Novosti Hrvatska

nelogični slučaj

Nesretni pomorci izvršavali nalog svoje kompanije pa završili u zatvoru, Španjolci za puštanje traže 60 milijuna eura!?

nelogični slučaj

- Nadamo se da će idući tjedan završiti istraga te da će naši pomorci Nikola Tolj i Ernest Pekar biti oslobođeni svih sumnji i pušteni iz zatvora u Španjolskoj.

U stalnom smo kontaktu s njihovom kompanijom, talijanskim Lucatellijem, koji su spremni svoj tegljač, ako se kojim slučaj podigne optužnica, dati Španjolcima kao jamčevinu – kaže nam glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, komentirajući slučaj hrvatskih pomoraca koji se duže od mjesec dana nalaze u zatvoreni u Cadizu, optuženi za šverc cigaretama.

Melvan ističe da se radi o apsolutno nelogičnom slučaju s obzirom na to da je zbog tereta na brodu koji je bio u teglju uhićena posada tegljača.

– Radi se o "Falkvacu", brodu-duhu na kojem nije bilo posade za koji je posada tegljača Eisvogel, na kojem su radili naši pomorci, dobila nalog da ga uzme u tegalj.

Pa nisu oni samoinicijativno uzeli brod u tegalj, niti su znali kakav teret je na njemu! Netko im je poslao nalog, kao što je netko to tegljenje naručio i platio.

Kako posada tegljača može biti odgovorna za teret broda koji tegli?

Za ovakav slučaj nikada nisam čuo – ljut je Melvan, no ponavlja kako nitko ništa ne može napraviti dok španjolske vlasti ne okončaju istragu.

Dodaje da je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova u ovom slučaju napravilo sve što se moglo napraviti te da je suradnja sa Sindikatom pomoraca ovaj put izuzetno dobra. Podsjetimo, dubrovački pomorac, prvi časnik Nikola Tolja i njegov kolega iz Rijeke, timunjer Ernest Pekar od 5. srpnja nalaze se u zatvoru Santa Maria u španjolskom gradu Cadizu pod optužbom za međunarodno krijumčarenje 3,2 milijuna kutija cigareta vrijednih 12 milijuna eura.

Uz njih u zatvoru je i ostala posada tegljača Eis Vogel, tri Talijana i jedan Rumunj. Dokaže li se da su krivi, prijeti im kazna zatvora do pet godina.

Naime, brod "Falkvac" plutao je napušten 50 nautičkih milja od obale Tunisa pa je posada tegljača od svoje kompanije dobila nalog da ga otegli u brodogradilište u španjolskoj Huelvi. Španjolska policija i lučke vlasti u akciji sprječavanja šverca cigareta iz Tunisa u Španjolsku presrele su ih kod luke Cadiz te pri kontroli broda u plombiranim kontejnerima otkrile ogromnu količinu cigareta, nakon čega je posada tegljača uhićena.

Da su pomorci u zatvoru, Sindikat je saznao od njihovih obitelji, nakon čega je o slučaju obaviješten pravni odjel Međunarodne organizacije transportnih radnika (ITF) i njihov inspektor u Cadizu. Obaviješteno je i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova pa su službenici veleposlanstva više puta posjetili Tolja i Pekara.

Osiguran im je prevoditelj te pravo na nekoliko minuta korištenja mobitela dnevno kako bi kontaktirali sa svojim obiteljima.

Tvrtka Lucatelli odmah je u Cadiz poslala svog odvjetnika za pomorsko pravo, koji uz predstavnike kompanije nastoje raščistiti taj slučaj. Predstavnik Sindikata pomoraca u Dubrovniku Romano Perić ističe kako tužitelj inzistira na građanskoj odgovornosti i traži visoku jamčevinu.

- Naši pomorci nemaju primjedbi na zatvorski tretman ali im, razumljivo, nedostaju sloboda, kontakti s obitelji i novac za osnovne potrebe - kaže dubrovački inspektor ITF-a. Kako se neslužbeno saznaje, istražni sudac voljan je pustiti pomorce da se brane sa slobode, no državni odvjetnik iz Cadiza traži jamčevinu od čak od 60 milijuna eura.


 

Piše

Naslovnica Hrvatska