Novosti Hrvatska

64 godine poslije u vrletima kod mjesta dubravE

Splitski speleolozi u jami na Mosoru otkrili ostatke partizanskih žrtava

64 godine poslije u vrletima kod mjesta dubravE

Dubravljani su uvjereni kako su četiri lubanje i hrpa kostiju ostaci mještana koje su likvidirali partizani u Drugom svjetskom ratu

Dubravljani su uvjereni kako su četiri lubanje i hrpa kostiju ostaci mještana koje su likvidirali partizani u Drugom svjetskom ratu

Kosti su pronađene na dubini od 18 metera
Brojne ljudske kosti s četiri lubanje pronašli su speleolozi Speleološkog društva Špiljar iz Splita. Kosti su pronađene u vrletima Mosora, u jami nedaleko mjesta Dubrave.

- Krenuli smo u istraživanje toga područja na poziv lokalnih mještana jer su oni sami prije dvije godine imali volju doći do dna dviju jama nedaleko lokaliteta Za Strmicom. No kako nisu imali dovoljno opreme, pozvali su nas - kazuje nam speleolog Tonči Rađa.

Osim njega, speleološku ekipu činili su Vedran Tomaš i Dražan Mimica, koji je sve zabilježio fotoaparatom. Na terenu su vidjeli da postoje dvije jame kojima mještani ne znaju imena pa su ih nazvali Jama 1 i Jama 2. Spustili su se kroz uski otvor u prvu jamu, na dubinu od 18 metara, i pretpostavke mještana pokazale su se istinitima.

- Na dnu jame bila je hrpa relativno dobro sačuvanih kostiju. Premda nismo stručnjaci, odmah smo zaključili da je riječ o ljudskim kostima jer su se točno mogle razaznati bedrene kosti, zatim kosti ruku, a posebno su dojmljive bile četiri lubanje na kojima se još vide zubi – govori Rađa.

Stare rane

Kako im pravila nalažu, kosti su mogli tek fotografirati, ali ne i premještati. Zatim su o pronalasku obavijestili policiju. Otkriće ljudskih kostura uzbunilo je mještane Dubrave na Mosoru i otvorilo stare dugogodišnje rane koje nikada nisu zacijeljele.

Premda nitko zasigurno ne zna o čijim je kostima riječ, Dubravljani su uvjereni kako su to ostaci mještana koje su likvidirali partizani u Drugom svjetskom ratu. Govorilo se tada da su partizani odvodili muškarce u Mosor i tamo ih bacali u jame, no većina tih priča ostala je na pretpostavkama.

Mještani ne žele govoriti o imenima, no spremni su istražnim organima pružiti sve kako bi se konačno rasvijetlila tajna duga više od 60 godina. Ljudi su iz svojih kuća odvedeni na pravdi Boga i za njihovu se sudbinu više nije znalo. Dubravljani se nadaju da će nakon ovog pronalaska žrtve ovoga, kako mjesto tvrdi, partizanskog zločina, pronaći svoj mir.

Istraga slijedi

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu još uvijek nema nikakva saznanja o pronalasku kostiju na Mosoru. Sada će policija, nakon dojave, najprije izvaditi kosti kako bi se pregledale i vidjele je li riječ o likvidaciji. Tek tada će se otvoriti istraga, a u ovom je slučaju od velike važnosti činjenica što mještani žele pomoći policiji i pravosuđu.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 22FirstPrevious[1]2345678910Last