Novosti Hrvatska

sporne odredbe

Kontroverzni nacrt novog Obiteljskog zakona ekspresno povučen iz javne rasprave!

sporne odredbe

Kontroverzni nacrt novog Obiteljskog zakona, koji se u srijedu prvi puta pojavio u javnosti, u četvrtak je povučen s web stranice esavjetovanja.gov.hr na kojoj se mogu dati prijedlozi i primjedbe na prijedloge zakona, javlja Jutarnji.

Podsjećamo, nacrt je izazvao buru zbog nekoliko spornih odredbi, ponajviše izuzetno uske i diskriminirajuće definicije obitelji po kojoj se kao obitelj smatraju isključivo oženjeni parovi s djecom.

Bračni par bez djece u Hrvatskoj se više neće zvati obitelj! Najavljene izmjene Obiteljskog zakona već izazivaju kontroverze, evo kakve nas promjene očekuju

Protiv ovakvog nacrta izjasnila se većina oporbenih političara, ali i vladajući HNS koji je tražio da nacrt bude poslan na doradu.

Najoštriji bio je SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković:

- Prema prijedlogu novog Obiteljskog zakona parovi bez djece nisu obitelj. Istospolni parovi s djecom nisu obitelj.... slušao sam radio, ljudi komentiraju ovaj prijedlog zakona. Javio se u emisiju jedan čovjek koji je rekao, moja žena je izgubila dijete, jesmo li mi obitelj? Hoćemo i mi reći da nisu obitelj? Ja im to ne mogu reći - kazao je Hajduković.

Šokantan prijedlog zakona sada je puno jasniji: o tome što je obitelj odlučuju časna sestra, homofopkinja desetljeća i Markićkin suradnik!

Najzad, ni premijer Plenković nije bio najsretniji objavom nacrta te je kritizirao ministricu Murganić na sjedici Vlade.

- Nacrti zakona neće više moći ići u postupak savjetovanja bez da su prošli koordinaciju na tijelima vlade. Ovakvi dokumenti mogu izazvati veliku pozornost, a u vrlo su ranoj fazi rasprave, kao i elektronskog savjetovanja s javnošću. Moramo se puno kvalitetnije koordinirati na razini Vlade - rekao je premijer na sjednici Vlade.

Nacrt zakona je inače izradila radna skupina koju je oformila bivša ministrica Bernardica Juretić, a na čelu skupine bila je profesorica s katedre Obiteljskog prava na Pravbom fakultetu u Zagrebu, Dubravka Hrabar, piše Jutarnji list.

Naslovnica Hrvatska