Novosti Hrvatska

SDP-ovci 'okupirali' Iblerov trg

Statut je prekršen, Vukas dobio opomenu; Bernardić: Po nama se udara kako bi se zasjenili pravi problemi u Hrvatskoj

SDP-ovci 'okupirali' Iblerov trg

NOVIJE

Statut SDP-a je prekršen, a poslovni direktor stranke Nikša Vukas dobio je opomenu.  To je epilog sjednice Predsjedništva najjače oporbene stranke održane u utorak na kojoj su Peđa Grbin i Bojan Glavašević zatražili odgovornost najbližih suradnika Davora Bernardića zbog toga što su, bez odluke vodstva stranke, pod hipoteku stavljili dvije stranačke nekretnine u Poreču i Zagrebu. 

- Znao sam za kredit, ali ne i za sve detalje. Kolega Vukas je opomenut zbog kršenja jedne odredbe Statuta. To su naše unutarnje stvari. SDP ima stabilno poslovanje u skladu sa zakonom. Kamo sreće da svi u državi posluju kao mi - poručio je predsjednik SDP-a, poručivši da se posljednjih dana „udara po SDP-u kako bi se zasjenio nerad Vlade i pravi problemi ove zemlje: poskupljenje struje, zaustavljanje obrazovne reforme i ugroženih 40 tisuća radnih mjesta u Agrokoru“.

- Umjesto toga, linčuje se SDP i mene osobno. Na žalost, neki udaraju po SDP-u i iznutra, i to trebamo osuditi – kazao je novinarima Bernardić.

Predsjednik socijaldemokrata, koji je očito znao da ga čeka „vruća“ sjednica stranačkog vodstva, na dnevni je red  sam stavio sve problematične točke zbog kojih je posljednjih dana bio žestoko kritiziran u javnosti, pa i od svojih stranačkih kolega. Između ostalih, i onu o čestitki za vjenčanje tv voditelju Velimiru Bujancu.

- Nisam odgoen da mrzim, jer mržnjom se mržnja pobjediti ne može. Žao mi je ako sam nekoga povrijedio – poručio je Bernardić.

On je potvrdio da Predsjedništvo nije raspravljalo o 330 potpisa članova splitskog SDP-a koji traže da se u što skorijem roku održe redovni izbori za novo vodstvo socijaldemokrata u tome gradu. Ipak, čini se da je vrh SDP-a spreman korigirati svoj prvotni stav o odgađanju lokalnih izbornih konvencija do proljeća iduće godine.

U roku od dva tjedna Predsjedništvo SDP-a, najavi o je Bernardić, će donijeti odluku o raspisivanju unutarstranačkih izbora, i razrješiti dilemu hoće li oni čekati donošenje novoga Statuta stranke, ili će se održati i prije toga.

Kako se odgađanju izbora na lokalnoj razini usprotivio i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, nije isključeno da se izbori za čelne ljude socijaldemokarata na terenu, zbog pritiska iz baze, ipak održe do konca ove godine.

NAJAVA

Kredit od šest milijuna kuna koji je SDP u lipnju podignuo mimo znanja najviših stranačkih tijela,  trebao bi, kako se neslužbeno doznaje, biti tema rasprave SDP-ova Predsjedništva koje je u utorak popodne počelo zasjedati u sjedištu stranke na Iblerovom trgu u Zagrebu.

Riječ je o kreditu koji je SDP podignuo u Erste banci i za koji je založio dio stranačke imovine.
Uoči sjednice Predsjedništva stranke Romana Jerković i Ivo Jelušić odgovorili su novinarima kako su znali za kredit i kako smatraju da je "sporno" što ga se podiglo mimo procedure propisane statutom SDP-a.

Odluka o kreditu donesena je mimo odluke SDP-ova Predsjedništva, čime je prekršen statut stranke, potvrdio je u izjavi novinarima Jelušić.

Na nagađanja da bi zbog toga mogli odgovarati glavni tajnik stranke Zvane Brumnić i poslovni direktor Nikša Vukas, odgovorio je - "Ne znam, vidjet ćemo".

Očekuje se da će se rasprava na Predsjedništvu SDP-a pokrenuti i zbog 'svadbene čestitke' predsjednika stranke Davora Bernardića TV voditelju i novinaru Velimiru Bujancu, kojeg dio javnosti smatra kontroverznim, a što su neki SDP-ovci žestoko kritizirali na društvenim mrežama.

Upitan za tu čestitku, Jelušić je odgovorio da će Predsjedništvo stranke sigurno o tome raspravljati ako je to najveći problem u državi.

Na sjednici Presjedništva SDP-a raspravljat će se i o aktualnoj političkoj situaciji i izmjenama stranačkog statuta, koji bi trebao donijeti i nova izborna pravila za unutarstranačke lokalne izbore.

Naslovnica Hrvatska