukoba interesa Grabar-Kitarović

šefica povjerenstva

– Tu nema nikakvog sukoba interesa i mislim da bi se gospođa Orešković trebala početi baviti problemom sukoba interesa u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene...

Poručila je to predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čelnici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliji Orešković.

Ta izjava šefice države uzburkala je medijski prostor i učinila Daliju Orešković jednom od najtraženijih osoba u zemlji.
Naime, Grabar-Kitarović komentirala je u srijedu u Dubrovniku moguću obnovu postupka protiv nje pred Povjerenstvom zbog rođendanske zabave koju je za predsjednicu navodno organizirao Zdravko Mamić.

Razgovarali smo s Dalijom Orešković, koja je Kolindinom izjavom dovedena u vrlo neugodan položaj, da bi nam objasnila radi li se o "osobnom ratu" s predsjednicom države.

– Ne mogu i ne želim komentirati tu izjavu predsjednice, iako za komentar postoji golem interes javnosti i ja bih mogla štošta reći, no moram "podignuti ručnu kočnicu" budući da bi do kraja mandata ovog Povjerenstva, za tri mjeseca, još dva predmeta mogućeg sukoba interesa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović mogla doći na sjednicu Povjerenstva – kazala nam je Dalija Orešković.

Zanimalo nas je koja su to dva predmeta.

– Jedan se tiče putovanja predsjednice u SAD, a u drugom se predmetu preispituje ostvaruje li predsjednica prava na doktorskom studiju po istim kriterijima kao i svi drugi studenti na Fakultetu političkih znanosti, na kojemu ona pohađa doktorski studij iz međunarodnih odnosa.

Sukladno tome, ne mogu komentirati njezine prozivke, jer bi se svaka buduća odluka Povjerenstva preispitivala u kontekstu ovakvih izjava predsjednice Republike – istaknula je Dalija Orešković.

Na temelju čega Povjerenstvo može pokrenuti postupak protiv državnih dužnosnika?

– Mi možemo pokrenuti postupak na temelju anonimne prijave koja sadrži dovoljno podataka na temelju kojih možemo pokrenuti postupak ili u slučaju kad Povjerenstvo raspolaže vlastitim saznanjima, u čemu nam najviše pomažu vijesti iz medija, bila bih slobodna reći u više od 50 posto slučajeva – kazala nam je šefica Povjerenstva.

Ovo nije prvi put da frcaju iskre na relaciji Pantovčak – Povjerenstvo. Naime, nije prvi put da predsjednica govori o Povjerenstvu. Kolinda je već govorila da Povjerenstvo politički arbitrira, da Dalija Orešković osobno manipulira javnošću, da se ne znaju pravi motivi njezina djelovanja, te je rekla da je Povjerenstvo jedan veliki "Big brother", i to u trenutku kad je Povjerenstvo od Fakulteta političkih znanosti tražilo podatke o predsjednici države.

Dakle, svaki put kad Povjerenstvo spomene predsjednicu, slijedi izjava o Povjerenstvu ili o Daliji Orešković osobno.
Povjerenstvo ima pet članova.

– Moram zaštititi dignitet Povjerenstva kao institucije i sebe osobno, kako se ne bi uz pomoć ovakvih javnih izjava pokušalo diskreditirati objektivnost u radu na pojedinim predmetima – rekla nam je Dalija Orešković.

Osim toga, kroz određene medije u posljednje se vrijeme pokušalo provući i priču kako Dalija Orešković ima određenih političkih aspiracija u kontekstu budućih predsjedničkih izbora, odnosno da joj je cilj jednog dana biti predsjednička kandidatkinja.

– Moja jedina ambicija za sada je da mandat ovog saziva Povjerenstva ostane zapamćen po uistinu vrijednim rezultatima i po svemu onome što je pridonijelo izgradnji jedne nove institucije, koja u javnosti uživa ugled i kredibilitet upravo zato što se svakom predmetu pristupalo profesionalno i odgovorno – naglasila je šefica tog tijela.
 

Očitovanje o napadu

Bude li potrebno, Povjerenstvo će se, kao kolektivno tijelo, javno očitovati o izjavi predsjednice Republike.

– Važno je istaknuti da je Povjerenstvo kolektivno tijelo te kao takvo donosi odluke. Prema tome, ničiji glas, pa ni predsjednice tog Povjerenstva, nema jaču snagu od glasova ostalih članova.

Posljednja izjava predsjednice Republike nije stvar diskreditacije mene kao osobe, nego pokušaj diskreditacije jedne institucije – Povjerenstva, u režiji druge institucije – predsjednice Republike – zaključila je Dalija Orešković.

 

Naslovnica Hrvatska