Novosti Hrvatska

RODITELJI, OPREZ!

Keksi za djecu s okusom jabuke hitno povučeni iz hrvatskih trgovina: puni su kancerogenih tvari koje izazivaju rak!

RODITELJI, OPREZ!

Hrvatska agencija za hranu te Ministarstvo poljoprivrede izvijestili su o hitnom povlačenju keksa za djecu s okusom jabuke zbog prisutnosti opasnog akrilamida. 

Riječ je o keksima Biskids 6+ s okusom jabuke, a opasna supstanca otkrivena je u pošiljki keksiju pod LOT brojem 171401 s rokom trajanja 3.4.2018., te s LOT brojem 171905 s rokom trajanja 12.5.2018. 

"Distributer je nizozemska tvrtka Udea, Doornhoek 4040, 5465 TD Veghel, a na tržište Republike Hrvatske proizvod stavlja subjekt u poslovanju s hranom  BIOVEGA d.o.o., Ilica 72, Zagreb, putem vlastitih maloprodajnih bio&bio trgovina. Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani", izvijestila je Hrvatska agencija za hranu. 

Akrilamid je tvar koja nastaje prilikom obrade hrane na visokim temperaturama, naročito kod reakcije reducirajućih šećera i aminokiselina. Akrilamid je zaslužan za smeđu boju duboko pržene hrane. Dugo se znalo za njegovu ulogu u proizvodnji plastike i ljepila. Naknadno je otkriveno da uzrokuje rak, a djeca su najrizičnija skupina.

"Kupce se moli da provjere jesu li kupili navedeni LOT Keksa za djecu s okusom jabuke 150 g Belkorn Biscuits  te da proizvod vrate u najbližu bio&bio trgovinu, gdje će im biti osiguran povrat novaca ili zamjenski proizvod", priopćili su iz Biovege.

Naslovnica Hrvatska