Novosti Hrvatska

Odgovor izvanrednog povjerenika

Ramljak o kaznenoj prijavi: Utemeljene optužbe ne bi se skrivale iza anonimnosti; Todorić: Ne prijavljujem anonimno

Odgovor izvanrednog povjerenika

"Sumnje ili optužbe koje su utemeljene ne bi imale potrebe kukavički se skrivati iza anonimne prijave", komentirali su u utorak iz izvanredne uprave Agrokora informacije o navodnom podizanju anonimne kaznene prijave protiv izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka. 

Trenutačno s izvanrednim povjerenikom rade tri velike međunarodne savjetničke kuće, AlixPartners, Kirkland&Ellis i Houlihan Lokey, zajedno s domaćim savjetnicima i iz ovog tima od preko sto ljudi izdvojeno je nekoliko imena na koje se prijavom punom neistina i objavama na blogu pokušava skrenuti pažnja javnosti, navodi se u komentari izvanredne uprave.

"Anonimna prijava protiv izvanrednog povjerenika i drugih osoba dimna je zavjesa kojom se pokušava odvući pozornost i relativizirati utvrđivanje realnog stanja Agrokora i financijskih izvještaja kompanije za 2016. godinu, koji će biti objavljeni u petak", ističu iz izvanredne uprave.

"Institucije države će po pitanju ove prijave, vjerujem, odraditi svoj posao kao i kod drugih prijava i očekujem da će u konačnici pobijediti istina", rekao je izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak.

Mediji su objavili kako je nepoznata osoba podnijela Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i drugih osoba povezanih s izvanrednom upravom Agrokora, a u kojoj ih se optužuje za zločinačko udruživanje s namjerom preuzimanja Agrokora, njegove rasprodaje i pribavljanje imovinske koristi. 

"Martina Dalić, Ante Ramljak, Alexander Debelius, Wilheim Hemetsberger, Klaus Requat, Alastair Beveridge, Tin Dolički, Boris Šavorić i Tonči Korunić te NN osoba koje predstavlja Knighthead fond počinili su više kaznenih djela zliouporabe položaja, sve u okviru zločinačkog udruženja", stoji u kaznenoj prijavi koju prenose mediji.

U prijavi se navodi da su navedeni imali namjeru preuzeti Agrokor i njegovom rasprodajom sebi pribaviti protupravnu imovinsku na štetu Republike Hrvatske i njenog gospodarstva.

Anonimna kaznena prijava poslana je na 40-ak adresa, među koji predsjednici Hrvatske, predsjedniku Vlade, predsjedniku Hrvatskog sabora te saborskim zastupnicima, čelnicima stranaka i medijima.

Todorić: Enormni gubitak može biti samo rezultat promjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine

U svom novom postu na web stranici, objavljenoj u utorak poslijepodne pod nazivom "Kako se rade bilance?", Ivica Todorić ističe da enorman gubitak, za koji se  navodi u medijima da bi trebao biti utvrđen financijskim izvješćima, može biti samo rezultat primjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine od strane sadašnje uprave i revizora, a ne nikakvih manipulacija od strane bivše uprave.

Navodeći da Uprava Agrokora sastavlja financijsko izvješće, a revizori daju svoje mišljenje, koje mora biti stručno, objektivno i neovisno, Todorić kaže da uprava svake kompanije ima svoje strategije i u skladu sa zakonom primjenjuje određene računovodstvene politike. Izbor računovodstvenog postupka, pak, temelji se na postavljenim poslovnim ciljevima kompanije.

"Poslovna strategija i poslovni ciljevi Uprave pod mojim vodstvom bili su razvoj i investicije, a tom smo cilju prilagodili izbore računovodstvene politike. Uprava pod vodstvom povjerenika ima neke druge strategije i ciljeve, pa se očito prilagođavaju i računovodstvene metodologije. Ako je promjena računovodstvenih politika značajna, onda bi to revizori morali u izvještajima iskazati. U tom slučaju iznimno je važno poštivati osnovna načela – prvenstveno načela opreznosti i razboritosti, po kojima se bilančne pozicije ne smiju niti podcjenjivati niti precjenjivati", ističe se u postu.

Todorić napominje da izvješća koje bi trebao izdati koncern Agrokor za 2016. godinu izdaje nova uprava pod vodstvom povjerenika, a ne revizori, koji će samo dati mišljenje.

"Upravo je nevjerojatno da ni revizija ni postojeća uprava nisu zvali na razgovor odgovorne osobe na koje se taj izvještaj odnosi. Ako je istina što pišu mediji, onda je to očito dramatična promjena ciljeva i strategije kompanije iz čega proizlazi i prilagođavanje računovodstvenih politika. Ipak, ovdje želim ponoviti da izvješća za 2016. godinu kad ja sam vodio kompaniju izdaje i potpisuje Ante Ramljak", piše Todorić.

Todorić dalje navodi u svom najnovijem postu da Ramljak od preuzimanja Agrokora 10. travnja 2017. govori da koncern mora nestati, da se mora razdijeliti, da se mora se rasprodati.

"Pitam se kakva je to poslovna politika i kakve će iz toga proizaći računovodstvene politike? Ovdje se radi o uništenju Agrokora kao velikog dijela hrvatske industrije. Ovdje se radi o ogromnoj šteti za hrvatsku državu, a u konačnosti radi se o pljački", navodi Todorić.

U javnosti se očekuju financijska izvješća Agrokora, a neki mediji unaprijed ih prezentiraju kao posljedicu nezakonitih radnji, piše dalje Todorić.

Nacional danas piše, da bi izvješće revizora PwC-a, čija se objava očekuje do kraja tjedna, moglo pokazati da je Todorić lažirao poslovne knjige i krivo predstavljao vrijednost Agrokora za dvije milijarde eura.

Zbog svih tih manipulacija, Todorić želi upozoriti i jasno reći da enorman gubitak koji bi bio utvrđen financijskim izvješćima može biti samo rezultat primjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine od strane sadašnje uprave i revizora, a ne nikakvih manipulacija od strane bivše uprave.

"Milijarde koje se spominju najvećim djelom mogu se odnositi na otpis naših investicija, razvoj i širenje tržišta, širenje kompanije, umanjenje vrijednosti imovine. No, iza svakog tog otpisa stoji uloženi novac za koji se jako dobro zna gdje je, kada i u što uložen. To što se sada pod patronatom izvanredne uprave i faktičkim upravljanjem Knighthead fonda zloupotrebljavaju računovodstvene tehnike vrednovanja imovine ne čudi jer je njihov interes direktno suprotstavljen interesu kompanije", upozorava Todorić.

Navodi i da u obavljanju revizije financijskih izvješća Agrokora kao vanjski konzultant angažirana firma Sapientia Nova, čija je direktorica Mirjana Marinković bivša zaposlenica CAIB-a, u kojemu je bila voditeljica odjela financija, što dodatno govori u prilog povezanosti interesne skupine i sukoba interesa onih koji bi navodno trebali dati neovisno mišljenje.

Ne prijavljujem anonimno

''S obzirom na tekst anonimne kaznene prijave koji se danas pojavio u javnosti, decidirano tvrdim da niti ja niti itko od mojih suradnika nije podnio navedenu prijavu niti stoji iza nje. Kao i s ovim blogom, iza svih svojih riječi čvrsto stojim i osobno ih potpisujem. Tako će biti i s nadolazećim kaznenim prijavama'', napisao je Todorić.

Naslovnica Hrvatska