Novosti Hrvatska

studij na engleskom jeziku

Studenti Medicinskog fakulteta bacili kape u zrak i spakirali kovčege: Život u Splitu je jako lijep, ali posao idemo tražiti vani 

studij na engleskom jeziku

Povijesni dan na Medicinskom fakultetu u Splitu zaključilo je devet mladića i djevojaka bacivši kape u zrak.

Tako je uspjeh proslavila prva generacija diplomiranih studenata Medicine na engleskom jeziku. Od njih 22 koji su prije šest godina upisali jednu od najvećih životnih avantura, njih 14 je završilo studij u roku i danas odlaze iz Hrvatske s diplomom u ruci. Neki su nam kazali kako će im nedostajati ispijanje kave, sunce, more i stil života, neki odnose i svoje ljubavi sa sobom, ali je za sada samo jedan novopečeni doktor medicine kazao da bi jednom volio raditi u Splitu.

- Ovdje je jako teško naći specijalizaciju, dok je u Njemačkoj mogu odmah pronaći, zato se tamo vraćam. Međutim, meni odgovara splitski ritam života, zato bih se mogao jednom vratiti ovdje, raditi i graditi karijeru. Zašto ne, nikad se ne zna gdje ću završiti - ističe Viktor Mastnak, kojeg čekaju veliki životni koraci i odluke, ali za osobu njegove struke granice ne postoje.

Kaže kako se odlučio na fakultet u Splitu jer mu je rodbina ovdje, ali i zato što je u Njemačkoj jako velik interes za tim fakultetom tako da neki studenti ne mogu upisati studij čak pet ili šest godina u nizu, što je potvrdio i njegov zemljak.

Bolji nego što smo mislili

- Puno je teže upisati se na medicinski fakultet u Njemačkoj, tako da sam potražio alternativu i pronašao sam ovaj fakultet u Splitu. Ovo je bilo jako lijepo iskustvo za mene, a mislim da to govorim u ime svih mojih kolega koji su danas i službeno posljednji put došli na ovaj fakultet. Život u Splitu je jako lijep, drago mi je da sam imao priliku živjeti u ovom gradu - kazao je Leon Schmid, 25-godišnjak iz Njemačke, koji će graditi budućnost i karijeru u Švedskoj, Austriji ili Njemačkoj.

Koliko je pozitivno iskustvo na splitskoj Medicini važno, vjerojatno nismo ni svjesni, jer 14 mladih Europljana od ovoga su trenutka budući ambasadori Republike Hrvatske i našeg obrazovanja u svijetu.

- Oni će za 15 godina biti šefovi klinika koji će prenositi priču o našem Sveučilištu i gradu. Mislim da trebamo svi skupa poraditi na što većoj internacionalizaciji Sveučilišta, pozicioniranju grada Splita i naše županije tamo gdje se želimo vidjeti. Ovo je i jedna poruka da smo puno kvalitetniji nego što i sami mislimo, i u tom stremljenju je možda najvažnija stvar – ističe Šimun Anđelinović, rektor splitskog Sveučilišta. Ovaj projekt je nakon šest godina dokazao da je kvalitetno postavljen, što pokazuje i brojka upisanih studenata koja se iz godine u godinu sve više penje.

- Mislim da je ovo budućnost. Engleski jezik je univerzalni jezik današnjice, znanosti i medicine, bez toga nema naprijed. Koliko god je bilo skepse kod nekih u početku, mislim da smo danas to sve razbili i ostalim fakultetima pokazali put. Sveučilište u Splitu se mora pridružiti nama s drugim studijskim programima, jer ovo je jedini način da budemo ono što jesmo, privlačna, atraktivna i kvalitetna akademska destinacija - pojašnjava Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, koji je istaknuo da su strani studenti puno aktivniji u nastavi od hrvatskih kolega.

Napomenuo je da će svi oni jako jednostavno pronaći posao jer je u cijelom svijetu velika potreba za liječnicima, pogotovo onima koji su završili studij na engleskom jeziku.

- Gotovo nikome od nas engleski nije materinski jezik, ali smo se snašli. Na početku je bilo malo čudno, a sada nam je puno lakše čitati stručne termine na engleskom nego na materinskom – kazala nam je Alja Štefelin, 25-godišnja Slovenka, koja je danas završila svoje školovanje u Splitu. Presretna, entuzijastična i zadovoljna splitskim Medicinskim fakultetom, ali očekuje pronaći posao u Njemačkoj, Austriji, Slovenija ili nekoj drugoj europskoj državi.

Susretljivi i poticajni

- Većina nas nije bila primljena u države u kojima smo htjeli studirati medicinu, tako da smo se istražujući međunarodne studije i opcije koje smo imali, odlučili za Split. Bilo je super, šest godina je jako brzo prošlo, profesori su bili susretljivi, profesionalni i poticajni, ali vraćam se u Njemačku, tamo mi je obitelj i sigurno zaposlenje – ističe Zrinka Višak-Čagalj, 24-godišnja Hrvatica koja je odrasla u Njemačkoj. Premda joj je bilo lijepo studirati, vani je ljepše raditi.

Najveći broj diplomiranih studenata je bio porijeklom iz Njemačke, zatim Norveške, Irske, Slovenije i Francuske. Jedini Francuz, 24-godišnji Samy Ksouri, sudeći po reakcijama kolega, pridobio je najveće simpatije gotovo svih stranih studenata, a on je sasvim slučajno upisao Medicinu u Splitu.

- Ništa nisam znao o Hrvatskoj i Splitu, ali mi je sada jako drago da sam ovdje proveo šest godina svoga života. Ovo je bilo predivno iskustvo koje bih svima preporučio. Ja sam samo htio vani studirati i, srećom, pojavio se Split na tom putu – presretan nam je pričao francuski student koji još uvijek nije siguran gdje odlazi na specijalizaciju, ali Hrvatska nije zemlja za to. Međutim, istaknuo je kako će se ovdje vratiti na godišnji odmor. 

Naslovnica Hrvatska