Novosti Hrvatska

shopping 'u inostranstvu'

Isplati li se u spizu preko granice? Evo usporedbe cijena pa sami odlučite

shopping 'u inostranstvu'

U prekogranični shopping, ako se gledaju samo cijene, najviše se isplati ići u Srbiju, pokazala je usporedba cijena 12 namirnica i drugih proizvoda za kućanstvo koju je provela ekipa 24 sata. Usporedili su naše cijene s onima u Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Srbiji i BiH.

U BiH se isplati otići po namirnice jer je kod njih PDVna hranu 17 posto, a također i po gorivo: tko ima veliki spremnik uštedi 100 kuna.

U Mađarskoj cijene više nisu toliko niže da bi se isplatilo ići tamo u kupnju, zaključili su novinari, a ni u Trst se ne isplati po hranu.

- Samo su tjestenine i maslinovo ulje jeftiniji nego kod nas - kaže Umažanin kojeg su zatekli u popularnoj Famili.

U Srbiju stanovnici pograničnih područja najčešće odlaze po cigarete, koje su od pet do sedam kuna jeftinije nego kod nas. Marlboro je 20 kuna. Zamjetno je jeftinija i Vegeta - ona od 400 grama stoji 11 kuna, a kod nas je 500 grama 23 kune. 

U Sloveniju se, bar onima koji žive uz granicu, isplati skoknuti samo po Podravkin čokoladni namaz Lino lada duo od 750 grama (tamo je 30, a kod nas 43 kune), jer su ostali proizvodi po cijenama jako blizu onima u našim trgovinama.

Naslovnica Hrvatska