Novosti Hrvatska

Udruga blokiranih upozorava

Zapljena cijele plaće: Banke naše, smilujte se dužnicima svojim, kad Ustavni sud neće!

Udruga blokiranih upozorava

Najava o mogućnosti zapljene cijele plaće koja je bankama od 13. rujna ove godine dopuštena odlukom Ustavnog suda, digla je cijelu javnost na noge.

Iz Udruge blokiranih očekuju socijalnu katastrofu ako, kako kažu, banke striktno počnu primjenjivati navedenu odluku. U problemu, navode, nisu samo oni koji su podizali kredit do 17. lipnja 2008. godine - odnosno do datuma kad je usvojen Pravilnik o načinu provedbe ovrha na novčanim sredstvima čiju je odredbu o ukidanju Izjava o suglasnosti zapljene plaće Ustavni sud upravo proglasio neutemeljenom - već i klijenti koji sada podižu kredite. U Udruzi blokiranih imaju saznanja kako su banke opet počele implementirati Izjavu o zapljeni plaće u svoje uvjete, odnosno da su "objeručke" prihvatile ocjenu Ustavnog suda.

- Glavna odgovornost za ovakvu situaciju je zapravo na Hrvatskoj narodnoj banci, kao regulatoru, koja je uopće dozvolila takav instrument osiguranja kredita. Ovršeni građani kojima je banka u prvom naplatnom redu nikako se neće moći spasiti, prijeti im čak opasnost da izgube jedinu nekretninu ako dođe do promjene sredstava ovrhe - objašnjava Mario Strinavić, tajnik Udruge blokiranih.

Nakon nekoliko dana čekanja, iz HNB-a su se udostojili odgovoriti na pitanje zašto i ove godine dozvoljavaju bankama da u uvjete o dobivanju kredita uvrštavaju Izjavu o suglasnosti zapljene cijele plaće, unatoč novom Ovršnom zakonu u kojem stoji kako se može plijeniti samo četvrtina primanja. Njihov odgovor je, međutim, sve samo ne konkretan.

- Kreditne institucije obvezne su poštivati ograničenja ovrhe propisana Ovršnim zakonom u trenutku potpisivanja izjave o zapljeni. Nije dopušteno plijeniti više od iznosa koji je zakonom dozvoljen ili bio dozvoljen - stoji u mailu koji su nam poslali iz HNB-a, a potpisuje ga Dejana Rebernik iz Direkcije za odnose s javnošću.

Priopćenjem se, nakon četiri dana oglasila i Raiffeisenbank Austria d. d. (RBA), i to tek nakon što je u Saboru ovo pitanje pokrenuo zastupnik Goran Aleksić (SNAGA), navodeći kako je tumačenje Fine po kojem će se dužnicima moći ovršiti cijela plaća - neustavno. Ova je banka, što smo prvi doznali i napisali, i pokrenula pitanje ustavnosti Pravilnika o načinu provedbe ovrha na novčanim sredstvima koji je donesen za mandata ministrice pravosuđa Ane Lovrin. Nakon žalbe RBA-e Ustavni sud je donio spornu odluku.

- Banka je, kao i do sada, uvijek bila i bit će spremna na dogovore s klijentima kojima stoji na raspolaganju niz mogućnosti koje uključuju restrukturiranje, pa tako i mogućnost izvansudske nagodbe. Također, kao zaključak, navodimo činjenicu da Banci nikada nije niti će biti u interesu dovoditi klijente u takve nepovoljne situacije, već isključivo onemogućavanje nepoštenih praksi. Također, smatramo da to nije samo praksa u RBA-u, već općenito u bankarskom sektoru. Upravo iz razloga što smo svi svjesni situacije u Hrvatskoj, nikome nije u interesu ovršiti klijente te ih dovoditi u bezizlazne situacije. Banka će i dalje proaktivno, te u duhu etičnog poslovanja, sa svakim klijentom pronaći najbolje rješenje za financijsku situaciju u kojoj se određena osoba nalazi - poručuju iz Raiffeisen banke.

Iz Udruge blokiranih jučer su apelirali ne samo na RBA, već i na sve ostale banke koje su imale ili imaju Izjavu o zapljeni plaće u svojim uvjetima, da taj instrument ne koriste. Svima je, poručuje tajnik Udruge Strinavić, jasno da bi takva naplata potraživanja bila nehumana i da bi "proizvela" nove tisuće blokiranih.

Naslovnica Hrvatska