Novosti Hrvatska

'Ja sam isto kao i vi'

Zakleti antikomunist Mladen Pavković objasnio zašto je pisao hvalospjeve o Titu i JNA: Nisam ja jedini...

'Ja sam isto kao i vi'

"Ugled JNA moramo sačuvati!" - ovaj "imperativni naslov" objavljen je 19. kolovoza 1988. godine u lokalnom "Glasu Podravine", a tekst koji je naslovom predstavljen nije pisao neki general Jugoslavenske narodne armije, nego Mladen Pavković, predsjednik braniteljskih udruga na čiji zahtjev su kazališni radnici u Hrvatskoj odgodili ovogodišnju "Noć kazališta".

"Ugled JNA moramo sačuvati", koči se naslov nad Pavkovićevim tekstom iz 1988. godine, izvještajem sa središnje svečanosti graničara za Zagrebačku armijsku oblast, a u tekstu sve pršti od patriotske ljubavi, jednake ovoj koju Pavković danas iskazuje prema Hrvatskoj, braniteljima, povijesnom sjećanju na njihovu žrtvu.

'Ljubav prema Titu trajat će neprekidno, on je ispisao najslavniji dio naše povijesti': evo kako je nekad govorio zakleti antikomunist kojem se na meti našao čak i Oliver Dragojević!

"Braniteljska žrtva" po svemu sudeći Pavkovićeva je uža specijalnost, kruh njegov svakidašnji, jer i u onom davnom tekstu iz 1988. godine on se s primjerenom dozom jugoslavenskog patriotizma prisjeća žrtve mladića iz Makedonije Miloša Stefanovskog, koji je 1946. godine pao kao graničar Jugoslavenske narodne armije, ubijen zločinačkom rukom ustaša - križara.

Novinari Lupige kontaktirali su Mladena Pavkovića, kako bi s njim razgovarali o čovjeku koji je bio nekad, o čovjeku koji je danas, odnosno o čovjeku koji će biti sutra.

- Pišite što hoćete. Ja sam isto kao i vi. Vi ste isto bili komunjara pa ste sad na drugoj strani, konstruktivno je započeo predsjednik braniteljske udruge.

- Dobro, odgovorili smo, ali pojasnite nam kako je u vama došlo do promjene?

- Ta '90 je bila presudna za Hrvatsku. Svi smo tad imali priliku da se ukrcamo u vlak doktora Franje Tuđmana. Tko je ušao u taj vlak 1990. godine, taj se borio za hrvatsku državu. Naš život kreće od 1990. godine, odgovorio je Pavković.

- Znači li to, interesirali smo se, da vi, Mladen Pavković, prije devedesete godine zapravo niste postojali?

- Prije devedesete godine, odgovorio je Pavković, mogli ste biti u zatvoru ili ići van i boriti se za državu. Mogli ste biti u inozemstvu i doći nakon toga, devedesete godine, u Hrvatsku. Nisam ja jedini.

- Dakako da niste jedini, ima vas koliko ti srce zaželi.

Gospodine Pavkoviću, ako se sutra nešto u Hrvatskoj promijeni, ako dođe neki drugi režim, možete li obećati da ćete ostati veliki Hrvat, da nećete opet preko noći postati netko drugi, pitao je novinar Lupige.

Na ovo pitanje Pavković je pošutio nekoliko trenataka, a onda odgovorio: "To je glupo pitanje. Nemam odgovor."

Mladen Pavković, profesionalni čuvar revolucije, nipošto nije usamljeni primjer konvertitstva, kako je i primijetio u razgovoru.

Patriotizam je vječan, a o kojoj se državi radi - često nije važno.

Naslovnica Hrvatska