Novosti Hrvatska

'Nevidljivi rat'

Ruski hakeri udarili na HV i Nato! Cyber udar na psihu vojnika!

'Nevidljivi rat'

Sudeći po napisima američkog tiska, na istočnim granicama NATO-a u Europi na djelu je pravi nevidljivi smartphone rat, koji unosi priličnu nesigurnost i pomutnju u psihu vojske Atlantskog saveza.

Prema pisanju Wall Street Journala, američki dužnosnici NATO-a priznali su zabrinutost zbog izvješća po kojima su zapadni vojnici u baltičkim državama i u Poljskoj u zadnje vrijeme sve češće suočeni sa strancima koji barataju njihovim osobnim podacima.

Riječ je očito o špijunskoj operaciji velikih razmjera iza koje stoji Moskva, koristeći napredne tehnike nadzora za hakiranje i povlačenje svih raspoloživih podataka s pametnih telefona koje koriste vojnici Saveza u Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj. Sumnja se da se pri hakiranju pametnih telefona NATO-ovih pripadnika koriste tajnim i tzv. trska-antenama, ali i dronovima, te sofisticiranim bespilotnim letjelicama za špijuniranje.

Kontrola kretanja

Osoblje NATO-a na svim, pa i zapovjednim razinama, zadnjih se mjeseci tendenciozno suočava s ljudima koji barataju povjerljivim podacima o njihovim obiteljima te njima samima, nerijetko uključujući i stanje njihovih bankovnih računa.

Pretpostavlja se da je riječ o ruskim agentima-provokatorima koji demonstriraju dio saznanja prikupljenih povlačenjem podataka iz zapadnjačkih smartphonea radi zastrašivanja i širenja osjećaja nadzora u NATO-ovim redovima.

Prvi izvještaji o sumnjivim pojavama u mobitelima datiraju još iz siječnja, kad su u vojnoj bazi Tapa na estonsko-ruskoj granici vojnici počeli primjećivati razne čudne stvari.

Na telefonu nekih vojnika odjednom su počele svirati rap pjesme koje nikada nisu slušali, drugima su svi kontakti u mobitelu odjednom izbrisani, dok je pukovnik Christopher L’Heureux primijetio znakove praćenja putem smartphonea: na mobitel je dobio obavijest kako mu netko pokušava pristupiti iPhoneu, a IP adresa detektirala je hakera u Moskvi.

Cyber rat ne svodi se, međutim, samo na zastrašivanje, nego uključuje i praćenje kretanja pripadnika pojedinih postrojbi putem GPS lokacija i prikupljanje drugih insajderskih informacija. Na udaru ruskih hakera potencijalno je oko četiri tisuće NATO-ovih vojnika u Poljskoj i baltičkim zemljama, a budući da su iz Vlade nedavno najavili slanje i oko stotinu hrvatskih vojnika u Poljsku i Litvu, i naši će se soldati, više je nego sigurno, suočiti s opasnošću od ovakvoga ruskoga uhođenja.

Premda visoki dužnosnici NATO-a smiruju paniku, tvrdeći da će lako izaći na kraj s ruskim provokacijama i ovim hibridnim izazovima, vojnicima na terenu i dnevnoj operativi već su naložili uklanjanje SIM kartica iz pametnih telefona i korištenje interneta ograničili samo na posebno zaštićenim lokacijama. Korištenje lokalnih mobilnih usluga na europskom je istoku najstrože zabranjeno. Mjere su logične, pošto bi u slučaju vojnog sukoba Rusi zahvaljujući hakerima mogli stvarati programirani kaos na bojištima, podmetati lažne zapovijedi i na razne načine dezinformirati NATO postrojbe.

Sve snimaju

Bruno Lete, analitičar sigurnosti iz njemačkog maršalata u Bruxellesu, izjavio je kako nije posebno uznemiren zbog izvješća o hakiranju mobitela jer je pojavu razmjerno lako neutralizirati, ali se po njemu vrijedi zabrinuti zbog činjenice da je Rusija aktivno integrirala digitalni i kibernetski rat u svoje konvencionalno planiranje obrane. To je zona prioriteta gdje je NATO zasad reaktivan i gdje u najskorije vrijeme mora podići letvicu – poručuje Lete.

Većina cyber analitičara drži da kopiranje privatnih podataka vojnika s Facebooka, iClouda, e-mailova i društvenih mreža nije naročito sofisticiran zahvat i iz toga, mimo psihološkoga zastrašivanja, ne prijeti naročita vojna opasnost. No, prikupljanje geolokacijskih podataka o kretanju vojske iz raspoloživih aplikacija otvara prostor neprijatelju da nadzire svaki pokret, dnevni raspored i obuku.

Po mišljenju estonskog predsjednika Toomasa Ilvesa, Rusi su kibernetički rat počeli uvježbavati još 2007., kad su bili hakirali i privremeno onesposobili kompletnu infrastrukturu u Tallinnu, uključujući ministarstva, parlament, banke i medije, a djelatnost su dodatno usavršili i u Ukrajini 2014. godine.

Naslovnica Hrvatska