Novosti Hrvatska

Pokrenut postupak

HDZ napokon iz stranke izbacuje radikala koji je aktivistima prijetio streljanjem, ali on ne odustaje od svoje skandalozne ideje

Pokrenut postupak

Predsjedništvo HDZ-a prekjučer je pokrenulo postupak isključivanja Hrvoja Marušića, predsjednika stranačke Zajednice poduzetnika i obrtnika, zbog statusa na Facebooku u kojem je 31. srpnja ove godine s dosta netrpeljivosti komentirao prijedlog "Inicijative mladih za ljudska prava" da se Hrvatska ispriča žrtvama "Oluje".

HDZ-ov je radikal mlade aktiviste nazvao stokom jugokomunističkom (točnije, napisao je "yugokomunistička", što se može pripisati desničarskoj prpošnosti), predbacio im što "nakon pet godina rata i agresije" pišu "gadarije" te zapazio: "Da smo demokratska država, sudili bi vam za veleizdaju i streljali bi vas! A vjerojatno i hoće uskoro."

Dva mjeseca kasnije, u vladajućoj su se stranci sjetili isključiti Marušića. Kako nas je informirao Ivan Jabuka, stranački glasnogovornik, Predsjedništvo je bilo jednoglasno, a konačnu će odluku donijeti Visoki časni sud. Čine ga predsjednik Davor Miličević te članovi Tomislav Vrdoljak, Ile Baković, Marija Vučković, Robert Špiljak, Zoran Čogelja i Blaženko Boban.

HDZ se ogradio od Marušićeva statusa i nedugo nakon objave. Na društvenim su mrežama napisali da ne dijele Marušićeve stavove te najoštrije osuđuju "taj i svaki drugi govor mržnje te poziv na bilo kakvo nasilje".

Marušića smo kontaktirali pisanim putem. Negirao je da je prijetio strijeljanjem, ali i ponovio nacionalno-nervozni stav da bi "zbog provokacija neke trebalo sudit za veleizdaju, a u nekim demokratskim državama osuda za veleizdaju je i strijeljanje". Nastavio je s opservacijom kako je traženje isprike "za oslobodilačku akciju Oluja čin veleizdaje", te s ocjenom kako je "ovo što sad rade Vučić i Vulin samo nastavak provokacije i omalovažavanje hrvatske države i hrvatskih žrtava".

Podsjetili smo ga da nas zanima njegov stav prema odluci stranačkog Predsjedništva. Tu je bio manje rječit: "Ništa službeno od stranke nisam dobio niti me itko iz stranke zvao", napisao je pa dodao da će se očitovati kad službeno dobije obavijest. Nije odgovorio na upit je li ga policija pozvala na razgovor zbog spornog statusa.

Mario Mažić, programski direktor Inicijative, kaže: "Očekivao sam da će se to dogoditi i ranije. Ako način na koji je istupio prema nama nije razlog da ga se isključi, ne znam što jest. Od Plenkovića ili bilo koga iz vrha HDZ-a do danas nismo čuli žestoku javnu osudu Marušićeva istupa. Po našem mišljenju, trebalo ga je što prije isključiti, ali očito HDZ-u nije do distanciranja od takvih stavova."


'Ništa službeno od stranke nisam dobio niti me je itko zvao', komentirao je Marušić

 

Naslovnica Hrvatska