Novosti Hrvatska

Biskupi: Antifašizam i komunistički zločini nisu isto

O radu 38. plenarnoga zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) danas su na konferenciji za novinare u Zagrebu govorili predsjednik Odbora HBK za medije riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, predsjednik Hrvatskoga Caritasa HBK varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i predsjednik Komisije HBK Iustitia et pax pomoćni biskup zagrebački mons. Vlado Košić.

Mons. Devčić je podsjetio kako su biskupi na zasjedanju govorili o odnosu Crkve i medija, svećenicima i vjernicima mučenicima u Drugom svjetskom ratu, obilježavanju 600. obljetnice svetišta Predragocjene Krvi Isusove u Ludbregu, Crkvi pred novim religijskim pojavama, susretu predsjednika Komisija Iustitia et pax BK Europe, o radu Hrvatskoga Caritasa, djelovanju tijela HBK i mogućem osnivanju novih biskupija.

Govoreći o Crkvi i medijima mons. Devčić je podsjetio kako je biskupe upozorio stručnjak za medije na monopolizaciju i vlasništvo medija, čime se, kako je rekao osiromašuje raznolikost medijskih sadržaja. "Stalo nam je da mediji budu što vjerodostojniji te da poštuju struku i novinarsku etiku", rekao je dodavši kako će i sami u Crkvenim medijima uložiti više truda na području novih medija i tehnologija.

Ocjenivši kako nove religijske pojave izvan i unutar Crkve govore o stalnoj prisutnoj čovjekovoj religioznosti, mons Devčić je napomenuo, da mnoge pojave nisu u skladu s crkvenim naučavanjem pa je zato potrebno vjernike osposobiti za razlikovanje.

Po riječima mons. Mrzljaka vrhunac gospodarske krize mogao bi biti oko Božića pa je zato potrebno organizirati rad Caritasa na nacionalnoj, biskupijskoj i župnoj razini.

Napomenuo je kako zbog poticanja na darivanje treba posebno aktivirati rad župnih Caritasa.

Mons. Mrzljak je također podsjetio kako će se 2011. godine navršiti 600. obljetnica svetišta u Ludbregu, a jubilej će se obilježiti Euharistijskim kongresom na razini metropolije.

"Želimo njegovati sjećanje na žrtve svećenika i vjernika u Drugom svjetskom ratu," rekao je mons. Košić dodavši kako su za ovo zasjedanje Đakovačka i Požeška biskupija pripremile knjige o žrtvama na svom području.

Podsjetio je također kako je don Anto Baković istražio žrtve oko 600 svećenika te dodao kako je svaki četvrti svećenik tada bio ubijen, a svaki drugi zatvoren.

Mons. Košić smatra kako sve masovne zločine i grobišta treba istražiti, a odgovorne procesuirati.

"Dojam je da i danas neki koji su bili bliski zločincima žele prikriti zločine", rekao je Košić te ocijenio da ni u državnim ustanovama nema dovoljno volje da se istraže masovni zločini.

Napomenuo je kako antifašizam i komunistički zločini nisu isto te ustvrdio da je svaki nerasvijetljeni zločin klica za nove zločine.

Biskup Mrzljak je dodao kako se knjiga o žrtvama Drugoga svjetskog rata može zatvoriti tek onda kad sve njezine stranice budu ispisane.

(h)

Neće biti Caritasove SOS trgovine

Iako je u sklopu antirecesijskih mjera najavljeno otvaranje Caritasove SOS trgovine u Zagrebu, to se ipak neće dogoditi. Prema tumačenju biskupa Josipa Mrzljaka, zakonska regulativa po kojoj bi Caritas mogao otvarati trgovine jednostavno ne postoji.

s. dukić

Sudac odstupa od crkvenog nauka

Hrvatski biskupi ponovno su razmatrali kontroverzije oko no-vih religioznih pojava u Crkvi i izvan nje, pritom eksplicitno spomenuvši i vlč. Zlatka Sudca. Zaključili su da se te nove pojave više zasnivaju na emocionalnim doživljajima nego na vjeri kao nauku Katoličke crkve.

Prema riječima msgr. Devčića karizmatske pojave unutar Crkve su velik blagoslov za Crkvu, ali i odstupaju od onoga kako Crkva shvaća vjeru i život.

- Velečasni Sudac jedna je od pojava na hrvatskom prostoru koja se može spomenuti u tom kontekstu - rekao je msgr. Devčić.

s. dukić

 

Naslovnica Hrvatska
Page 3 of 7First12[3]4567Last