Novosti Hrvatska

istaknutog profesora, političara, glazbenika i mogućeg kandidata sdp-a za hrvatskog predsjednika

Josipović: Imponiraju mi studenti

istaknutog profesora, političara, glazbenika i mogućeg kandidata sdp-a za hrvatskog predsjednika

Očito, riječ je o novoj generaciji koja politiku i društveni angažman vidi na novi, postmoderni način. Protestiraju učeći, gledajući filmove, raspravljajući, prakticirajući neki novi oblik unutarnje demokracije. Bez alkohola, nereda i nasilja

Očito, riječ je o novoj generaciji koja politiku i društveni angažman vidi na novi, postmoderni način. Protestiraju učeći, gledajući filmove, raspravljajući, prakticirajući neki novi oblik unutarnje demokracije. Bez alkohola, nereda i nasilja

Petak 17. travnja : DRUŠTVO NOVE PRAVEDNOSTI

Dva dana u Splitu podsjetila su me na djetinjstvo i ljeta kod očeva brata i njegove obitelji u tadašnjoj Drvarskoj ulici. Nogomet u kali, kupanje na Bačvicama i trka s klincima dio su mozaika sretnih splitskih dana. Kasnije, Split pamtim po Melodijama hrvatskog Jadrana, Zdenku Runjiću i drugim prijateljima, uglavnom glazbenicima i pravnicima.

Jučerašnje predavanje o ustavnim promjena bilo je prilika da starim znancima, ali i brojnim Splićanima koje sam tek upoznao, kažem koju riječ o hrvatskom putu u EU, planovima za promjenu Ustava, ali i o bolnoj epizodi pretvorbe i privatizacije i potrebi da hrvatsko društvo utemeljimo na Novoj pravednosti i redefiniranim vrijednostima rada, domoljublja i poštenja.

Boravak u Splitu bio je prilika i da iskažem podršku prijatelju Ranku Ostojiću u utrci za gradonačelništvo „najlipšeg mista na svitu“. Povratak u Zagreb i uvečer otvorenje jubilarnog, 25. muzičkog biennala Zagreb, festivala suvremene glazbe.

Ivo Josipović: I sindikati i studenti ističu potpuno opravdane zahtjeve / Bruno Konjević/ CROPIX
Priznajem, s ponosom sam, pozdravljajući uvažene goste s predsjednikom Mesićem i ministrom Biškupićem na čelu, gledao ispunjeno kazalište. Festival koji je nekada bio „prozor u svijet“, ali i mjesto gdje „oni čudaci lijevaju vodu u klavir“, danas je europski etablirana glazbena manifestacija. Europska nagrada za kulturu to zasigurno potvrđuje. A praizvedena opera Srećka Bradića “Crux dissimulata” bila je velik uspjeh.

Subota 18. travnja: SKLADAM ZA ORGULJE

Drugi bijenalski dan počinje s jutarnjom kavom u uredu MBZ-a. Rješavaju se uobičajeni tehnički problemi. Uvečer Teatar Fanny &Alexander iz Italije nastupa s neobičnom predstavom koja se odvija u potpunom mraku. Nije za klaustrofobičare. Nakon predstave, odmah kući. Skladbu za orgulje koja je na programu iduće nedjelje tek moram napisati.

Nedjelja 19. travnja: RAJČICA S OKUSOM PLASTIKE

Prije odlaska u bijenalski ured posvećujem se nedjeljnom ritualu: odlasku na tržnicu Dolac i kavu . Mediji su zaista moćni. Otkada mi se lice češće pojavljuje u kutiji koju zovemo televizijom, uobičajena kupnja voća, povrća i kruha traje puno dulje.

Razgovori s vrijednim ženama koje iz okolice Zagreba, ali i iz Dalmacije, dolaze prodati „domaće“ zanimljivi su i poučni. Razlika između rajčice s GMO izgledom i okusom plastike i paradajza ili pomidora iz vrtova tih gospođa koji mirišu na one koje sam davno kao klinac okusio u vrtu rodbine u Baškoj Vodi ogromna je. Istina, i razlika u cijeni nije ništa manja.

Kava s Borisom Špremom i Mirandom Mrsićem, razgovor o politici i pogled na štandove brojnih pretendenata na fotelju zagrebačkoga gradonačelnika. Gužva pred Bandićevim je najveća. Ali, ni kod Kregara nije pusto. Pred drugima, puno manje ljudi. Uvečer na MBZ dojmljivi oratorij hrvatsko-njemačkog skladatelja Mire Dobrowolnya o zločinu u Srebrenici. Bez patetike i politiziranja, ali s tugom i boli koju je publika mogla gotovo opipati.

