Novosti Hrvatska

razočaran predsjednicom

Turudić progovorio o svom odnosu s Mamićem i njegovim prijateljima u pravosuđu: Sad nemamo nikakve odnose, on mi je postao smetnja...

razočaran predsjednicom

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu bio je gost Pressinga na N1 televiziji. Govorio je o odnosu s Tomislavom Karamarkom, zašto je razočaran predsjednicom i tko su prijatelji Zdravka Mamića.


Jeste li vi, kako vam tepaju, sudac političar?

"Ne."

Nikad niste krili simpatije prema HDZ-u?

"Određen sam HDZ-om. Nikad nisam bio član. Bio sam u Domovinskom ratu, 1990. HDZ je bio taj koji je pokrenuo otpor u Hrvatskoj."

Kakvi ste s Tomislavom Karamarkom? Znamo da ste bili u dobrim?

"Bili smo u dobrim odnosima. Datira naše poznanstvo s početka 90-ih. Dugo, dugo nismo u nikakvim odnosima."

Zašto?

"Jer sam ja tako dolučio."

Dok više nije bio politički moćan?

"Ne, još je bio."

U nekim kuloarima se priča da uopće niste odustali od ambicija da jednog dana postanete predsjednik Vrhovnog suda?

"On je imenovan prije dva mjeseca imenovan. Dakle, što će biti za četiri godine, tko će biti predsjednica ili predsjednik koje predlaže... Danas nemam ni milimetar ambicija."

Cijela situacija s vama bila je nezgodna na neki način. Predsjednica je prvo pokazala želju da budete šef Vrhovnog suda pa reterirala, a vi sami ste rekli da vam je naškodio odnos sa Zdravkom Mamićem.

"Da. osjećao sam se kao u atletici kad imate zeca. On trči da se postigne dobar, odradi prvu polovicu, da se postigne dobro vrijeme, a zapravo služi pravom trkaču."

Osjećate li se izdano od predsjednice?

"Neću to reći, ali se moglo transparentnije, jasnije, izravnije to učiniti i reći. Nisam zadovoljan načinom kako se sve događalo. Rekao sam da se nisam sam kandidirao pozvao, pozvala me predsjednica i prije famoznih konzultacija, koje nisu zabranjene, ali nemaju uporište ni u jednom propisu. Pitala me bi li želio biti šef Vrhovnog suda, rekao sam naravno, svaki vojnik želi biti general. Krenula je procedura. onda sam vidio da se počela kolebati, počela je dolaziti naručena medijska artiljeria u opskurnim medijima. Znam točno koji su ljudi iz HDZ-a nosili tekstove u ta glasila pa sam promišljao što mi to treba i odustao sam."

Što se dogodilo? Je li predsjednica shvatila da ste preveliki balast zbog odnosa sa Zdravkom Mamićem. Ona je isto imala s njim problema.

"To je postala galvna tema te kampanje. Što je predsjednica mislila, zašto je ona tako... Osjetio sam da se hladi od ideje i odustao sam. Možda se i s HDZ-om konzulitrala, ja to ne znam. Radi Mamića, ne znam. Bili smo u kontaktu, nije mi niti rekla zašto, rekao sam da poštujem svaku nejzinu odluku i prekinuo komunikaciju. O čemu da više pričamo. Žalosno da mamić bude tema kampanje predsjednika za Vrhovni sud."

Ali njemu se sudi...

"Pa što?"

Nije netko tko ima besprijekoran imidž u Hrvatskoj.

Ne družim se snjim već dugo vremena. U zadnjih nekoliko godina je bilo pet susreta. Dugo se nismo vijdeli niti čuli. On u javnom i političkom životu ima puno boljih prijatelja i u pravosuđu i u sudstvu nego što je sa mnom. Apostrofira se samo to.

Nisu pozicionirani kao vi?

"Jesu, jesu."

Govorimo o pravosuđu?

"Ima, ima. Ako sam bio dobar s njim, sad nemamo nikakve odnose, ni dobre ni loše, ne znači da podržavam sve njegove ispade u medijima, sudnici... Svatko je svoj čovjek. Zar vi nemate prijatelja s kojima se ne slažete? Znamo se 25 godina, što ću demantirati da ga ne znam. On mi je postao smetnja, ne mogu doći u ozbiljnu emisiju, a da se ne priča o Mamiću."

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Naslovnica Hrvatska