Novosti Hrvatska

na zgarištu

Predsjednica stigla u Žrnovnicu, bijesni mještani potpuno je izignorirali; 'Žao mi je što je ministar Krstičević emotivno reagirao'

 na zgarištu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u utorak se zaputila u Žrnovnicu kako bi se upoznala sa stanjem na opožarenom području u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje. Obišla je vojarnu Sv. Juraj u Žrnovnici, ispred koje je zatim nešto prije 19 sati dala i izjavu u kojoj je naglasila da ne smatra ministra obrane Damira Krstičevića odgovornim za situaciju, piše jutarnji.hr.

Ne želi, kaže, niti upirati prstom ni u koga dok se ne istraže detalji požara koji su poharali Dalmaciju.

- Moja izjava danas nije bila uperena protiv njega [ministra] ni oružanih snaga. Bilo je pitanje samo zašto se vojska nije pozvala prije. Ja sad neću upirati prstom na to čija je odgovornost. Apsolutno ništa nije bilo upereno protiv ministra Krstičevića, on jako dobro radi svoj posao, ali u situaciji kakva je bila jučer s požarima i vremenskih uvjeta zbog kojih se nisu mogli dići kanaderi, pitanje je zašto se ranije nisu pozvale snage, rekla je.

- U ovom požaru problematični element je bio što je usred požara bila i raketna baza Žrnovnica koja je obranjena. Ne bih htjela da se moja današnja izjava tumači kao nešto što je upereno protiv ministra Krstičevića ili oružanih snaga. Strategija nacionalne sigurnosti koju je on najviše izgurao je polazište ovakve situacije, dodala je.

- Vatrogasni zapovjedinci na terenu odlučuju o tome da se poziva vojsku. Jučer su vremenski uvjeti bili takvi da su bili iznenađujući za sve, ono što sam danas čula na sastanku potvrdilo je da su trebali nadljudski napori vojske i vatrogasaca. Pravo je čudo da u ovakvom požaru nije bilo gubitka ljudskih života. U usporedbi s nekim drugim državama to je za iznimno veliku pohvalu - kaže predsjednica.

Naglasila je da sad treba pronaći uzroke, 'kako je došlo do spajanja u jedan veliki požar, je li se moglo išta učiniti da bi se brže i bolje reagiralo, iako poštuje mišljenje vatrogasaca da se brzo širenje nije moglo kontrolirati zbog vremenskih uvjeta'.

- Meni je žao da je ministar tako emotivno reagirao - kazala je i dodala da je to s druge strane bila časna reakcija.

- Ali voljela bih da se pričekalo dok sletimo u Split i porazgovaramo o detaljima, rekla je.

- Svi su odradili sjajan posao - zaključila je u izjavi medijima, te završila sa željom da ministar Krstičević povuče svoju ostavku.

Nakon izjave predsjednica je otišla prema požarištu u Žrnovnici, ali na lokaciji na kojoj je njezin dolazak bio najavljen, prema informacijama našeg reportera s mjesta događaja, mještana gotovo više i nema jer su ogorčeno otišli svojim kućama ljutiti što toliko dugo državnom vrhu treba da ih dođe obići. Predsjednicu su tako ostali čekati novinari i nekolicina aktivista HDZ-a, javlja naš reporter.
 
 

Naslovnica Hrvatska