Novosti Hrvatska

suborci otkrivaju nepoznate detalje

'Barešić je molio da ga ubijem': prvi iskazi svjedoka nakon 26 godina mogli bi otkriti je li poznati emigrant smaknut u zavjeri

suborci otkrivaju nepoznate detalje

Dok smo bili polukružno okrenuti prema srpskim položajima, sjećam se da mi je Miro bio s lijeve strane, a kad smo se zbog pucnjave povlačili, Mira više nisam vidio (...) 

Kad smo se vratili u kuću, vidjeli smo da ga nema. Tada je Zrinko Šarić, jedan od vodiča, ispričao što se dogodilo i da je Miro bio ranjen, da mu je pokušavao pomoći, ali nije uspio i Miro je ostao tamo. Svi su bili u šoku, nitko drugi nije pričao što se dogodilo s Mirom, niti je bilo inicijative da se vrate po njega (...)

O događaju sam osobno preko telefonske sekretarice izvijestio Josipa Perkovića (...) a nešto kasnije sam podnio iscrpno pismeno izvješće Perkoviću i Gojku Šušku (...) Nakon Mirove pogibije postrojba se praktički raspala...

Izgubljena prijava

Ovo su dijelovi iskaza Antonija Lekića koji je 8. prosinca prošle godine dao zadarskoj policiji o okolnostima pogibije Mira Brešića 31. srpnja 1991. godine u Miranjama Donjim u zaleđu Vrane. Lekić je ispitan na zahtjev zadarskog županijskog državnog odvjetnika temeljem kaznene prijave koju su prije pet godina protiv Mirovih suboraca, Lekića, Ivana Derviša, Nikole Krište, Tvrtka Pašalića i Zrinka Šarića podnijeli privatni istražitelji iz Šibenika Marijo Barišić i Stipe Jukić.Njihova prijava je službeno bila izgubljena u zadarskom odvjetništvu sve do kolovoza prošle godine kada su, najprije Mirov bratJoško Barešić, a potom i oni sami preko stranica "Slobodne", ukazali na čitav niz nelogičnosti i propusta u istrazi pogibije Mira Barešića za kojeg oni vjeruju da je po nalogu Udbe ubijen u zavjeri svojih suboraca, i to metkom sleđa.

Tek nakon izlaska u medije i predavanja njihove osobne dokumentacije zadarskom državnom odvjetništvu pokrenute su istražne radnje i pet Mirovih suboraca je 26 godina od spornih događaja prvi put dalo službene iskaze o okolnostima smrti tog kontroverznog hrvatskog emigranta.

"Siguran sam da nitko od članova postrojbe nije urotnik jer im je Miro svima bio idol i neupitni autoritet", kazao je Lekić, što su u svojim iskazima ponovili i drugi ispitani članovi postrojbe.

Lekić je iznio nekoliko razloga zašto je akcija hrvatskih vojnika u zaleđu Vrane mogla poći po zlu. Jedna je mogućnost da su ih vidjeli Srbi kako dolaze, a druga da je Kontraobavještajna služba (KOS) bivše JNA znala za postojanje Mirove grupe i njihovo djelovanje.

"Bili smo pod nadzorom hrvatskih obavještajnih službi, a kako sam kasnije tijekom rada u sigurnosnom sustavu doznao da su svi podaci bili dostavljani neprijateljskoj strani, opravdano sumnjam da su određeni krugovi na neprijateljskoj strani znali za našu akciju."

Podaci curili u KOS

Nikola Krišto je izjavio da tijekom sporne akcije nije vidio Mira, kao ni ostali ljudi koji su s njim bili, jer su se nalazili s druge strane ceste. Naknadno je Mladen Mustać pričao da je on pokušao nositi Mira.

