Novosti Hrvatska

etički upitan posao

U Hrvatskoj postoji tvrtka koja piše i prodaje završne i diplomske radove: sve rade legalno, a čak su dobili i poduzetničke potpore

etički upitan posao

Uz geslo “Nudimo vam pomoć pri pisanju i izradi seminarskih, završnih i diplomskih radova, u najkraćem roku i uz najkvalitetnije izvore. Naša glavna prednost su znanje i iskustvo, a glavni cilj nam je vaš uspjeh”, od ove godine sasvim legalno u Hrvatskoj djeluje tvrtka koja se bavi pisanjem akademskih radova, naravno, za novac.

Uslugu, kako navode, profesionalne pomoći u izradi svih vrsta radova tvrtka nudi na svojoj Facebook i web-stranici "Seminarski radovi". Riječ je o tvrtki Qwerty d.o.o., iz Kostrene, kod Rijeke, općine s najvećim indeksom razvijenosti u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije.

Općina Kostrena dala je i financijski vjetar u leđa tvrtki Qwerty. Potporu u iznosu od 6869,22 kune Općina im je dodijelila putem mjere Programa poticanja poduzetništva Općine Kostrena za 2017. godinu. Zahtjev vlasnika društva Qwerty d.o.o. nisu imali razloga odbiti, budući da je predan u skladu s procedurom, potvrdila je Martina Zekić, viša stručna suradnica za lokalni ekonomski razvoj i financije općine Kostrena. 

Tvrtka Qwerty, kako navodi, svojim klijentima jamči stručnost, sigurnost podataka, kao i jedinstvenost svakog napisanog rada, a posebno je zanimljivo i istaknuto kako se prilagođavaju pravilima pisanja fakulteta ili škole i potrebama pojedinog rada.

Tvrtka ima i detaljan pravilnik, odnosno Opće uvjete poslovanja kojima se uređuje odnos s klijentom, osobom čije će ime u konačnici pisati na radu kojeg napiše zaposlenik Qwertyja. Pravilnikom od deset članaka, određeno je da se sva autorska prava s društva prenose na klijenta. Također, ugovorom koji klijent sklapa s društvom elektroničkim putem, određuje se da osoba koja potražuje rad isti može koristiti isključivo u privatne nekomercijalne svrhe. Stoga se klijentu zabranjuje umnažanje, reproduciranje, objavljivanje, prikazivanje, distribuiranje te u javnosti plasiranje rada kao vlastitog djela, ili dio djela čije je pravo korištenja stekao.

Tvrtka se pravilnikom ograđuje i od mogućeg plagiranja tuđih autorskih djela, ali i akademskog neuspjeha osobe koja je naručila rad, gubitka titule ili stipendije. "Cijena usluge varira od rada do rada, ovisno o opsegu, zahtjevnosti rada te njegovom roku izrade.

Usluge mogu biti pružene i u ekspresnom roku, a u prosjeku se radi o roku od 48 sati do 15 dana. Za točnu cijenu dogovaramo se nakon dostave svih navedenih informacija, te posebnih uputa od strane profesora, ako postoje. Ako zatražite naknadne korekcije, one su besplatne i bit će vam izvršene u roku od 24 do 48 sati", stoji u Općim uvjetima društva.

Po podnošenju narudžbe društvo će klijentu uručiti predračun s iznosom naknade, podacima za uplatu i rokom do kojega to treba napraviti. Društvo prikuplja, obrađuje i pohranjuje osobne i identifikacijske podatke svojih klijenata. Međutim, ističe kako će te podatke čuvati u tajnosti te će ih koristiti samo za vlastite potrebe.

Akademska zajednica zgrožena je podatkom o legalnom postojanju jedne ovakve tvrtke koja ruši integritet, čast i moral njezinih članova. S obzirom na to da su za utvrđivanje eventualnih nezakonosti u poslovanju gospodarskih subjekata koji djeluju na tržištu nadležna mjerodavna tijela, iako se sve odvija pred očima javnosti, a o tome najčešće doznaju putem medija, sveučilišta tu ne mogu mnogo napraviti.

Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, poručila je kako to sveučilište, u čijoj se blizini nalazi sjedište tvrtke, u okviru svoje nadležnosti nije imalo razloga provoditi nikakva konkretna postupanja te se na ovaj problem osvrnula s aspekta studenata kao mogućih korisnika takvih usluga.

- Osim što bi takvo postupanje moglo predstavljati kršenje propisa o autorskom i drugim srodnim pravima, isto bi moglo biti predmet etičke, ali i stegovne odgovornosti na Sveučilištu u Rijeci – priopćila je rektorica Prijić, piše Glas Slavonije.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Naslovnica Hrvatska