Novosti Hrvatska

9-godišnjak izgubio život

Sudski vještak za promet o tragediji u Zagrebu: Dječak bi imao veće šanse da preživi da je samo bio vezen!

9-godišnjak izgubio život

Stravična prometna nesreća danas se oko 13.30 sati dogodila na križanju Kačićeve i Klaićeve ulice, doslovce nekoliko metara od Dječje bolnice, u kojoj je život izgubio 9-godišnji dječak. Dječak je stradao kada se u automobil u kojemu se vozio s malom sestrom, a kojim je upravljao njihov djed, na križanju zabio drugi automobil kojim je upravljao neimenovani muškarac.

'Čuli smo prasak i vidjeli staklo po cesti, a on je samo ležao': svjedoci otkrivaju kako je došlo do stravične nesreće u kojoj je dječak izgubio život

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, dječak (9) je bio na stražnjem sjedalu crvenoga Citroena Saxa, a s njim je u automobilu bila i njegova mala sestra. Vozilom je upravljao njihov djed te su se vozili u smjeru sjevera.

Međutim, ulaskom u raskrižje s Klaićevom u zadnji desni kraj Citroena udario je crni Renault Megane kojim je muškarac upravljao Klaićevom u smjeru zapada. Očevidom će se pokušati utvrditi tko je zapravo u raskrižju ušao na crveno, no prema izjavama nekoliko očevidaca koje smo zatekli na križanju, nesreću je skrivio vozač Meganea.

- Prema neslužbenim informacijama, smrtno je stradao dječak koji se nalazio nevezan u vozilu Citroen te je zbog siline sudara ispao iz vozila. Bi li preživio da je bio pravilno vezan utvrdit će se sudsko-medicinskim vještačenjem, rekao je za Jutarnji Goran Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila te plovila.

- U svakom slučaju, vezan bi imao daleko veće šanse za izbjegavanje smrtonosnih ozljeda, siguran je Husinec: - Vezanje pojasom nije komplicirano, a spašava ljudske živote. Ovo je strašna tragedija, nažalost, otišao je još jedan mladi život zbog grube nepažnje i nemara odraslih. Takvih sudara u zoni središta grada ima svakodnevno, ali se oni događaju pri malim brzinama, pa najčešće sve prođe samo sa materijalnom štetom, izjavio je Husinec.

Na temelju fotografija s mjesta udesa Husinec je pokušao rekonstruirati što se dogodilo u Klaićevoj:

- Neslužbeno, jedan od sudionika hvatao je zeleno svjetlo, ali je velikom brzinom ušao u raskrižje kroz crveno i tada je došlo do sudara sa smrtnim posljedicama. I ovim putem bih apelirao na roditelje da djecu vežu sigurnosnim pojasevima u dječjim stolicama na način predviđen njihovoj dobi kako bi se izbjegle ovakve ili slične tragedije. Ne postoji opravdanje za prevoženje nevezanog djeteta!, kategoričan je Husinec, prenosi Jutarnji list.

Naslovnica Hrvatska