Novosti Hrvatska

STRATEŠKO PARTNERSTVO

Izrael želi od Hrvatske napraviti središte vojne industrije u regiji: bombastične najave bi nam mogle donijeti milijarde, ali ima li Tel Aviv skrivene motive?

STRATEŠKO PARTNERSTVO

Naš cilj je pretvoriti Hrvatsku u jedno od glavnih izvoznih tržišta za izraelsku vojnu industriju, poručio je na jučerašnjem skupu hrvatskih i vojnih industrijalaca Mishel Ben Baruch, direktor izraelske vojne agencije Sibat.

Dok su hrvatski proizvođači vojne opreme izraelskim sugovornicima predstavili proizvode kao što su pištolj HS ili jurišnu pušku VHS2, Baruch se o onome što Izrael može ponuditi našim oružanim snagama izrazio vrlo slikovito.

– Imamo 700 tvrtki koje se bave proizvodnjom vojne i sigurnosne opreme, trebao bi mi cijeli dan da vam predstavim što sve nudimo – poručio je direktor Sibata, koji djeluje unutar izraelskog ministarstva obrane. Samo za potrebe mornarice u Izraelu radi 31 tvornica, 82 tvrtke opslužuju tenkovske, samohodne i artiljerijske potrebe vojske, dok se sigurnosno-komunikacijskim uređajima i tehnologijom bavi šezdeset poduzeća.

Rat s Hamasom

Izraelski vojni proračun, prema javno dostupnim podacima, iznosi 15 milijardi dolara. Samo ured izraelskog ministarstva obrane u New Yorku u SAD-u raspolaže s dvije milijarde dolara, što je nekoliko puta više od kompletnog hrvatskog vojnog proračuna.

Kao ilustraciju stalnog napretka izraelske vojne industrije, Baruch je naveo onesposobljavanje projektila koji su s područja Gaze dolazili na izraelski teritorij prigodom posljednje razmjene artiljerijske vatre između sukobljenih strana 2014. godine.

– Procjenjujemo da je prema nama Hamas ispalio oko 500 projektila, 95 posto njih smo onesposobili dok su letjeli. Pitate se što je bilo s ostatkom, njih nismo trebali ni presretati jer smo detektirali da su lansirani na zabačeno područje – naveo je Baruch, inače umirovljeni general s 30 godina neposrednog vojnog iskustva.

Govoreći o mogućoj vojnoj suradnji s Hrvatskom, direktor Sibata je pošao od ocjene da, kazao je, "Hrvatska može biti strateška fronta na Balkanu".

– Možemo od Hrvatske napraviti središte vojne industrije na Balkanu. Naš cilj je povećati investicije u Hrvatskoj – naznačio je Baruch, čije riječi, prema ocjeni analitičara portala za obranu i sigurnost "Obris" Igora Tabaka, treba uzeti s rezervom. Tabak procjenjuje da su spomenute, kako kaže, "bombastične poruke iz Izraela" u funkciji dobivanja posla isporuke borbenih zrakoplova Hrvatskoj.– Ne može se put od simbolične vojne suradnje kakvu Hrvatska trenutačno ima s Izraelom do najveće vojne industrije na Balkanu prijeći u nekoliko koraka ili godina. Izrael je vojna i tehnološka velesila, o tome nema spora, i s takvom državom je korisno surađivati. Ali ako ste, poput Hrvatske, članica NATO-a i Europske unije sa zajedničkim obvezama razvijanja vojne i sigurnosne politike, onda je pitanje na kakvu vrstu i obujam suradnje možete računati u odnosima sa zemljom koja nije članica ni NATO-a, ni EU-a – napominje analitičar "Obrisa".

Islamski terorizam

Na pitanje je li za Hrvatsku opasno ulaziti u veću suradnju s Izraelom zbog prijetećeg islamskog terorizma, naš sugovornik skreće pozornost na činjenicu da se i Mishel Ben Baruch u svom obraćanju u HGK-u više bavio situacijom na Bliskom istoku i opasnostima od radikalnog islamizma nego Hrvatskom.

– Kada govorimo o hrvatskoj vanjskoj politici u zadnjih godinu dana u dijelu koji se tiče Bliskog istoka, imate, s jedne strane, ovaj posjet izraelske delegacije Zagrebu, a, s druge strane, razvijanje odnosa s Iranom, koji je posjetila predsjednica Republike, a poslije su dogovoreni neki izvozni poslovi. Znači, to su neka proturječja o kojima treba voditi računa – zaključuje Tabak.

Irana se u svom obraćanju u Komori dotaknuo i Baruch kako bi, istaknuo je, poduzetnici u hrvatskoj vojnoj industriji dobili sliku o poziciji Izraela i njegove vojne industrije. On je detaljno opisao odnose Izraela s Libanonom, Jordanom, Sirijom, Turskom, Egiptom, Irakom i Iranom.

– S Jordanom imamo veliku suradnju, kakvu smo do prije pet-šest godina imali i s Turskom, ali je više nemamo. S Egiptom imamo hladni mir. Prijeti nam opasnost od Hezbollaha u Libanonu, terorističkih organizacija koje djeluju u Iraku i u Siriji. No, naš najveći neprijatelj je Iran. Procjenjujemo da iranski vođa Ali Hamnei može narediti da Iran izradi atomsku bombu kad god to poželi. Naš cilj je spriječiti da nuklearno oružje dođe u ruke terorista, riječ je o utrci s vremenom – naveo je Baruch, čijem su obraćanju prethodile pozdravne riječi potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i njegova izraelskog kolege Avigdora Liebermana.

Učimo od najboljih

Ministar Krstičević potrebu vojne suradnje s Izraelom obrazložio je željom "Hrvatske da uči od najboljih na području obrane i sigurnosti, a to je Izrael".– Imamo i mi znanja i iskustva, naša vojska i vojna industrija stvarani su u najtežim ratnim uvjetima – poručio je Krstičević izraelskom izaslanstvu, u kojem je, među ostalim, bilo i 14 industrijalaca. Ministar Lieberman otkrio je da je već nekoliko puta boravio u Hrvatskoj.

– Već sada je vojna suradnja Izraela i Hrvatske odlična, ali želimo je još poboljšati – najavio je Lieberman, u čijoj je pratnji bio i predsjednik udruženja izraelskih vojnih izvoznika Gadi Arieli koji je s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem potpisao sporazum o suradnji.

 

Naslovnica Hrvatska