Novosti Hrvatska

'i narod pamti'

Todorić uzvratio Plenkoviću: Amneziju imate samo vi i vaša potpredsjednica, a ja ću ova dva događaja pamtiti zauvijek. Tužbu Dalić jedva čekam, samo neka pogleda u arhivu svojeg mailboxa...

 'i narod pamti'

Ivica Todorić ponovno se oglasio na svom blogu, a ovoga puta reagirao je na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je rekao kako 'nije istina da je Vlada pritiskala Ivicu Todorića da potpiše suglasnost za Lex Agrokor, što Todorić tvrdi u nekoliko objava na svom blogu'.

'Zakon je prije svega napravljen tako da se mogao aktivirati jedino i isključivo uz privolu uprave, ne samo vlasnika. Ne bi bilo dobro sad da dođu neke kolektivne amnezije u roku od šest mjeseci, da se zaborave realnosti u kojima je kompanija u tom trenutku bila', kazao je Plenković, a evo što mu je Todorić odgovorio u objavi pod naslovom 'Od amnezije boluju samo premijer i njegova potpredsjednica, narod itekako pamti'.

'Gospodine predsjedniče Vlade, kad iz neke baltičke zemlje narodu poručujete da ima kolektivnu amneziju, onda očito zaboravljate da narod pamti puno dulje nego to politika želi. I ja pamtim dugo, a događaje od 26. veljače i 26. ožujka ove godine pamtit ću zauvijek.

Podsjetit ću vas da smo se vidjeli samo dvaput u životu. Naš drugi sastanak, za razliku od prvog, dogodio se na moju inicijativu, a prezentirao sam vam Stand still. Osim mene i Vas sastanku su nazočili i Martina Dalić i Davor Božinović. Tada ste mi rekli kako ćete i sami dati preporuku bankama oko projekta Stand stilla.

No, to niste učinili, ostavili ste me bez informacija, i aktivirali ste Lex iako za to niste imali niti dokumentaciju iz kompanije niti jedan uvjet koji propisuje zakon! To je istina gospodine predsjedniče Vlade.

A istina je i da je Martina Dalić prijetila i meni i mojoj obitelji, istina je da je to činila komunikacijskim alatima koji se ne mogu obrisati. Istina je da su prijetnje bile vrlo izravne, neke i pred svjedocima.

Amnezija? Za to joj je dovoljno pogledati u arhivu svojeg mailboxa. Istina je i to da pripremam čitav niz postupaka protiv pojedinaca i institucija čiji je angažman oko Agrokora bio protuzakonit.

 A tužbe Martine Dalić jedva čekam, pritom nemam amneziju već živo sjećanje, ali i sve potrebne dokaze da bezočno laže ona koja je bila generator otimanja Agrokora'', poručio je Todorić na blogu.

Grbin: Ako je istina da je prijetila, Dalić treba otići

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin poručio je u petak kako bi potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić trebala otići iz Vlade ukoliko se pokaže istinitim da je prijetila mailom Ivici Todoriću kako to on u svom blogu tvrdi, a pozvao je i DORH da se pozabavi tom pričom. 

"Ako je član Vlade, k tome još potpredsjednik, bilo kome prijetio hapšenjem, to je izuzetno neprimjereno i Martina Dalić bi, u slučaju da je ona ovo zaista učinila, morala otići iz Vlade. Ako se to ne bi dogodilo, jasno je da bi se morao tražiti njezin opoziv. Osim toga, ovo bi, ako Todorić objavi takav mail, bilo klasično kazneno djelo prijetnje. To bi značilo i da bi i Državno odvjetništvo itekako imalo posla. Što bi to govorilo o ovoj Vladi? Ništa što nismo dosad znali. Riječ je o Vladi premreženoj sukobima interesima i koja valjda nikad nije čula za trodiobu vlasti", rekao je Peđa Grbin novinarima u Saboru.

Todorić je, podsjeća, krenuo u svoje blogerske aktivnosti prije tjedan dana no, dosada za svoje tvrdnje nije podastro niti jedan dokaz.

"Tako je, nažalost, samo pojačao poziciju Vlade i gospođe Dalić. Vrijeme je da Todorić počne objavljivati dokaze, bez njih nitko od nas ne može pokrenuti odgovarajuće postupke protiv onih za koje je sada već evidentno da su prilikom donošenja lex Agrokor činili razne zloporabe. Postojanje ovakvog maila bilo bi dokaz da je do primjene lex Agrokor došlo prijetnjom, ali to bi bio i dokaz u kaznenom postupku protiv potpredsjednice Vlade. No, već i same izjave gospodina Todorića, premda još nisu potkrijepljene dokazima, prema mojem bi mišljenju trebale biti indicija Državnom odvjetništvu da krene u postupak utvrđivanja jesu li se te prijetnje doista dogodile", kazao je Grbin.

DORH, ističe, Grbin, već sada ima dovoljno elemenata za pokretanje određenih radnji prema Martini Dalić, kao bi se utvrdilo je li ona počinila kazneno djelo prijetnje.

"A potrebno nam je i istražno povjerenstvo, kako bi gospodin Todorić pred tim tijelom potvrdio sve što piše na blogu. Makar, što se tiče političke odgovornosti gospođe Dalić, vjerujem da bi, unatoč njezinom tvrdom obrazu, u slučaju pojave ovog maila sama podnijela ostavku. Da sam ja na mjestu gospodina Plenkovića, da se pokaže točnim što tvrdi Todorić, niti časa ne bih časio s razrješenjem potpredsjednice Vlade. U protivnom bi značilo da premijer pristaje na takvo njezino ponašanje i preuzeo na sebe veliki dio odgovornosti", zaključio je Grbin. 

Naslovnica Hrvatska