Novosti Hrvatska

hospitaliziran na psihijatriji

Mladić kojeg je seksualno zlostavljao svećenik doživio živčani slom: Razbjesnila me presuda da to nije bilo silovanje, ali komentari koje sam pročitao su me dotukli

hospitaliziran na psihijatriji

Mladić koji je žrtva seksualnog zlostavljanja svećenika iz Slavonije i Baranje doživio je živčani slom zbog kojeg je hospitaliziran. Sad već bivši svećenik je nepravomoćnom presudom kažnjen na šest mjeseci dobrotvornog rada, a trenutno se na radu izvan Hrvatske. 

„Ne mogu vjerovati da netko može dirati dijete u sedmom ili osmom razredu i za to ne biti osuđen. Najviše u svemu tome razbjesnila me presuda gdje se govori da nije riječ o silovanju, a sam je čin napravljen bez pristanka“, rekao je za kamere „Provjerenog“.

Možda i najveći autoritet u zemlji kada su u pitanju prava djece i maloljetnika, osoba sa dugogodišnjim sudskim stažom, Lana Peto Kujundžić tvrdi da je naš zakon nesretno sročen. A kazne su preblage. Stoga navodi: „Kad je djevojčica u pijanom stanju ili ona koja spava, mi kažemo da je to obljuba bez pristanka. A zapravo je to obljuba nemoćne osobe jer ona nije ni mogla na nešto pristati kad nije bila pri svijesti.“

Svećenik koji je silovao dječaka više nije u Hrvatskoj, tvrdi da je sve namješteno: Poznajem ga od osme godine, govorio mi je da ima potrebu susretati se s muškarcima!

'Svi su u nadbiskupiji znali da me svećenik silovao, ali im je naređeno da šute': žrtva zlostavljanja najavljuje žalbu na skandaloznu presudu

Svećenik u Slavoniji silovao dječaka: ponudio mu pivo dok su gledali utakmicu i tražio da ga izmasira, a onda ga je polegao u krevet...; Sud ga kaznio radom za opće dobro!?

Njegov slučaj izazvao je velik interes javnosti, a unatoč preporuci da ne čita komentare na medijske napise, nije izdržao. To ga je slomilo, a najviše su ga pogodili oni u kojima se krivnja svaljuje na njegovu majku, piše Dnevnik.hr.

Iz svoje bolesničke postelje na odjelu psihijatrije jedne hrvatske bolnice poručio je: „Bilo mi je teško sve ovo prolaziti ponovo, ali sam to učinio zbog toga što presuda treba meni donijeti duhovni mir. Htio sam biti svećenik, nisam dobio pravo na izbor u životu, na izbor i samostalno otkrivanje svoje seksualnosti. Smatram da je potrebno mijenjati zakon za ovakva zlodjela jer su kazne preblage. Da ovime spasimo i jedno dijete, mislim da smo već učinili puno!“

Žalbu na presudu osječki DORH najavio je još prošli tjedan. „S obzirom na sve okolnosti počinjenja kaznenog djela i činjenicu da se radi o teškom kaznenom djelu protiv spolne slobode, ovo državno odvjetništvo izrečenu kaznenopravnu sankciju smatra neprimjerenom i protivnom svrsi kažnjavanja te će stoga po primitku pisanog otpravka presude podnijeti žalbu protiv navedene presude“, stoji u njihovu službenom izvješću.

Naslovnica Hrvatska