Novosti Hrvatska

rezultati Crobarometra

Plenkoviću se topi potpora među biračima, Bernardić i Petrov izjednačeni, a jedina koja ostavlja pozitivan dojam je - Kolinda Grabar Kitarović

rezultati Crobarometra

Nakon što je u ponedjeljak objavio rejtinge političkih stranaka, ali i koliko su građani zadovoljni Vladinim politikama, Dnevnik Nove TV u utorak donosi drugi dio redovitog mjesečnog istraživanja o dojmu političara i vodećih institucija u zemlji među biračima.

Koliko su vodeći ljudi države popularni u odnosu na svoje prethodnike dok su oni obnašali iste dužnosti?

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u rujnu nije uspjela popraviti svoj rejting među biračima. Tako 47 posto birača nije odobravalo rad predsjednice, a njih 45 posto je odobravalo. Ono što je može tješiti jest to što njezin rad podupire 85 posto birača HDZ-a, ali i da je jedina političarka u državi koja kod građana ostavlja pretežno pozitivan dojam.

Bivši predsjednik Josipović pak u istom razdoblju mandata imao je golemu potporu. Njegovu politiku podupiralo je 65 posto ispitanika, njih 25 posto nije ga podupiralo, dok njih 10 posto nije znalo.


Predsjednica zasad ipak jedina ima većinom pozitivan dojam među ispitanicima - točnije njih 54 posto, dok negativan dojam ima njih 40 posto.


Istodobno, o premijeru Plenkoviću 52 posto ispitanika ima negativan dojam, a pozitivan dojam ima 40 posto ispitanika. I Božo Petrov među biračima uglavnom ostavlja negativan dojam, odnosno kod 58 posto njih, a pozitivan dojam ostavlja kod 32 posto birača. I šef oporbe Davor Bernardić ostavlja negativan dojam kod 58 posto ispitanika, a pozitivan dojam kod njih 25 posto.

Zanimljivo bivši predsjednik Josipović je u rujnu 2012. kod 76 posto birača imao pozitivan dojam, a kod 18 posto negativan dojam.


Vidimo kako premijer Plenković topi potporu među biračima - u rujnu 2017. ima 52 posto negativnog dojma i 40 posto pozitivnog dojma među biračima. A kako su među biračima u istom razdoblju prošli bivši premijeri?

Sanader je u rujnu 2008. među biračima imao 51 posto negativnog dojma i 41 posto pozitivnog dojma. Jadranka Kosor u lipnju 2010. uživala je 45 posto negativnog dojma među biračima i 39 posto pozitivnog, Zoran Milanović u studenom 2012. doslovno je podijelio naciju – 47 posto građana imalo je o njemu negativan dojam i jednak broj ispitanika pozitivan dojam.


I na kraju školskim ocjenama građani su ocijenili tri institucije: Ured predsjednice 2,83, Banske dvore 2,23 i Hrvatski Sabor 1,93.


Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 18. u mjesecu na uzorku od 968 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Naslovnica Hrvatska