Novosti Hrvatska

najavio pomoć vlade

Premijer u Zadru: Teško je imati rezervni plan za ovakve situacije. Sve službe reagirale su promptno

 najavio pomoć vlade

Premijer Andrej Plenković boravio je je u ponedjeljak na zadarskom području na kojem je u samo jednom danu palo kiše dva i pol puta više nego što je to uobičajeno u mjesec dana te je nakon obilaska poplavljenih područja ocijenio da su sve nadležne službe promptno reagirale i najavio financijsku pomoć Vlade u saniranju nastale štete.

"Sve službe su reagirale promptno - vatrogasci, DUZS, policija, vojska, ljudi sami", rekao je Plenković u izjavi nakon što jer tijekom dana zajedno sa suradnicima bio u zadarskom vatrogasnom stožeru, bolnici, obišao pročiščivač otpadnih voda, Osnovnu školu Zadarski otoci, Poluotok, Luku Galženica te posjetio Nin, Sukošan i Bibinje.

"Zahvaljujem svima koji su nastojali da se ove štete saniraju i koji se trude pomoći sugrađanima osušiti njihove kuće, objekte, podrume, kao i sve javne objekte", dodao je.

Najprije treba, kaže, procijeniti kolike su štete od poplava. "Očekujem da će nakon te inicijalne procjene župan (Božidar) Longin proglasiti elementarnu nepogodu. Hrvatska vlada je spremna, naravno, pomoći financijski sanaciju tih šteta. Svi će se resori angažirati s puno suosjećanja prema našim sugrađanima", kazao je.

U Zadarsku županiju dopremljen je iz drugih županija velik broj crpki za ispumpavanje vode, a premijer dodaje kako očekuje da će nakon stabilizacije vremena štete biti sanirane u najkraćem roku.

Ustvrdio je i da je u pogledu današnjih oborina i poplave na zadarskom području teško imati rezervni plan "ako u jednom danu padne oborina dva i pol puta više nego što je inače normalno u mjesec dana".

Naslovnica Hrvatska