Novosti Hrvatska

velebna rezidencija

Kulmerovi dvori zjape napušteni: impozantni Todorićev dvorac zarastao je u visoku travu, svjetla više ne gore, a na velebnom imanju ostao je jedino - zlatni retriver

velebna rezidencija

Kulmerovi dvori, dom Ivice Todorića u zagrebačkim Šestinama, ne izgledaju onako blistavo kao u vrijeme kada je njegovu vlasniku išlo dobro u biznisu.
 
Na posjed na kojem se nalazi impozantni dvorac ne može se ući jer je na njegovu ulazu ograda, no ona promatraču ipak dopušta da baci pogled na imanje nekadašnjeg predsjednika Uprave Agrokora. I sve to pod budnim okom nadzornih kamera - jedna je smještena na samoj ogradi, a druga je jasno uočljiva na obližnjoj kućici za ptice, piše Jutarnji list.
 
Već prvi letimičan pogled s ograde dovoljan je da se vidi kako je dio travnjaka posve zapušten. Travnjak koji je nekoć bio neprestano održavan sada je “podivljao”.

Ponegdje trava doseže i pola metra, što pokazuje da se zemljište ne održava već nekoliko mjeseci. U vrijeme našeg posjeta na posjedu nije bilo nikoga - zaštitarska kućica koja se nalazi s unutarnje strane ograde bila je prazna, a jedini koji nam je nakratko pravio društvo bio je zlatni retriver.

Prema riječima susjeda, u dvorac odavno nitko nije došao niti je iz njega izašao. Starosjedioci Šestina kažu da dvorac već počinje izgledati zapušteno. Navečer ne gore svjetla, kažu nam, pa misle da nitko više i ne živi u njemu. Nitko nije siguran gdje su Ivica Todorić i njegova djeca, ali čini se, kažu nam, da u dvorcu ne žive.

- Oko Kulmerovih dvora uvijek se nešto događalo, automobili su stalno prolazili gore-dolje, a sada je nekakva tišina. Čudno je to i nije baš ugodno. Todorića, doduše, nisam vidio uživo u kvartu, ali bilo bi mi žao da se dvorac zapusti i propadne. Volio bih da ga država preuzme i da se otvori za javnost, da ga svi možemo vidjeti. Jako nas zanima kako izgleda unutra - kaže nam jedan stanovnik Šestina kojeg smo susreli blizu groblja.

Ostali stanovnici nisu baš bili razgovorljivi. Todorića nitko od njih nikada nije vidio i, kažu, ne zanima ih gdje je sada i čime se bavi. Većina njih, kako kažu, dvorac ne doživljava kao dio svojega kvarta, piše Jutarnji list.

Naslovnica Hrvatska