Novosti Hrvatska

miran san petra vitasa

Pola Dalmacije gori, a prvi čovjek Civilne zaštite je na - godišnjem odmoru!

miran san petra vitasa

Dobro novinarsko pravilo kaže kako u prvoj rečenici treba napisati najvažnije, pa evo: gospodin Petar Vitas, zapovjednik Civilne zaštite Republike Hrvatske, na godišnjem je odmoru, a na posao će se, bude li sve u redu, vratiti 31. srpnja. Ove godine, naravno.

U nastavku razrađujemo vijest: gospodin Vitas, zapovjednik Civilne zaštite Republike Hrvatske, na godišnjem je odmoru dva dana nakon što je vatra spalila splitska predgrađa, kuće i vozila. Požar nije ugašen, ali vjerujemo da će biti do okončanja godišnjeg odmora gospodina Vitasa.

Splićani se pitaju zašto Civilna zaštita nije spašavala grad, oni odgovaraju: Naša uloga je da saniramo štetu, ne da gasimo požar kao Torcida

Vatra bi, dakako, divljala i da je gospodin Vitas na radnom mjestu. Ipak, u tom bismo slučaju možda lakše proniknuli u djelovanje civilne zaštite u Splitu i okolici ovih dana.

Zakon o sustavu civilne zaštite već u članku 3. navodi „zaštitu od požara“ kao „sustav mjera i radnji utvrđenih posebnim propisima“, a potom spominje preventivne i planske aktivnosti, aktiviranje operativnih snaga sustava civilne zaštite i koordiniranje njihova djelovanja...

Piše u njemu štošta, čak i o postrojbama civilne zaštite opće namjene i specijalističkim postrojbama civilne zaštite, ima ravno 101. članak. Baš smo htjeli popričati sa zapovjednikom o stupnju realizacije normativne akribičnosti u slučaju splitskog požara.

Ali, već vam je jasno, gospodin Vitas je na godišnjem odmoru.

Dok pišemo ovaj tekst, u Splitu je na snazi preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo građanima da zatvaraju prozore, klimatiziraju prostore u kojima borave, a kada izlaze da nos i usta prekriju maskom te na oči stave sunčane naočale.

Dobro je završiti s toplom ljudskom porukom: želimo gospodinu Vitasu ugodan odmor, po mogućnosti negdje izvan dometa preporuke.

Naslovnica Hrvatska