Kada je izbio sukob kod Miranja Donjih, Ivan Derviš je, prema kazivanju istražiteljima, bio u grupi s Mirom Barišićem. Sukob je izbio nakon što je jedan srpski vojnik naišao na Ivicu Krištu i ranio ga. Barešić je naredio povlačenje, tu su se razdvojili. Poslije je u lijesu vidio golo tijelo Barešića i na njemu "rane od metaka i to s prednje strane po trbuhu i prsima".

Derviš odbacuje optužbe za urotu, ali također smatra da su bili pod nadzorom i praćeni od hrvatskih obavještajaca, a onda bi ti podaci završavali u KOS-u koji su znali i očekivali akciju u kojoj je Barešić poginuo.

Tvrtko Pašalić u svom iskazu navodi da je Mira u akciji izgubio iz vida nakon što je započela pucnjava u kojoj je Ivica Krišto ranjen u ruku. Nakon povlačenja doznao je da je Miro Barešić poginuo. "Prethodno je bio ranjen u kuk, a pokušali su mu pomoći Zrinko Šarić i Mladen Mustać." Odbija optužbe o uroti, a za prijavljivača Marija Barišića tvrdi kako ga godinama pokušava ocrniti služeći se lažima, krivotovrenjem i podmetanjima.

Zrinko Šarić je rekao kako je Mira Barešića prvi put upoznao tog jutra kad ih je kao vodič poveo u akciju. Nakon prve pucnjave u kojoj je ranjen Ivica Krišto, on je ubio jednog oficira bivše JNA.

Pucnjava je tada prestala, a prilikom povlačenja do njega je došao Miro te ga uhvatio za ruku tražeći pomoć. "Vidio je da je Miro ranjen u predjelu kuka, misli sa desne strane". Miru je pomoć pružio i Mladen Mustać, ali je u tom trenutku uslijedila rafalna paljba koja je Mira pogodila "po trbuhu, moguće više bočno". Mustać je krenuo po pomoć, a on je ostao uz ranjenog Mira.

Miro se sam ubio?!

"Sjeća se kako je Miro od bolova pokidao košulju koju je imao na sebi i molio da ga ubije." Miro mu je dao svoju osobnu iskaznicu na prezime Katić i rekao mu da se udalji. Kako pomoć nije dolazila, odlučio ju je sam potražiti, a Mira je s njegovom puškom i "škorpionom" ostavio kod jedne stijene.

"Kad se udaljio nekoliko metara, čuo je najprije jedan pucanj i odmah potom kratki rafal, te je odmah pretpostavio kako se Miro sam ubio." Poslije je Mirovu iskaznicu dao načelniku policije Brzoji, a pripadnicima postrojbe je ispričao što se dogodilo i da je Miro poginuo, što ih je šokiralo.

Za Marija Barišića je rekao da sve radi iz osobne osvete prema svom ratnom zapovjedniku Tvrtku Pašaliću i da nitko iz postrojbe nije sudjelovao u ubojstvu Mira Barešića, već je sve to izmišljotina.
 

Kaznena prijava

Na koncu je državni odvjetnik Radovan Marjanović zaključio "da je smrt Mira Barešića nastupila zbog borbenog djelovanja neprijateljskih formacija, a nije isključena ni mogućnost počinjenja suicida s obzirom na teško ranjavanje".
Nakon odbačaja Barišićeve i Jukićeve kaznene prijave, njegov brat Joško je odlučio podići novu kaznenu prijavu protiv Mirovih suboraca, a kao nove dokaze uzeo je upravo njihove iskaze dane zadarskoj policiji jer ih smatra punim kontradiktornosti i nelogičnosti, s ciljem zataškavanja urote.

 

Ubijen metkom s leđa?

Joško Barešić traži ekshumaciju i forenzičko vještačenje posmrtnih ostataka svoga brata Mira te status zaštićenog svjedoka za liječnika koji je pregledao mrtvo tijelo njegova brata i koji mu se povjerio da je Miro Barešić u akciji kod Miranja Donjih ubijen jednim metkom s leđa.

Naslovnica Hrvatska