Novosti Hrvatska

stručna analiza

Politolog: Prijetnje Hrvatima izrekli su lažni ISIL-ovci, ali svejedno su sposobni za napade koje će potom džihadisti rado priznati kao svoje

stručna analiza

Islamske terorističke skupine poslale su zastrašujuću poruku Hrvatima i Srbima u BiH – "napast ćemo vas zbog zločina nad muslimanima u ratu 90-ih godina". Takva grozomorna najava izazvala je šok ne samo u susjednoj zemlji nego i u Hrvatskoj, pogotovo na pragu još jedne turističke sezone.

Stravična prijetnja džihadista, spremaju terorističke napade na Balkanu?! 'Hrvati prljave krvi, nismo zaboravili vaše ubijanje, zlostavljanje i silovanje po Bosni!'

Stoga smo Vedrana Obućinu, politologa i stručnjaka za islamski svijet, upitali treba li se Hrvatska bojati ovakvih poruka i hoće li one posijati strah i nelagodu među milijune gostiju koji stižu u našu zemlju.

– Mislim da to nije nikakva poruka tzv. Islamske države. To su poruke manjih terorističkih skupina koje ničim nisu realno vezane uz ISIL ili neku drugu globalnu terorističku skupinu. Te skupine koje se najčešće sastoje od kriminalaca ili psihički bolesnih osoba izvode svoje napade vrlo traljavo i vrlo površno i tada tvrde da je te napade izveo ISIL. Džihadisti, međutim, rado preuzmu odgovornost za takve napade jer time u javnosti izgledaju sveprisutni u svojim zločinačkim akcijama. No preciznim uvidom u način izvedbe tih napada vidi se da oni nemaju veze s ISIL-om – drži Obućina.

Obućina smatra kako ljudi na ovim našim prostorima mogu biti mirni.

– Moje je mišljenje da hrvatske sigurnosne snage i službe vrlo dobro obavljaju svoj posao, a u to sam se i osobno uvjerio kao volonter Isusovačke službe za izbjeglice, gdje radim kao prevoditelj. Svaka osoba koja uđe u RH pregleda se i propita i mislim da su granične kontrole dosta jake i vrlo kvalitetne. Ujedno, postoji odlična suradnja sigurnosnih službi BiH i RH, a bosanskohercegovačke sigurnosne agencije vrlo dobro prate što se događa na terenu BiH. Naravno, nitko i nigdje ne može ponuditi 100-postotnu sigurnost, ali budući da u BiH postoji veliki nadzor nad potencijalnim teroristima, mislim da možemo biti mirni – kazuje Obućina.

Na potencijalne teroriste koji borave u BiH, po riječima Obućine, ne ide se silom iz dva razloga.

– Prvi je razlog taj što (dosad) nisu ništa kazneno učinili, a drugi je razlog taj što u BiH postoji jaki arapski kapital koji sa sobom i nosi prijetnju prikrivanja ekstremista unutar tih doseljenih Arapa.

Arapski kapital

Arapi u BiH ulažu veliki novac u izgradnju "Arapskog grada" u blizini Sarajeva, zemljište i različite nekretnine. No, sigurnost nam daje i činjenica da je u BiH uhićen svatko tko je počeo izražavati iole ekstremnije stavove. Najgoru prijetnju vidim u utjecaju bogatih Arapa na bošnjačke političare, jer političari naginju onome tko da više novca, a Arapi ga imaju u bezgraničnim količinama. Čak me ne bi iznenadilo da u BiH budu doneseni neki zakoni koji nisu svojstveni za BiH, niti su svojstveni bosanskom islamu – zaključuje Obućina.


Postoji odlična suradnja sigurnosnih službi BiH i RH


Svaka osoba koja uđe u RH detaljno se pregleda i mislim da nema razloga za strah

 

Naslovnica Hrvatska