Novosti Hrvatska

Predsjednik Mesić u Jasenovcu: U Hrvatskoj i Europi nema mjesta za ljude koji veličaju fašizam

Obračun pojedinaca koji se ne mogu pomiriti s povijesnim činjenicama s antifašizmom i njihovo kompromitiranje žrtava fašizma u Hrvatskoj neće proći. Nedoučeni povjesničari, lažni borci za ljudska prava, oni koje bi mogla sustići tužba za ratne zločine, napadaju zadnjih dana antifašistički pokret i mene osobno, misleći kako je pri kraju moj predsjednički mandat, pa je sada došlo vrijeme za reviziju povijesti. No, griješe, u Hrvatskoj koja će biti uskoro članica EU nema mjesta za ljude koji veličaju fašizam, koji bi iznova pisali povijest.

Rekao je ovo predsjednik Stjepan Mesić u nedjelju u Jasenovcu, na komemoraciji u povodu obilježavanja 64. obljetnice proboja logoraša iz jasenovačkog logora smrti, 22. travnja 1945. godine.

U vrlo emotivnom i oštrom govoru, ističući kako je ovo posljednji put da u Jasenovcu govori kao predsjednik države, ali će doći opet kao građanin, Mesić je naglasio kako je u tijeku 8. ofanziva revizionista koji ne napadaju samo antifašiste, nego napadaju njega i njegovu obitelj.

- Na te primitivne napade čovjek koji drži do svog dostojanstva može odgovoriti samo šutnjom, rekao je Mesić. Zaključio je kako antifašistički pokret u Hrvatskoj i Jugoslaviji nije bio zločinački pokret, da vođa toga pokreta Josip Broz Tito nije bio zločinac, iako je zločina u ime osvete bilo.

- Ali je zato zločinački bio ustaški pokret i njihova država, koji su se na žalost kitili hrvatskim imenom, rekao je Mesić. Osudio je svako koketiranje s ustaštvom te zaključio, burno pozdravljen nekoliko tisuća sudionika komemoracije, kako su komemoracije u Jasenovcu satovi povijesti s kojima se nikada ne smije stati.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je podno Bogdanovićevog «cvijeta» u Spomen području Jasenovac, kako je Jasenovcem 1300 dana vladalo bezumlje, te da Vlada RH najoštrije osuđuje zločine počinjene u vrijeme ustaškog režima, režima zla.

Željka Antunović, u ime Hrvatskog sabora istaknula je govoreći na komemoraciji kako istina o Jasenovcu treba poslužiti da se ne zaboravi kako je netolerancija među ljudima opasna za cijeli ljudski rod.

Na kraju komemoracije molitvu za sve ubijene u Jasenovcu, a na dan 22. travnja 2009. godine poimenično je utvrđeno 75.900 žrtava, izmolili su svećenici četiriju vjerskih zajednica, katolične, pravoslavne, židovske i muslimanske.

Mate Piškor/EPEHA
Snimio: Miroslav Kiš/CROPIX

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last