Ponedjeljak 20. travnja: TAJKUNIZACIJA VODA

Čitam, smanjuju se zalihe vode. Hrvatska je među državama s relativno najviše pitke i čiste vode. Tu je i prelijepi Jadran. Tom najvećem prirodnom bogatstvu kojim raspolažemo manje prijete prirodne katastrofe i globalno zatopljenje, a više moguća tajkunizacija i tog nacionalnog resursa.

Kažu, čaša vode skuplja je od čaše nafte. Takva je računica jamstvo hrvatske budućnosti samo ako vodu ne privatiziramo ili damo u koncesiju tako da kontrola nad tim najvrednijim resursom, ne samo financijska nego i ekološka, ne izmakne javnom interesu. Iskustvo pretvorbe i privatizacije zasigurno opravdava oprez.

Utorak 21. travnja: ČEKAJU DA SE BUNT ISPUŠE

Studenti zauzeli fakultet! Politika šuti i čeka da se mladenački bunt ispuše sam od sebe. S druge strane, Vlada prijeti na neće platiti dane provedene u štrajku koji pripremaju sindikati javnih službi. I studenti i sindikati ističu potpuno opravdane zahtjeve.

Vlada od građana traži da plate ceh njezine nesposobnosti. Zanimljivo, vlast ne prepoznaje da ignoriranje nezadovoljstva može dovesti do toga da potok postane snažna bujica, kako je to uostalom bilo i u nekim drugim zemljama. Posebno, imponiraju mi studenti. Očito, riječ je o novoj generaciji koja politiku i društveni angažman vidi na novi, postmoderni način.

Protestiraju učeći, gledajući filmove, raspravljajući, prakticirajući neki novi oblik unutarnje demokracije. Bez alkohola, nereda i nasilja. Možda pomalo neartikulirani zahtjevi zasigurno će s vremenom postati moćna poruka za bolje i pravednije društvo.

Srijeda 22. travnja: OBAMA VRAĆA OBRAZ AMERICI

Obama objavio zabranu mučenja koju su sigurnosne službe prakticirale protiv navodnih pripadnika Al-Qa’ide. Zemlja koja je, posebno državama iza željezne zavjese ili blizu nje, bila šampion demokracije i ljudskih prava, već dugo godina gubila je na imidžu.

Ali, s Obaminim dolaskom SAD je na putu da ponovno postane uzor. Obama je shvatio da se demokracija i slobode ne mogu braniti nedemokracijom i kršenjem ljudskih prava. Najbolje oružje u borbi za vrijednosti demokratskog društva nije batina, nego demokracija sama.

Četvrtak 23. travnja: PRAVA GLAZBENIKA

Rehn izišao s novim, kompromisnim prijedlogom za rješenje hrvatsko-slovenskog spora. Plan, još u fazi raspravljanja u diplomatskim odajama, nije mi sasvim jasnih kontura.

Izgleda kao napredak. Ipak, valja uvijek ponavljati kako jesmo za kompromis i uvažavanje legitimnih interesa naših susjeda. Ali, temelj rješavanja spora može biti samo međunarodno pravo, neovisno o tome primjenjuje li ga sud ili kakva arbitraža. I jasna poruka kako hrvatsku ulaznicu u EU ne namjeravamo plaćati teritorijem.

A dio puta u EU je i poštovanje pravnih stečevina. Akcijski plan Vlade kojim svoje dugove želi platiti privatnim pravima i imovinom glazbenika zasigurno nije na tom pravcu. Bit će dobro ako ga zainteresirani shvate kao poziv na pregovore u kojima će se poštovati i ekonomski interesi glazbenika te njihovo pravo da svoj „proizvod“ prodaju imajući ista prava kao i svatko drugi tko se javlja na tržištu, recimo, kao hotelijeri kada nude svoju sobu.

Petak 24. travnja: IZVOZNI BALET

Nova velika akcija policije i Državnog odvjetništva protiv navodnih nositelja organiziranog kriminala. Samo da opet ne bude ćorak. Začudo, ponovno je glavni akter u inozemstvu, izbjegavši uhićenje. Početak nije osobito optimističan. Zapravo, kad će konačno ta reforma pravosuđa, policije i cijele državne uprave!?

Spremam se za večernji koncert Pekinškog simfonijskog orkestra na MBZ. Njihovo prvo gostovanje u Hrvatskoj ispunjava znatiželjom. Kako sviraju? Što pišu kineski skladatelji? Još više me veseli novi balet Šipuša i Zurovca na zatvaranju MBZ-a.

Siguran sam da će opet puno kazalište vidjeti kako zajedničkim snagama Zagreba i HNK I.pl. Zajca iz Rijeke možemo napraviti sjajan, izvozni projekt. Zapravo, čini se kako su hrvatski umjetnici ušli puno prije u Europu nego naše institucije.

--------- TEKST end ---------

 


 

Naslovnica Hrvatska